Hogyan készüljünk fel egy magashegyi túrára kezdő és középhaladó túrázóként?

Magashegyi túra felkészülés tippek kezdő túrázóknak

2024. február 19.
549
Hogyan készüljünk magashegyi túra cikk borító

Kezdő túrázóként merészebb túraútvonalakon ábrándozol? Kipróbálnád a magashegyi túrázást, de nem tudod hogyan készülj fel? Jó helyen jársz, az alábbi cikkben összeszedtünk néhány tippet és fontos tudnivalót a magashegyi túra felkészülés segítése céljából, melyeket kezdő és középhaladó túrázóknak ajánlunk. A cikk végén #Hegyi kirándulás 101-et is találsz, ami segít a magashegyi túra felszerelés összekészítésében, hogy az élményt ne tudja elrontani a nem megfelelő, kényelmetlen öltözék vagy az éhség, szomjúság. A magashegyi túra felkészülés során olyan programokon vehetsz részt, mint a hazai csúcstámadás túrasorozat, a Dolomitok túra, vagy a Triglav Nemzeti Park átkelés a Szlovén Alpokban. A magashegyi túrák komolyabb edzést, nagyobb lépésbiztonságot és számos egyéb ismeretet kívánnak meg, és a nehézségek leküzdése után a csodálatos panoráma lesz jutalom a hegy csúcsán. Érdemes tehát jó előre készülni, és fokazatosan tanulni a magashegyi túrázáshoz szükséges képességeket.  


Ilyesztően hangzik már a “magashegység” gondolata is? Akkor kezdjük is azzal, hogy mit nevezünk magashegységnek. Magashegységek közé a tengerszinttől mért 1500 méter feletti magashegyek tartoznak. Magyarország legmagasabb pontja, a Mátrában mért Kékestető a maga 1014 méter magasságával. Ezzel szemben, bolygónk legmagasabb pontja, a több mint 8800 méter magas Mount Everest (Csomolungma) a Himalája hegységben meredezik. Budapest környékéről az Alacsony-Tátra a legközelebbi 1500 méter fölé nyúló hegyvonulat, míg Nyugat-Magyarországról az osztrák Alpok irányába érdemes elindulni. Az Alföld irányából az Erdélyi-Szigethegység, például a Pádis-fennsík ígérkezik egy napon belül elérhető túra lehetőségnek.  

Magashegységek

Mit nevezünk magashegységnek?

Hazai felkészítő "Csúcstámadások"

Annak ellenére, hogy hazánkban nem találkozunk magashegységgel, a az itthoni közép-hegységeink kitűnően alkalmasak magashegyi túra felkészüléshez. Jó tudni, hogy Magyarország túrahelyekben igen gazdag; ha túracsoportot keresel magadnak, könnyen teljesíthető, és profi túravezetővel szervezett kirándulásokat találsz a Túrabarátok honlapján is!  Kezdő 2-4 órás (8-10 km)  túraútvonalak fellelhetők akár Budapest közelében is. 

Ha még nem vagy gyakorlott túrázó, akkor a hazai terep tökéletesen alkalmas kezdők számára, a túraútvonalakon való tájékozódás elsajátításához. Próbáld ki a “csúcstámadást” a magyarországi középhaladó túraútvonalak egyikén. A Túrabarátok "Csúcstámadás" túrasorozatának keretein belül hódítsd meg az összes jelentősebb hazai 700 méter feletti csúcsot! Gyűjtsd össze több helyszínen itthon a Himalája magasságát , csodás panoráma vár országszerte, akár a Csóványos, a Kékestető vagy éppen Dobogókő túraútvonalat követed! A hódításaidat egy letölthető füzetben is tudod követni!


A szintemelkedésekre felkészülhetsz egy Budapestről könnyen elérhető terepen is. A Dunakanyar legszebb panorámáját nyújtja a Prédikálószékhez és a Dobogókőhöz vezető túraútvonal is. 21 km alatt mind a kettőt bejárhatod. A túra szintemelkedése 840 méter, ami hazai viszonylatban magasnak számít. 

Megnézem a túrát

Túra a Dunakanyar legszebb panorámájával Prédikálószék és Dobogókő

Túra a Dunakanyar legszebb panorámájával

Kirándulás a Börzsöny két csúcsára: Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos, 938 méter

Kirándulás a Börzsöny két csúcsára: Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos, 938 méter

A Túrabarátok Börzsöny csúcsainak támadása jó felkészítő terep a már gyakorlottabb, hegyi túra kihívásra vágyó túratársaknak. A kirándulás a Nagy-Hideg-hegyre és a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra vezet fel. A túra 4-es nehézségi fokozatú, a 20 kilométer hosszú, magasabb emelkedőkkel tarkított túraútvonalon jól fel tudjuk mérni az erőnlétünket.

Ha a Magyar Csúcstámadás sorozat minden lépését teljesítetted, akkor biztos lehetsz benne, hogy a magas hegyek világában is ott a helyed!

Megnézem a túrát

A kirándulás nehézségi fokát a túraoldal fejlécében megtalálod. A Túrabarátok különböző nehézségű túrákat szervez, kezdve az 1-es fokozatú, 2-4 órás könnyebb kirándulástól, az 5-ös fokozatú magashegyi túra kalandokig. Próbáld meg végigjárni először a különböző szinteket, hogy fokozatosan készítsd fel a testedet a hegyi túra kihívásra. A legtöbb hegyi kirándulás 4-es fokozatú, hiszen bár magashegységben vezet a túraútvonal, nincsen benne magashegyi hegymászás, vagy via ferrata, ahol már komolyabb magashegyi túra felszerelés és eszközök szükségesek a feljutáshoz. A 4-es fokozatú túrákat megfelelő felkészüléssel a kevésbé gyakorlott túrázók is teljesíteni tudják. 

Túrabarátok túrák nehézségi fokozatai

Túrabarátok túrák nehézségi fokozatai

Hogyan tudsz fejlődni a hazai, hosszabb és viszonylag magas szintkülönbségű túrákon?

Először is az állókpességedet tudod javítani! Ebben segít, ha egy-egy rövidebb (8-10 km) túrával kezdesz és fokozatosan jutsz el egy 20 kilométeres vagy annál hosszabb hegyi kirándulás teljesítéséig. Fontos a szintemelkedés is. A magashegyi túra során nem feltétlenül megyünk hosszú távokat, de a nagy szintemelkedés fizikailag is kimerítőbb, fontos hogy jó kondiban legyél. A csoportos túrák alkalmával, a túravezető figyel az egyéni tempóra, azonban neked is akkor jó élmény a túrázás, ha nem tartod vissza a csoportot. Mindenképpen olyan túraútvonalat válassz, amit tudod, hogy képes leszel teljesíteni akár egyedül vagy csoportban vágsz neki. 


A fizikumod, állóképességedet és a teljesítményed a kirándulás mellett futással is javíthatod. Kezdetben kisebb, majd hosszabb távok teljesítésekor növeljük a tüdőkapacitásunkat és a szív kondícióját. Egy-egy könnyebb túraútvonalat terepfutásra is használhatsz. A megnövekedett pulzusszám és felgyorsult légzés serkenti a vérkeringést, több oxigént juttat a sejtekhez, szövetekhez ezzel javítja a szív működését. 

Magashegyi túra_terepfutás

Felkészítő terepfutás

A mentális felkészülés fontossága

Tudjuk, hogy mekkora lelkierő és kitartás kell egy-egy emelkedőhöz. Hasonlóan a futáshoz, egy hosszabb magashegyi kirándulás is fejben dől el, ezért a mentális felkészülés ugyanolyan fontos része a folyamatnak, mint a testi felkészültségünk és a felszerelésünk. A személyes célt mindig magunk előtt kell látnunk, különösen a legnehezebb szakaszokon. Tegyük fel a kérdést magunkban, hogy miért indultunk neki, mit szeretnénk elérni. A kilómétereket gyűjtjük? Egészségesebben szeretnénk élni? Vagy lelki békére szomjazunk a természetben? A hegyi túra előnye, hogy a legnehezebb szakaszok után a látvány mindig kárpótol minket. A magashegységek csúcsairól a kilátás tiszta időben lenyűgöző és természetes izomláz csillapító.

Ha már úgy érzed, hogy elérted a megfelelő kondíciót és nekiindulnál a magashegységek birodalmába, akkor érdemes egy könnyebb, de látványilag izgalmas helyszínnel kezdeni. A 3-as nehézségi fokozatú Könnyű Dolomitok túra ezt a célt kívánja szolgálni. Az aktív pihenésre vágyóknak könnyebb túrázási lehetőséget kínál az Olasz Alpokban megszervezett Dolomitok túra! A Fassa-völgyből indulnak a túraútvonalak a hegyekbe és a Seceda csodás panorámát nyújtó platójához. 

Megcsodálhatod a Sella hegyvonulatait és a Rosengarten csúcsát, valamint könnyű kirándulás vezet a Sas de Adam csúcs utáni 2000 méternél is magasabb hegygerincen. 

Megnézem a túrát

306572631_625607922338021_6156874923309389001_n

Könnyű túra a Dolomitokban a Túrabarátokkal

Triglav Nemzeti Park átkelés túra

Triglav Nemzeti Park átkelés túra

A gyakorlott túrázóknak, akik már egy izgalmas, magashegyi hegymászás programponttal fűszerezett terepen próbálnák ki magukat, a 4-es nehézségi fokozatú Triglav Nemzeti Park átkelést ajánljuk. Az 5 napra tervezett magashegyi túra során a káprázatos szépségű, gyalogszerrel bejárható és megmászható szlovéniai Júlia-Alpok hegyvonulat déli részére visz az utunk, egészen a Triglav csúcsáig. Ezen az útvonalon nehéz túrák várnak a gyakorlott túrázókra, meredek emelkedőkkel, lejtőkkel, néha kitett terepen. A legkeményebb nap a Triglav csúcstámadás lesz, a 3 órás via ferrata szabadon választható. 

Megnézem a túrát

#Hegyi kirándulás 101:

10 gyakorlati tipp, hogy mit vigyünk magunkkal egy hegyi kirándulás alkalmával? 

A magashegységek egyik jellemzője a gyorsan és radikálisan változó időjárás. A magashegyi túra felszerelés nagyon fontos, nem csak a kényelmünk, de a biztonságunk érdekében is. Az alábbi listában összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amiket biztosan vigyünk magunkkal a magashegyi túrára: 

1. Öltözködj rétegesen

Ne hagyd, hogy a várva várt napot elrontsa a rossz öltözék! A hegyi utakon menetben meleged lesz, állásban a hegyen hűvösebb lehet, ezért inkább sok réteget vigyél magunkkal, amiket levéve a táskádban tudsz tartani. Legyen nálad egy extra pulóver, amit amikor megáll a csoport pihenni és gyönyörködni a kilátásban a hegy tetején magadra tudsz venni. Ha meg vagy izzadva, jól jön egy száraz és meleg felső is, amit át tudsz venni. 

2. A vastag ruhadarabok helyett, válaszd a technikai túraruházatot

Ajánlott a technikai, gyorsan száradó aláöltözet (a gyapjú nagyon jó) szél-és vízálló dzseki, vízálló vagy vízlepergető túranadrág, mely nem gátol a mozgásban. 

3. Vízálló, vízálló, vízálló…

És ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni! Ahogy egyre magasabbra jutunk, a magashegységek növényzete megváltozik, elhagyjuk a fákat, majd lassan a törpecserjéket és a hegytető felé vezető úton hosszú ideig már semmi növényzetre nem számíthatunk, ami alá be tudnánk húzódni eső esetén. Sok esetben a hegytetőn még nyáron is hó fogadja a vándort. Ezért legyen nálad kapucnis esőkabát, táskára erősíthető esővédő huzat, vízálló vagy vízlepergető túranadrág (vagy a túranadrág fölé húzható esőnadrág),  sár esetén pedig a kamásni is jól jön. 

4. Egy jó túrabakancs a túrázó legjobb barátja

A túrabakancs vízálló (gore-tex) legyen. Ha magashegyi túrára megyünk a legoptimálisabb hosszúszárú, merevebb talpú túrabakancsot választani, hogy a magashegységek talajára jellemző sziklás, egyenetlen terepen is jól tartsa a bokád. Ehhez válassz hosszúszárú túrazoknit is, hogy ne törje fel a cipő a lábadat. 

Magashegyi túrabakancs

Magashegyi túrabakancs

#1 túraszabály: Nagyon fontos, hogy a túrabakancsot ne a túra napján vedd fel először, hiszen fel fogja törni a lábadat (ez egészen biztos), a túra előtt minimum 10-15 km-es távon próbáld ki a bakancsot. 

5. Túrabot 

A magashegyi túra során komoly segítőtársunk a túrabot, ezért érdemes magunkkal vinnünk. Pozitívumai, hogy magasfokú stabilitást nyújt és csökkenti a lábakra nehezedő terhelést, hegyről lefelé jövet a segítségével kevésbé terheljük az ízületeinket. Patakon való átkelésnél és havas terepen is segítségünkre vannak. Hegyről lefelé jövet az ütődést elnyelő botot érdemes használni, ez a funkció sík talajon vagy hegyre fölfelé kikapcsolható. Ne lepődjünk meg, ha a túra végeztével a karunkban is izomláz lesz. Már a felkészítő túráinkra is vigyük a túrabotot, hogy megtanuljuk a megfelelő használatát. Hegyi túra alkalmával hegymenetben rövidítsük, hegyről lefele hosszabbítsuk pár centiméterrel a hosszúságot. Sík felszínen pedig olyan magasságra állítsuk be, hogy az alkarunk párhuzamos legyen a talajjal.

Magashegyi túrabot

Magashegyi túrabot

6. Óvjuk a bőrünket az erős napsugárzástól és a széltől

Télen vastag, nyáron vékony légáteresztős sapka, vagy kendő legyen nálunk, napszemüveg, valamint legalább 30 faktoros naptej, amit a nap folyamán többször kenjünk magunkra. Még ha felhős is az idő, az UV sugárzás akkor is veszélyes. 

7. Víz, víz, víz…

A magashegyi túra felszerelés mellett ne feledkezzünk meg a testünk táplálásáról sem a kirándulás során. Mint bármely másik testmozgásnál, az alapszabály a sok folyadék! Elsősorban a víz a legjobb folyadék, de lehet izotóniás italt is vinni, amik gyors energiapótlást eredményeznek és segítenek a kiizzadt ásványi anyagok és szénhidrátok pótlásában. Egy napos túrázáshoz körülbelül 4 liter folyadékot vigyünk magunkkal. Vannak már olyan túratáskák, amikbe beépített víztartály van, a szívókához bármikor hozzáférünk, így még a hátunkról sem kell levenni a hátizsákot, ha megszomjaztunk útközben.  

8. Hegyi túra élelmiszer

Legyen nálunk elegendő és energiadús élelem, ami nem foglal sok helyet a táskánkban. Hogy mennyi és milyen élelmiszert viszel magaddal az azon is múlik, hogy egynapos vagy többnapos kirándulásra indulsz. Magashegyi túra alkalmával legyen nálad magas kalóriatartalmú, de nem nehezen emészthető élelmiszer. Teljes kiörlésű kenyérből vagy zsemléből készült szendvics, téliszalámival és sajttal könnyen fogyasztható. Figyeljünk arra, hogy a nyári túrákon ne legyen romlandó étel a táskánkban. Gyümölcsök közül is a keményebbet (pl. almát, körtét) vigyünk magunkkal. Az energia- vagy müzliszeletet útközben is meg tudjuk enni és hamar új erőre kapunk tőle. Fontos, hogy a csokoládét se vonjuk meg magunktól, az étcsokoládé jótékony hatása gyors energiapótlás a testnek az inzulinszint megemelkedése nélkül. Ha meleg élelemre vágyunk, vigyünk magunkkal túraboltokban is kapható, fagyasztva szárított ételt, amit forró vízben pár perc alatt el tudunk készíteni. 

Magashegyi túra_élelmiszer

Étkezés a magashegyi túrán

9. Fő a biztonság!

Utasbiztosítás nélkül már a túraszervező cégek sem engedik, hogy útnak induljunk. Hegyi túra esetében magashegyi hegymászásra is kiterjedő utasbiztosítást kössünk. Javasolt az EUB hegymászásra kiterjedő vagy a klasszikus utasbiztosítás Sport Plusz kiegészítő biztosítással, de a piacon sok szolgáltató közül tudunk válogatni. 

10. Ezek nélkül ne indulj útnak

Mobiltelefon, működő internet és SIM-kártya, hogy bizonyos esetekben elérjük a többi túratársunkat vagy tudjunk segítséget kérni. Ha túravezető nélkül indulsz útnak, akkor térkép és iránytű legyen nálad. 

Ha saját magunk vágunk neki a magashegyi kalandnak, akkor ajánlott a tájékozódást elsajátítani a túra előtt, ugyanis a mobiltelefonunk gps-ére a természetben, főleg a magashegyekben nem tudunk támaszkodni. Felkészülésként természetesen olyan úton induljunk el, ahol jelzések segítik a turistaút vonalát. Legyen nálunk térkép és iránytű, és nem utolsósorban sajátítsuk el a használatukat. Ingyenes tájékozódási és térképolvasási tréningre van lehetőséged a Túrabarátok Klubbon keresztül is, ahol profik látnak el gyakorlati tanácsokkal, hogy magabiztosabban járd a hegyeket-völgyeket. 

Érdekel a lehetőség? Töltsd le a Túrabarátok App-ot és olvass utána a részleteknek! 

Túrabarátok Klub jelentkezés
Túrabarátok Klub jelentkezés

Miért érdemes csatlakozni?

A Túrabarát túraklub tagjai több kedvezményes vagy ingyenes programon, tanfolyamon vehetnek részt, miközben egy közösség tagjaivá válnak. További lehetőség a Túrabarát Kincsek túra applikáció használata, aminek segítségével játékos módon fedezhetjük fel hazánk természeti és történelmi kincseit túrázás közben! 

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása