5+1 túratipp egynapos kiránduláshoz Szlovákia legszebb tájain

Miért olyan népszerű az egynapos kirándulás Szlovákiában?

2024. május 19.
1307
Veľká Fatra

A szlovák kirándulóhelyek tökéletes úti célok, ha szeretnél a magashegyek világában túrázni, de csak rövid időd van az utazásra. Avagy, kirándulástippek az egynapos kirándulás Szlovákia fenséges tájain címszóval.

Miért olyan népszerű az egynapos kirándulás Szlovákiában? Az alábbi cikkben amellett, hogy megtudjuk, hogy miért is választja sok magyar turista a szlovák kirándulóhelyeket úti célul, összegyűjtöttünk olyan kirándulástippeket Szlovákia rejtett hegyein és völgyeiben, amik közül bátran válogathatsz idén nyáron. Akár egyedül, családdal, vagy egy csoportos szervezett túrának vágsz neki a Szlovákia túra helyekben nem fogsz csalódni. 


Több éves túraszervezői tapasztalat után bátran állítjuk, hogy a legnépszerűbb gyalogtúráink között a “mondhatni csak egy köpésre lévő” szlovák kirándulóhelyek, azon belül is az egynapos kirándulások Szlovákia szebbnél szebb tájain a legnépszerűbbek a túrázóink körében. Vannak olyan közismertebb nagyágyúk, mint a Kis-Fátra vagy a Nagy-Fátra szlovák túrahelyek, a Magas-Tátrában barangolós túrák, mint például a Rysy-túra, de a kevésbé ismert úticélok is hamar megtelnek. Attól függően, hogy ki mire vágyik. 

A szlovákok meseszép tájait nem véletlen hívják turistaparadicsomnak, hiszen annak ellenére, hogy területileg kis országról beszélünk minden megtalálható benne, amit a hozzánk hasonló bakancsos turista keres. Hegyek, völgyek, síkságok, nemzeti parkok, izgalmas karsztok és romantikus szurdokok, ahol a Rám-szakadékhoz hasonlóan láncok és létrák segítik az előrejutásunkat. Hazánk domborzatához képest annyival izgalmasabb, hogy a Kárpátokban már sorra meredeznek az 1500 méter tengerszint feletti magashegyek. Szlovákia legmagasabb pontja a Magas-Tátrában található, a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs. Érdekesség, hogy az 1920-as trianoni békeszerződésig a Gerlachfalvi-csúcs Magyarország legmagasabb csúcsa volt. 

Nem csoda, hogy a kistálytiszta levegő, havas hegygerincek, smaragdzöld tavak vonzzák a magashegyek és a via ferráta szerelmeseit. És mindez csak pár óra vezetésre Budapestről, így belefér az időnkbe akkor is ha a tervünk egy egynapos kirándulás Szlovákiába. Ha ráadásul szervezett csoportos egynapos szlovákiai kiránduláson veszünk részt, akkor amellett, hogy egy profi magyar túravezető vezetésére bízzuk magunkat, kisbusszal vagy telekocsi rendszerben megosztjuk az utazással járó terheket is.

Korai indulás Budapestről, de ebédre már fenséges és laktató szlovák cuisine lenyűgöző magashegyi panorámával? Válaszd az egynapos kirándulás Szlovákia programot és ez mind megoldható! Estére pedig már a saját ágyunkban pihenhetjük ki az izgalmas nap fáradalmait. Nem utolsó sorban az egynapos szlovák túrák olcsóbbak is, hiszen megspóroljuk a szállás és további étkezések díját. 


Az alábbiakban olyan szlovák kirándulóhelyeket szedtünk össze, melyeket akár egy nap alatt is bejárhatod, kevésbé felkapottak, így jobban élvezheted az érintetlen természet csodáit.

#1 - Szurdoktúra a Szádelői-völgyben

A Gömör–Tornai-karszt nem biztos, hogy ismerősen hangzik mindenkinek. A szlovák-magyar határon lévő karsztot az államhatár két részre osztja, az Aggteleki-karsztra és Szlovák-karsztra. Még tavasszal látogass el a szlovák oldalon megtalálható Szádelői-völgybe, ha megduzzadt vízeséseket szeretnél csodálni. Nem vár más itt ránk mint egy bámulatosan szép szurdokvölgy, a menedékházban egy jó ital és az Áj-völgyében látványos mésztufa vízesések. A völgyben andalogva utunkat aláfesti a Szár-patak csordogálása. A túrahely pozitívuma, hogy autóval 3 és fél órányira vanBudapesttől, ezért könnyűszerrel egy napba is belefér az egész kiruccanás. A 16 kilométeres túrát körülbelül fotózós pihenőkkel együtt 5-6 óra alatt tudod végigjárni.

A Szlovák-karszt túrát csapatban is teljesítheted, csatlakozz a Túrabarátok csapatához. 

Érdekel a túra a Szádelői-völgyben

Gömör-vízesés a Szlovák-karsztban
Görgői-vízesés a Szlovák-karsztban

Görgői-vízesés látványa
Görgői-vízesés látványa

szlovák karszt 2
Szádelői-völgy szurdoktúra kilátás
szlovák karszt 1
Szár-patak a Szádelői-völgyben


#2 Felkutatnád az Ipoly forrását? 

Az Ipoly-folyó a Duna egyetlen bal oldali mellékfolyója Magyarországon. Szlovákiában, azon belül is a festői felvidéki Vepor-hegységből eredezik. A Vepor vidéke a szlovák kirándulóhelyek között kevésbé ismert, de annál izgalmasabb úticél. A 12 kilométeres panorámatúra egy könnyedebb szlovákiai kirándulás. Budapestről a Vepor-hegységbe mindössze 2,5 óra alatt eljutunkautóval, így ha a tervünk egy egynapos kirándulás Szlovákia rejtett kirándulóhelyein, ide bátran mehetünk.

Túránk első szakasza egy kis emelkedő lesz, azonban az emelkedő megmászása után azonnal kárpótol minket az alattunk elterülő Ipoly-patak völgye és a Vepor-hegység csúcsainak látványa. Lassan elérünk a Látka falucskához amely a neve is az elénk táruló kilátásra utal. A túra legmagasabb pontja 1102 méter, ahonnan a Vepor-hegység legmagasabb hegyeit láthatjuk. 

Felfedeznéd az Ipoly-forrását csapatban? Csatlakozz a Túrabarátokhoz! 

Megnézem a túrát Vepor-hegységben


#3 Egynapos kirándulás Szlovákia, túra a Nagy-Fátra keleti részén a Rakitov-hegyen

A Nagy-Fátra Szlovákia szintén nem egy közismert úticélja, így ha erre túrázol valószínűleg nem fogsz nagy tömegekkel találkozni. Ezért is került fel a listánkra. A Nagy-Fátra (Veľká Fatra) Közép-Szlovákia északnyugati részén fekszik, testvérétől a Kis-Fátrától (Malá Fatra) délkeleti irányba. Érdekességük, hogy a Kis-Fátra magasságát tekintve magasabb, a nevét viszont arról kapta, hogy kisebb területet fed le. A Nagy-Fátra legmagasabb pontjai az Osztredok (Ostredok) kettős csúcsa. A déli csúcs 1596 méter magasan, az északi pedig 1593 méter magasan meredezik, ezzel éppenhogy csak bekerülve a magashegyi kategóriába. 

A rakitov-hegyi túra Háromrevucából (Liptovské Revúce) indul, mely községet Budapestről autóval 3 óra alatt éred el. A magashegyi túrán fantasztikus fenyőerdők, érintetlen füves rétek és forrásvíz kísérik az utadat. Gyakorlott túrázóknak ajánljuk, hiszen a 20 kilométer során komoly emelkedőkkel kell megküzdenünk míg felérünk az 1567 méteren magasodó Rakitov-hegyre, magyarul a Rák-hegyre. A túra nagyjából 8 óra alatt teljesíthető. 

Egynapos Nagy-Fátra gyalogtúra

Egynapos gyalogtúra a szlovákiai Nagy-Fátra keleti részén a Rakitov-hegyen
Egynapos gyalogtúra a szlovákiai Nagy-Fátra keleti részén a Rakitov-hegyen
A Rakitov-hegy csúcsán
A Rakitov-hegy csúcsán


#4 Rysy- túra és Csorba-tó a Magas-Tátra ékkövei

Elérkeztünk a Túrabarátok kedvenc Szlovákia túrájához. Amennyiben nem riasztanak el a kicsit távolabb lévő kétnapos szlovák kirándulóhelyek sem és még a hegymászás gondolatával is kacérkodsz úgy kihagyhatatlan a Rysy túra, azaz magyarul Tengerszem túra. A Rysy túra a Magas-Tátra egyik közkedvelt úticélja, területileg Szlovákia és Lengyelország is osztozik rajta. A Rysy-hegy a maga 2500 méteres magasságával, Lengyelország legmagasabb pontja, így már szó szerint a felhők fölött kalandozunk. A Rysy túra a Csorba-tó (Strbské Pleso) mentén indul. A tó tükrében megtekinthetjük a Magas-Tátra lélegzetelállító havas csúcsait, majd a tavat elhagyva egyre meredekebbre válik a terep és megnyílik előttünk a magashegyek világa. A Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékházát a Hunfalvy-völgyi menedékházat 2250 méteren érintjük. A Csorba-tó Budapestről autóval kicsivel több mint 4 óra alatt elérhető, azonban a Rysy túra hosszúsága (20 kilométer) komoly szintemelkedések mellett lassabban teljesíthető, így már érdemes a túrát megelőző nap elindulni a kiindulási pontra. 

Szeretném én is csapatban meghódítani a Rysy-csúcsot

Túrabarátok Rysy-csúcs meghódítása
Túrabarátok Rysy-csúcs meghódítása
Csúcstámadás a Rysy-n
Csúcstámadás a Rysy-n

#5 Kétnapos szlovák túra a Kis-Fátra izgalmas világában

Kirándultál már a Rám-szakadékban? Ezen a túrán a Kis-Fátrában magasabbra teheted a lécet. Megismerheted a Horne Diery lélegzetelállítóan vadregényes szurdokot, amelyben lánccal és létrákkal biztosított ösvényen próbálhatod ki ügyességedet. A 15 kilométeres túra során a Velky Rozsutec északi gerincén haladva 1609 méter tengerszint feletti magasságból tekinthetsz le a felejthetetlen tájra. A Medzirozsutce (1200 méter) nyeregig már csak inkább láncok segítik az előrehaladást, majd a Velky Rozsutec (1609 méter) csúcsáról beláthatjuk a Kis-Fátra főgerincének majdnem az összes csúcsát! A második napra is van program, felfedezheted a Betyár-ösvényt egy viszonylag rövid 10 kilométeres túra keretében. Ezt is szintén gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk. Több rövidebb, meredek kaptató, sziklás talaj, helyenként lánccal biztosított szakaszok, lépcsők váltogatják egymást. Az elénk táruló panoráma viszont megéri a fáradtságot!

Érdekel a túra a Kis-Fátra izgalmas világában


+1 #6 Suchá Belá szurdok a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban

Szlovákia túra helyek listánk ráadás pontjaként kicsit messzebre kalandozunk. A Suchá Belá a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park méltán egyik leglátogatottabb szurdoka. Emellett az idelátogatók szerint a legromantikusabbja is. Budapestről körülbelül 4 óra alatt elérjük a körtúránk kezdetét a Podlesok autóbusz-megállót. Podlesokban számos kávézót és éttermet találunk, ahová a körülbelül 4 és fél órás túránk után betérhetünk, hogy megkóstoljuk a szlovák helyi gasztronómiát. És hogy a túra során többek között mi vár ránk? Csodálatos vízesések (Misové, Okienkový, Korytový és Bočný) melyeket létra- és lépcsősor segítségével tudunk megmászni. Egyszerre élmény és izgalom, és nem utolsósorban valószínűleg sok magyar szó, hiszen a szlovák kirándulóhelyek körében a Suchá Belá a magyarok között is igen népszerű. 

Suchá Belá szurdoktúra 2
Suchá Belá szurdoktúra (Forrás: mozgasvilag.hu)
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása