Milyen túra való nekem? Hogyan válassz túrát magadnak!

Hogyan válassz megfelelő gyalogtúrát magadnak? Hogyan döntsd el egy túráról, hogy neked való-e? Ebben segít a Túrabarátok tanfolyam!

2024. July 06.
672
Milyen túra való nekem cikk fő

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy egy túraleírást olvasva nem tudtad eldönteni, hogy vajon az adott túra neked való-e? Azon hezitáltál a jelentkezésnél, hogy tudod-e majd tartani a lépést a többiekkel vagy ellenkezőleg, elegendő kihívást jelent-e majd a túraútvonal? Egy-egy túra megítélése a kiírás alapján nem mindig könnyű feladat, főleg ha kevés a tapasztalatunk benne. Ennek a problémának az orvoslására jött létre a Túrabarátok tanfolyam! 

Mi az a Túrabarátok tanfolyam? 

A Túrabarátok izgalmas túratanfolyam keretein belül segítenek eligazodni, hogy mi alapján válassz az igényeidnek és a fizikumodnak megfelelő túrát. A tanfolyam alkalmain további túrázással kapcsolatos kérdéseket is átbeszélünk a Túrára Kattanva csapat profi oktatói vezetésével, mint például tájékozódási technikák, térképolvasás, túratervezés, megfelelő túrafelszerelés vagy a fizikai és mentális felkészülés. A tanfolyamok egyes alkalmai, egyedi módon, egy szervezett kirándulással egybekötve zajlanak. A lelkes túraszervezőkkel a legelső alkalommal átbeszéljük, hogy mikre érdemes figyelni, hogy a leginkább hozzád passzoló túrákat válaszd, hiszen

“bírni az egy dolog, de a túrázást élvezni kell!” 

tartja a mondásuk. 

A Túrabarátok tanfolyamon megmutatjuk azokat az alapokat, amelyek segítségével bátrabban vághatsz neki a természetjárásnak, akár hazai vagy külföldi vidékeken. Tarts velünk a tanfolyamon és nyerj tapasztalatot gyakorlati foglalkozásainkon.

Mikre számíthatsz a Túrabarátok tanfolyam első alkalmán: 

  • profi oktatóanyag 
  • az útvonaleírások, túrakiírások adatainak értelmezése;
  • módszereket mutatunk be arra, hogyan válassz az igényeidnek és a fizikumodnak megfelelő túraútvonalat 
  • tippeket adunk, hogy a kiválasztott túrára, hogyan tudsz felkészülni (fizikailag és a megfelelő ruházattal, túrafelszereléssel) 
  • valamint, segítünk hogy hogyan kerülj csúcsformába ha a magashegyi túrázást tűzted ki célul 

A Túrabarátok tanfolyam második alkalmán a turistajelzésekkel foglalkozunk. Az egynapos tréningen, miután megismerkedtünk a turistajelzésekkel, megfigyeljük a terepet a gyakorlatban is. Magyarországon a legtöbb túracélpont tökéletesen jelzett. Szinte minden látványos helyre el lehet jutni jelzett utakon. Miket tanulhatsz még meg ezen az alkalmon: 

  • turistajelzések rendszere Magyarországon
  • a jelzések azonosítása különböző turistatérképeken
  • a jelzések azonosítása a terepen
  • erdészeti jelzések megkülönböztetése
  • jelzések követése
  • mikor hagyhatod el a jelzett utakat?
  • kik festik a jelzéseket?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen a neked való túra? Valamint megismernéd a magyarországi turistajelzéseket?
 Jelentkezz a Túrabarát tanfolyamra!


Milyen túra való nekem cikk 1
Csatlakozz a Túrabarátok Klubhoz

Hogyan döntsd el egy túráról, hogy neked való-e? Ezeket a szempontokat tartsd szem előtt:

Kezdő túrázóként sok mindent át kell gondolnunk mielőtt jelentkezünk egy programra. A legfontosabb, hogy tisztán lássuk a saját fizikai határainkat. Nem vagyunk gyakorlott túrázók, viszont rendszeresen mozgunk, gyaloglunk? Mekkora távolság volt eddig a leghosszabb amit túráztunk és azt élveztük-e? Mi a kirándulás célja? A természetben töltött feltöltődés, kilométerek gyűjtése, történelmi helyek felfedezése vagy a hegytetőkről elénk terülő látvány? Magyarországon vagy külföldön szeretnénk túrázni? Azt is érdemes átgondolni, hogy nagy csapatban szeretnénk menni vagy inkább a kiscsoportos lehetőségeket keressük. Meg tudjuk-e oldalni egyénileg az odajutást vagy a buszos, telekocsis utazást vennénk igénybe. 

A Túrabarátok szervezett túráinál 5 nehézségi szintet különböztetünk meg, amik támaszul szolgálnak a túrázóinknak a kiválasztási folyamatban. A túraútvonalak nehézségi szintjének meghatározásakor az alábbi szempontokat vesszük figyelembe: 

  • Túratáv
  • Szintkülönbség
  • Nehezítő körülmények (pl. láncok, via  ferrata, hidak, megáradt patak stb.) 
  • Talajviszonyok 
  • Időjárás
  • Túranapok száma 

A túrakiírásoknál jellemzően a túratávot és a szintemelkedést emeljük ki, de a nehézségi szint meghatározásánál a többi tényezővel is számolunk, és amennyiben befolyásolják a túraviszonyokat említésre kerülnek a leírásban. Ezért is érdemes figyelmesen elolvasni a teljes túraleírást. 

#1 A Túratáv

A túraútvonal hosszúsága, a túratáv sokban befolyásolja a túra nehézségét. Az 1-es nehézségi szintű túrákon, melyeket kezdő túrázóknak ajánlunk, mindig kevesebbet megyünk mint 8 kilométer. Általában a 4-5 kilométeres városi sétákat soroljuk ide, vagy városközeli kirándulásokat. Ilyen például egy könnyed kirándulás a a Normafán vagy egy esti séta a Budai Várban. Ha még nem vagy gyakorlott túrázó és nem tudod mennyit bírnál elsőre, azt ajánljuk, hogy 8-10 kilométer alatti túraútvonalat válassz magadnak, hiszen ez a táv (egészséges személy esetében) fizikai erőnléttől és túratapasztalattól függetlenül mindenki számára teljesíthető. 

Tudtad? 

Sima terepen és átlagos tempóban egy túrázó 1 kilométert körülbelül 12-15 perc alatt tesz meg. A szintkülönbség mértéke és iránya, valamint a terepviszonyok nagyban befolyásolják ezt az időt, így a teljes túratáv idejének a kiszámolásához több tényezőt is figyeleme veszünk. 


#2 A szint

Át is térünk a második, még a túratávnál is fontosabb értékre, ami segít eldönteni, hogy melyik túra való nekünk: ez a szintemelkedés. Az útvonalak szintje vagy szintemelkedése a gyalogtúra alatt bejárandó összes emelkedő szintemelkedését mutatja összeadva. A túra során szinte állandóan vagy lefelé vagy felfelé megy az út. A szintemelkedésbe csak az emelkedőket számoljuk. Minden emelkedőnél meghatározzuk, függőlegesen mennyivel magasabbra kerülünk. Akárhány ilyen emelkedő szakasz is van a túrán, azt mind összeadjuk.

A szint vagy szintemelkedés tehát nem a túra legalacsonyabb és legmagasabb pontjának, vagy a kezdőpontjának és végpontjának magasságkülönbsége, mert ezzel nem mondanának semmit a túra nehézségéről. Hiszen pl. a második esetben, ha ugyanoda érünk a túra végén vissza, ahonnan indultunk, akkor ez az érték 0 lenne, pedig közben több hegyet is megmászhattunk!

Tudtad?

100 m szintemelkedés átlagos erőnlétűeknek 10-15 perccel hosszabbítja meg a menetidőt (amit az előző pontban leírtunk). Ha nem tudod még megítélni, neked mennyi szintemelkedés a "túl sok", akkor először próbáld ki azokat a túrákat, ahol ez 150-200 m között van. Ha inkább 500 m, akkor biztos, hogy többet kell majd pihenni az emelkedőkön, ha pedig 1000 m körüli vagy e fölött, az már nehéz túra. De ezt még az is befolyásolja, a szintemelkedés mikor lesz az útvonalon belül, hogyan oszlik el.

#3 Szintprofil

Térjünk csak vissza a mi kis túránkhoz! A kirándulás alatt a terep nem egyenletesen fog lejteni és emelkedni, így csak akkor tudjuk a meghatározott értéket jobban értelmezni, ha látjuk a szintkülönbség változás eloszlását. Ehhez pedig a túraútvonal szintprofilja ad egyértelmű képet számunkra. A szintprofil pontosan mutatja, hogy a túra mely szakaszai lesznek könnyebbek vagy nehezebbek. Szerencsére már erre is van internetes segítség, a gyalogtúra túraútvonalak szintprofilját a természetjárók számára nagyon hasznos turistautak.openstreetmap.hu turista útvonaltervezőjével tudjuk megtekinteni.

A szintprofil a túra teljes hossza alatt mutatja a tengerszint feletti magasság változását, így pontosan látjuk előre, hogy mely szakaszoknál fogunk lassulni és nehezebben venni a levegőt. A grafikon vízszintes tengelyén a túra hosszát, a függőleges tengelyen az egyes túraszakaszoknál változó szintküönbséget látjuk. 

Példaként nézzük meg a 3-as nehézségi szintű Rám-szakadék tanösvény  a (Dömös - Rám-szakadék - Dömös túraútvonal ) magasság profilját. 

Milyen túra való nekem cikk 2
Rám-szakadék tanösvény túraútvonal Dömösről

A turistautak.openstreetmap.hu térképe egyértelműen mutatja nekünk, hogy a népszerű túratáv 9,01 kilométer hosszú, az összevont szintemelkedés körülbelül 310 méter, melynek legnagyobb részével a szurdokban találkozunk. 

De van amit a szintprofil sem árul el nekünk…


#4 Nehezítő körülmények

Az eddig ismert adatokból arra következtetünk, hogy a Rám-szakadék tanösvény esetében egy nem túl megerőltető gyalogtúráról van szó, mely gyerekekkel is teljesíthető. Igen ám, de sem a túratáv, a szint, sem pedig a szintprofil nem jelzi azt, hogy a Rám-szakadék túraútvonal szurdok részén láncokba és létrákba kapaszkodva haladunk előre. Ezek az nehezített körülmények, amik nagyban befolyásolják, hogy az adott túra nekünk való-e és azt is, hogy milyen időjárási körülmények mellett teljesíthető. A Rám-szakadék tanösvény valóban népszerű a gyerekek körében izgalmas “mászós” jellege miatt, azonban a tapasztalat alapján gyakori túrázás mellett, egy jó mozgású gyermek körülbelül 5 éves kortól tudja teljesíteni és legfőképpen élvezni a terep kihívásait. Kezdő túrázóknak és gyerekeknek a Rám-szakadék nyáron, alacsony vízállás esetén ajánlott. 

Milyen túra való nekem cikk 4
Túrázás gyerekekkel

A Rám-szakadék télen, havas, csúszós időben vagy esőzések után gyakorlott túrázóknak sem ajánlott. A tanösvény szurdok részét lentről-felfelé haladva érdemes közelíteni, ami sokkal biztonságosabb. Természetesen ez attól is függ, hogy ki milyen adrenalin szintű túrára vágyik. 

Fontos információ a Rám-szakadékról: 

2024 április óta sziklaomlás miatt ideiglenesen nem látogatható a Rám-szakadék! A jelenleg zajló geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig sajnos még várnunk kell. 


Gyakorlott túrázóként komolyabb kihívásra vágysz? Edzz a magashegyi túrákra a hazai csúcsokon! 

Amennyiben nagyobb kihívásra vágyunk akkor a hazai tájakon a középhegységek felé tudjunk venni az irányt. Magyarország legmagasabb csúcsa a Kékestető, mely a Mátrában magasodik 1014 méteren. A középhegységeinkben csoportos szervezett túrák kitűnő alkalmat nyújtanak, hogy felfedezzük az ország természeti szépségeit a magasból lepillantva, valamint jó felkészítők is a külföldi magashegyi túrákhoz. 

A Túrabarátok "Csúcstámadás" túrasorozata során meghódíthatod az összes jelentősebb hazai 700 méter feletti csúcsot. Mászd meg a Himalája magasságát itthon, gyűjts be olyan trófeákat mint a Csóványos, a Kékestető vagy a Dobogókő! 


#5 Túranapok száma 

3-as nehézségű túrának számít például egy többnapos Somoskői kalandozások Szlovákia határában túra is. Az első nap 17 kilométer a táv, 560 méter szintemelkedéssel. A gyalogtúra útvonalon Salgótarjánból, felkapaszkodunk Zagyvafőre, további kapaszkodás a Zagyva-forrásnak jelölt turistaúton, mely során 587 méternél elérjük Salgóbányát, ahonnan kitérővel megnézzük a kilátást Salgó várából. Itt még nem ér véget a napunk, mert a Strázsa-hegyet megkerülve Somoskőig megyünk, ahol a szállásunk is lesz a következő napokban. A program második napján egy könnyebb túra vár ránk, Szlovákiába vesszük az irányt Sátorosbányába. A program 3. napján komolyabb kilométereket leküzdve egy másik, izgalmas útvonalon visszakirándulunk Salgótarjánba, de útközben megmásszuk a Karancs 729 méteres csúcsát. 

Ez a Túrabarátok által szervezett csoportos túra nem csak a túratáv és az 500 métert meghaladó szintemelkedés miatt kapott 3-as nehézségi szint minősítést, de 3 egymást követő napon keresztül túrázni már komolyabb teljesítmény, gyakorlott túrázást és jó fizikumot igényel. Nem beszélve arról, hogy a hátunkon cipelnünk kell a többnapos cókmókunkat. Vásárlásra, meleg étkezésre van lehetőség, de ennek ellenére meglepő, hogy milyen hamar elnehezedik az a táska.  

Milyen túra való nekem cikk 5
Somoskői kalandozások - a természet és a történelem mezsgyéjén
Érdekel a Somoskői kalandozás? Jelentkezz a túrára! 

Van már itthoni túrarutinod és elvágyódsz a határon túlra? Nem kell messzire menni a magashegyi kalandokért!

Ha már szereztél egy kis túrarutint, bejártad a magyarországi középhegységeket és úgy érzed, hogy 1014 méter fölé szeretnél merészkedni ahhoz el kell hagyni kis hazánkat. Messzire viszont nem kell mennünk, mert a határon túl alig egy órányira is találunk magashegyi kalandokat, melyekhez nem kell komoly előképzettség viszont garantáltan egy életre szóló kalandban lesz részünk. Nagyon népszerűek a “csak egy köpésre” lévő kirándulások Szlovákia gyönyörű tájain. A szlovák paradicsomban olyan lehetőségek várnak, mint a Kis-Fátra (1708 m) Nagy-Fátra (1596 m) szlovák túrahelyek, vagy kalandozhatunk a Magas-Tátra legmagasabb pontján, a 2655 méter Gerlachfalvi-csúcson. 4-es nehézségű túrák között nagyon népszerű a szlovák-lengyel határon lévő Rysy-túra a 2503 méteren ágaskodó Rysy-csúcshoz vagy a csodálatos Szlovénia Triglav Nemzeti Parkja. A magashegyi túrák általában 4-es nehézségi szint besorolást kapnak, hiszen komoly szintemelkedéseket kell leküzdenünk, sokszor nehezen járható sziklás talajon. 

Kalandoznál az Alacsony-Tátra magas gerincein? Csapatban könnyebb! Tarts a Túrabarátokkal! 


Ha csak pár napunk van a magashegyi kikapcsolódásra, Ausztria irányába is indulhatunk. Alig 70 kilométerre a magyar határtól vár ránk a lenyűgöző Schneeberg-hegy, melynek Klosterwappen-csúcsa 2076 méter magasan Magyarországhoz legközelebb eső kétezres csúcs. Pár óra túrázás után a hegytetőn az osztrák túraútvonalakhoz híven egy kedves hütte várja a megfáradt turistákat tradícionális bajor ételekkel és italokkal. 


Izgatnak a magashegyi kirándulások is, de fizikailag nem tudod, hogy fel vagy-e készülve? Nem lehetetlen! 

A magashegyi túra felkészülés során olyan programokon vehetsz részt, mint a hazai csúcstámadás túrasorozat, a Dolomitok túra, vagy a Triglav Nemzeti Park átkelés a Szlovén Alpokban. A magashegyi túrák komolyabb edzést, nagyobb lépésbiztonságot és számos egyéb ismeretet kívánnak meg, de a nehézségek leküzdése után a csodálatos panoráma lesz a jutalom a hegy csúcsán. Érdemes tehát jó előre készülni fizikailag és mentálisan is, fokozatosan elsajátítani a magashegyi túrázáshoz szükséges tudnivalókat.  

Szeretnéd tippeket kapni arra, hogy hogyan készülj fel egy magashegyi túrára kezdő vagy középhaladó túrázóként? Olvasd el a cikkünket!

Magashegyi túra felkészülés tippek kezdő túrázóknak

alacsony tátra

triglav
dolomitok

Mit jelentenek a Túrabarátok szervezett túrák egyes nehézségi fokozatai? 

A Túrabarátok különböző nehézségű túrákat szervez, kezdve az 1-es fokozatú, 2-4 órás könnyebb kirándulástól, az 5-ös fokozatú magashegyi túra kalandokig. 

Azt tanácsoljuk, hogy próbáld meg végigjárni először a különböző szinteket, hogy fokozatosan készítsd fel a testedet a hegyi túra kihívásra. A legtöbb hegyi kirándulás 4-es fokozatú, hiszen bár magashegységben vezet a túraútvonal, nincsen benne magashegyi hegymászás, vagy via ferrata, ahol már komolyabb magashegyi túra felszerelés és eszközök szükségesek a feljutáshoz. 

Mindenképpen fontos, hogy olyan túrát válassz, ami az erőnlétednek és a képességeidnek megfelelő. Segítségül nehézségi fokokat állapítottunk meg, amiknek a magyarázata a következő.  

Untitled (100 × 40 px) Az egyes nehézségi szint esetén könnyű sétára, kirándulásra számíthatsz. Jó példa az ilyen túrára egy kirándulás a Normafán, vagy egy könnyű túra a városban. Családdal, gyerekekkel is nagyszerű programlehetőségek.  

Untitled (100 × 40 px) (1) A kettes szint erősebb szinteket jelent és hosszabb intenzívebb sétát. Jó példa erre egy túraútvonal a Börzsönyben, ahol a szintkülönbség akár 500 méter is lehet. Az ilyen túrák lehetnek 10 km felettiek is.

Untitled (100 × 40 px) (2) A hármas szintű túrák már vezethetnek magasabb hegyekre, ahol a szintkülönbség elérheti a 700 métert is. Intenzívebb túrára kell számítani, illetve kapaszkodókat is kell használni túránk közben. Jó példa erre a Fátra gerinctúra, vagy a Rám-szakadék túraösvény. Sőt ide tartoznak a kajaktúráink is, mivel itt folyamatosabb mozgásra van szükség és az evezés-tanulás is része az élménynek.

Untitled (100 × 40 px) (3) A négyes szintű túrák magashegyekbe vezetnek, vagy 70 km feletti, hegyi szakaszokkal tűzdelt kerékpártúrákra vonatkoznak. Példaként a Dolomitok túránkat és a Passau biciklitúrát tudjuk említeni.

Untitled (100 × 40 px) (4) Az ötös szint igazi magashegyi kalandokra vonatkozik, ahol a hegyen hosszabb szakaszokat teszünk meg nagyzsákkal, illetve olyan eszközöket használunk, amelyek segítik biztonságos előrejutásunkat (hágóvas, csákány, kötél, beülő).


Milyen témákat érintünk még a Túrabarát tanfolyamon?

A Túrabarátok tanfolyam során részletesen átbeszéljük a túrafelszerelés kérdését, melyik túrára milyen ruházat való, hogy az időjárás ne nehezítse meg a dolgukat vagy vegye el a kedvünket a túrázástól. Kitárgyaljuk a tökéletes túrabakancs fortélyait és, hogy milyen további felszerelésre lehet még szükségünk a túra során. Ezeket természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen jellegű kirándulásra indul a túrázó: egynapos, többnapos, itthon vagy külföldi, mi a szint, a talaj és, hogy milyen évszakban indulunk neki. 

A tanfolyam keretein belül az alábbi témákat érintjük: 

  • tájékozódási technikák (tájoló használata, térképolvasás)
  • túrafelszerelés
  • túratervezés
  • turistajelzések 

Képek a Túrabarátok tanfolyamról
Képek a Túrabarátok tanfolyamról
20240615_110329 (1)

Tudod, hogy melyek az elsősegély csomag elengedhetetlen darabjai? 

A szervezett túrák egyik előnye, hogy nem kell aggódni az elsősegély csomag miatt, mert a túravezetőnél mindig van felszerelés arra az esetre ha kisebb baleset történik. Ha egyedül indulsz útnak a természetbe mindenképpen legyenek nálad a legszükségesebbek és természetesen arra az esetre is ha máson kell segíteni. De vajon tudod, hogy mik a készlet elengedhetetlen darabjai? 

Jó hírünk van! Az elsősegély csomag tartozékait már nem kell egyesével beszerezned, hiszen számos boltban, főleg sport és túrafelszerelés boltokban, vagy patikában már kompakt csomagként megvásárolható. Persze ezeket kiegészítheted a saját elengedhetetlen gyógyszereiddel, egészségügyi felszereléseddel. 

Az egészségügyi csomagok felszereltsége nagyban függ attól, hogy hol kell hasznát vennünk, hány napra megyünk, itthon túrázunk vagy külföldön esetleg nomád körülmények között. Azt javasoljuk, hogy érdemes egy olyan csomagot összeállítani, ami a túra hosszától függetlenül minimum 3-5 napra is elegendő lehet, de nem megerőltető cipelni a súlya miatt. 

Lássuk, hogy a Túrára kattanva túravezető tanfolyam profi szervezőinek javaslata szerint mik az egészségügyi csomag legszükségesebb belevalói:

  • többféle alakú és méretű sebtapasz
  • gyógyszerek: 2-3 típusú fájdalomcsillapító
  • lázcsillapító
  • ragtapasz tekercsben (géz vagy mull lapok rögzítésére, de sarokra ragasztva vízhólyag megelőzésére is jó)
  • kullancscsipesz
  • sebfertőtlenítő folyadék (Betadine vagy Octanisept)
  • fertőtlenítő kendő
  • alkoholos törlőkendő
  • olló
  • háromszög kendő
  • steril géz, mull lapok
  • steril kesztyű (az erdőben ritkán tiszta a kezünk)
  • kötözőpólya, rugalmas pólya
  • izolációs fólia
  • Fenistil krém rovarcsípésre
  • saját rendszeresen szedett gyógyszerek
  • hölgyek esetében higéniai termékek (betét, tampon)
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása

TB hírlevél feliratkozás pop-up