honlap_túraleírás_felső_kép

Kalandos gerinctúra az Alacsony-Tátrában

Nehézségi fok:  level3

90.000 Ft

Gyalogtúra

Maximum létszám: 18

2024. július 20-24.

honlap_galéria - 2023-02-01T141257

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

Miért érdemes Velünk jönni?

Az Alacsony-Tátrának inkább a középső (Chopok és környéke), illetve a nyugati végét (Donovaly és környéke) ismerik. Ritkán hallunk más részeiről, pedig ez a Felvidék leghosszabb és legnagyobb kiterjedésű hegysége, amely egyben az egyik legvadregényesebb, legnomádabb is, hiszen csak ritkán keresztezik utak, és bármelyik részén is járunk, kevés épülettel találkozhatunk. Épp ezért kevesen is látogatják; a turisták által zsúfolt részek (Chopok, Donovaly) kivételével ritka, hogy megfordul valaki errefelé. Teljes nyugalom, kikapcsolódás, tiszta levegő, rengeteg élmény és örömteli pillanat vár rád.

Jelentkezési és fizetési információk

Biztosítás kötése

1. nap

Kora reggel indulunk Budapestről Szlovákia irányába. Megérkezés után átöltözünk, felvesszük a túrabakancsot, és magunkhoz vesszük hátizsákjainkat. Ha már mindenki elkészült, megkezdődik a várva várt túra, melynek első szakaszán legfőképpen felfelé fogunk haladni. A falut magunk mögött hagyva az első állomásunk a királyhegyaljai Kálvária avagy kilátó pont lesz. Itt tartunk egy rövid pihenőt is, és pár csodálatos fényképet késztünk, majd folytatjuk utunkat fölfelé: eleinte lankás szakaszon, majd egy kicsit meredekebb részen. A sűrű fenyőerdőt egy idő után ligetes erdő váltja fel. Következő rövid pihenőnket egy esőháznál tartjuk, majd néhány perc múlva következő szünetünket a király hegyaljai kis hütténél tartjuk, ahol némi étel vagy ital ad energiát az emelkedő hátralévő részéhez. Továbbhaladva törpefenyők vesznek körül minket és egy nyeregbe érve megpillanthatjuk a hatalmas hegyóriás lenyűgöző látványát: A király hegyet más néven Kopasz hegyet, ami valójában 4 folyó vízgyűjtőjének a határa (Vág, Garam, Hernád, és  Gölnic folyóké).

A nyerget déli irányból hagyjuk magunk mögött és egy panorámás hegygerincre fordulunk rá, ahonnan még jobban élvezhetjük a csodaszép környezetet és a gyönyörű kilátást. Még két kissebb nyerget is elhagyunk, amikor is elérjük a Király-hegy előtti utolsó meredek emelkedőjét. Pár percet még haladunk fölfelé, majd a kora délutáni órákban felérünk a Felvidék Szent hegyére, az 1946 m magas Király-hegyre. Ez a pillanat egy kicsit a Kékestetőre emlékeztet, hiszen az itt található torony közel olyan magasságú, mint a kékestetői.

Innen már a csodaszép panoráma kárpótol minket a fáradságos felfelé gyaloglásért; ha tiszta időnk van, a Magas-Tátrát páratlan szépségében láthatjuk, hiszen közel leszünk hozzá. De nem csak a Magas-Tátra csúcsait láthatjuk ilyen szépen, hanem a környék összes hegyét, hegységét. Déli irányban a Murányi-hegységet, keleten egészen közel a Káposztafalvi-hegységet, azaz a Szlovák-paradicsomot. Nyugati irányban, amerre útnak indulunk, a Gyömbér-Chopok csoportot, és a lengyel-szlovák határvonalon található Liptói-havasokat is. Miután a hozott ebédünket elfogyasztottuk, és kigyönyörködtük magunkat a tájban, túránkat tovább folytatjuk. Szerencsére, innen már csak vízszintes és enyhén lejtős részek váltakoznak, ahol még jó pár alacsonyabb hegycsúcsot érintünk (A Stredna-hegy két csúcsát: 1874 m és 1875 m, az Orlova-hegyet: 1840 m, és az 1790 m magas Bartkova-csúcsot).

Az utolsó panorámaképek és egy vidám csoportkép elkészítése után megkezdjük a lefelé ereszkedést a közeli nyeregbe. Itt megpihenve már hatalmas fenyők és friss forrásvíz vár minket, és rövid uzsonnánk elfogyasztása után nekivágunk a nap utolsó, és egyben rövid emelkedőjének. Szállásunkhoz érve rádöbbenünk, hogy milyen gyönyörű helyen tölthetjük az éjszakánkat, milyen csodaszép az élet idefent 1410 méter magasságban. Az épület előtti padoknál és asztaloknál kényelmesen beszélgethetünk, iszogathatunk és gyönyörködhetünk a fantasztikus naplementében és a Magas-Tátra színpompájában is, amely a szürkéből lassan átváltozik narancssárgává, majd teljesen elsötétül. Akinek még van kedve, azokkal a ház előtti rétre kimegyünk sötétedés után csillagokat figyelni. Ezt azért is érdemes megtenni, mert a fényszmog itt nagyon csekély, így derült éjszaka esetén tényleg úgy látjuk az eget, ahogyan talán még sohasem; ki lehet venni az összes ismert csillagképet és a tejutat is.

Túratáv: 16 km
Szintemelkedés: 1250 méter
Menetidő: 8-9 óra

2. nap

Ízletes reggelink elfogyasztása után hátunkra vesszük hátizsákjainkat, és romantikus környezetű szállásunkat magunk mögött hagyva folyatjuk túránkat. Mivel szállásunk relatíve magasan van, ezért ez a nap kevés emelkedőt tartogat számunkra. Még a délelőtt folyamán először egy kisebb és egy nagyobb hegycsúcsot fogunk érinteni (Vápenyica, 1691 m), amelyekről szép kilátásunk lesz, és ahonnan ezen a napon is jól láthatjuk a Magas-Tátrát. 

Tovább haladva a főgerincen az eleinte ligetes erdős szakaszokat sűrű fenyvesek váltják fel, hűs árnyékot adva a melegebb déli órákban, majd lassan lemegyünk a gerinc egyik nyergébe, így ismét érintünk olyan hágót, ahol friss forrásvizet tudunk magunkhoz venni (Priehiba-hágó 1190 m). Innen megint felfelé fogunk menni: egy rövid, de meredek rész leküzdése után továbbhaladunk egy többé-kevésbé vízszintes úton, a hegy gerincén, majd egy ritkásabb erdővel borított csúcs után (Zadna csúcs 1620 m) a hegy a déli oldalában. Ezen a szakaszon szinte érintetlen környezetben, hatalmas fenyők között keskeny és vadregényes ösvényen sétálunk el a következő szállásunkhoz. Ha van hozzá kedvünk, akkor a ház előtti réten tábortüzet is rakhatunk, és a tűz körül ülve folytatjuk a kikapcsolódást jó hangulatban, majd pihentető alvással zárjuk ezt az intenzív napot.

Túratáv: 20 km
Szintemelkedés: 550 méter
Menetidő: 8-9 óra

3. nap

Teletöltött pocakokkal, jól kipihenten kezdjük el ezt a napot is. Szállásunkat magunk mögött hagyva, immár könnyebb hátizsákokkal folytatjuk utunkat a mesés fenyőerdőben. Még a délelőtti órákban érintjük az első olyan helyet, ahol némi civilizációval találkozunk. Ez az 1238 méter magasan található Csertovicai (más néven Ördöngős-katlani) nyereg.

Innen felfelé haladva egyre alacsonyabb fák között vezet az utunk, majd kiérünk a törpe fenyvesek közül is, és a következő másfél napot szép kilátásban gazdag részeken fogjuk tölteni. Ekkor már ismét jól látható az Alacsony-Tátra főgerincének már általunk bejárt nyugati és ránk várakozó keleti szakasza is, ami azért is érdekes, mert ez teljes túránk és egyben a hegység közepe. Lassan felkapaszkodunk a Rovienky 1602 méter magas csúcsára, ahol tartunk némi pihenőt. Ezt követően még nagyobb lelkesedéssel és (tiszta időben) csodás kilátással kísérve, folytatjuk túránkat. A főgerincen tovább haladva nyugati irányba, két kisebb csúcson és egy hágón haladunk keresztül, mire elérjük aznapi kalandozásaink legmagasabb pontját. Nagyjából 1780 méteres magasságban haladunk el a Maly Gápel (1807 m) északi oldalában, ami az Alacsony-Tátra főgerinc ezen részének legnagyobb óriása.

Onnan már viszonylag könnyed túrával érjük el a Stefánika Turistaházat (1740 m). Ha szerencsénk van, akkor a ház teraszáról csodálatos panorámában lehet részünk, némi lencse gulyás, vagy felvidéki káposztaleves vagy egyéb finomság kíséretében. Civilizált szállásunkon lesz zuhanyzási lehetőség, sőt, a reggelinket étlapról rendelhetjük (tojásrántotta és virsli szokott szerepelni a kínálatban).

Túratáv: 15 km
Szintemelkedés: 750 méter
Menetidő: 7 óra

4. nap

Reggel jóllakottan és jól kipihenten indulunk tovább a szállásról. Szükség lesz az energiára, mivel aznapi túránk legnehezebb szakasza vár ránk, egyből az indulást követően. Nagyjából egy órás emelkedővel érjük el az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát a Gyömbért (2043 méter). Ha kegyeibe fogad minket az időjárás, akkor rendkívüli panorámában lehet részünk. Belátjuk szinte az egész hegységet a környező völgyekkel és szomszédos hegységekkel együtt, beleértve a Magas-Tátrát is, amely most már innen nyugatibb irányból más arcát mutatja felénk. A csúcscsokik elfogyasztását, valamint a csúcsfotók megalkotását követően tovább folytatjuk utunkat a gerincen, egészen a Chopok (2024 m) csúcsánál található menedékházig.

Miután a második legmagasabb csúcson is kigyönyörködtük magunkat, folytatjuk túránkat a hegység harmadik legmagasabb, és túránk utolsó 2000 méter feletti csúcsára, azaz a Deresre (2004 m). Itt még kiválóan tudjuk élvezni a magashegyi jellegű környezetet, és miután haraptunk valami finomat, megkezdjük a lassú ereszkedést a gerinc mentén nyugati irányba. A szállásunkig tartó következő közel 9 kilométert többnyire lefelé fogjuk megtenni, és csak egy-egy vízszintes vagy enyhe emelkedésű szakasz teszi változatossá ezt a délutánt. Ezen a szakaszon is fogunk érinteni pár csúcsot, melyek orgonasíp-szerűen, ámbár elnyújtva sorakoznak egymás után: Polana 1890 m, Kotliska 1937 m, Kis- és Nagy-Chabenec 1955 m és 1840 m.  A kis hütte, amelyben az éjszakát töltjük, az eddigiektől eltérő stílusú és hangulatú lesz. Ha fent van a szakács is, akkor még helyi készítésű meleg ételt is fogyaszthatunk. Kellemesen töltjük az utolsó esténket is.

Túratáv: 17 km
Szintemelkedés: 900 méter
Menetidő: 7 óra

5. nap

Reggeli után hátunkra vesszük immár pille könnyű hátizsákjainkat. Az utolsó hegyi menedéket magunk mögött hagyva egy kis emelkedővel izzítjuk be a napot, majd felérve a gerincre ismét lefelé folytatjuk a túránkat, majdnem ott, ahol előző délután abbahagytuk. Még mindig panorámás helyeken élvezzük túránk utolsó napját, és kellemes lefelé sétával érintjük a még itt-ott sziklás gyephavas csúcsokat: Gyurkova 1751 m, Zamotska 1630 m, Latiboska 1648 m, Kosarisku 1693 m, Nagy- és Kis-Chochula 1753 m, Prasiva 1675 m.

Majd a Hédeli-nyeregben tartunk egy utolsó pihenőt. Itt már az alacsonyabb régióban érintünk vegyes (örökzöld és lombhullató) erdőket és forrásokat is, így friss hűs vízzel csillapíthatjuk szomjunkat. A délután folyamán még egy utolsó szakaszt teszünk meg a gerincen: A Kecske-hát és Kecske-csúcs után túránk utolsó nyergét érintjük, majd legutolsó, ámbár rövid emelkedő után lassan megkezdjük ereszkedésünket Doval felé. Itt az erdő magas fenyői már teljesen körülvesznek minket, és késő délután megérkezünk a mikrobuszunkhoz. Közel 4 órás utazás után estefelé érkezünk Budapestre.

Túratáv: 20 km
Szintemelkedés: 200 méter
Menetidő: 7 óra

Egyéb, fontos információ 

Találkozó helye, időpontja: Július 20-án csütörtök, reggel 7:00-kor 1138 Budapest, Váci út 193 (Budapest Bank központi épülete előtt). Találkozás 06:50-kor!

Utazás: Az utazás saját autóval vagy telekocsival történik. Ezzel a rendszerrel szeretnénk a költségeket alacsonyan tartani és biztosítani azt, hogy a kislétszámú, igazi élményt adó túráinkat az igényeknek megfelelően szervezhessük! 

A jelentkezéskor, kérjük, hogy jelöld meg, hogy milyen módon szeretnél a túra helyszínére érkezni. Amennyiben nem jelentkezik elég kocsival rendelkező sofőr, kisbusszal oldjuk meg az utazást! Ha vállalod, hogy mást is elviszel, akkor a benzin költségbe nem kell beszállnod.

Az utazása költsége 16 000-18 000 Ft/fő között várható.

Egyéni utazás esetén találkozó 10:30-kor Sumiac (Királyhegyalja, 880 m) központi részén található parkolóban. (térkép

Érkezés helye és időpontja: 2024. július 24-e, hétfő, esti órákban érünk Budapestre.

Étkezés: a túra önellátó

Szállás: kis egyszerű házakban (bivakházban), menedékházban. 

Ruházat: 
A hegyi öltözködés egyik legfontosabb alapeleme a réteges öltözködés. Bár nyári túráról van szó, de a magashegyi jellegből adódóan, esténként a hőmérséklet akár 10 fokra is süllyedhet, ezért egy közép vastag pulcsit (pl.: polár), hosszú nadrágot és eső esetére esőkabátot is érdemes hozni. Nagyon fontos a jó lábbeli. Ha nincsen bejáratott túrabakancsod, inkább egy jól bevált sportcipőben gyere.

Egyéb eszközök:
Fejlámpa. Nélkülözhetetlen, hiszen lesz olyan szállás, ahol nem lesz villany; így fejlámpa nélkül nehézkes a pakolás, vacsorakészítés stb. Érdemes kisméretű, ledes fejlámpát hozni, amelyben új elemek vagy frissen töltött akkumulátorok vannak.

Lábos, ami egyben tányér és evőeszköz. Ha van kisméretű túra-gázfőződ, azt is érdemes hoznod. Hálózsákból egy nyári, vékonyabb is elegendő; a szállásunkon megközelítőleg 20 fok lesz. Járásunkat megkönnyíti a túrabot, ha van teleszkópos, azt érdemes hozni. Amennyiben még nem használtál ilyet, de szívesen kipróbálnád, hozd el, hiszen túravezetőnk egy rövid ismertetőt tart használatáról, így hamar megtapasztalhatod számos előnyét.
Napszemüveg, naptej, esetleg nap ellen valami fejfedő, mivel sok nap érhet minket.

Étkezés: 
Napközbeni étkezésekhez érdemes néhány nem könnyen romló szendvicset (pl. turista szalámis, sajtos szendvicset), nasit (kekszet, csokit, müzliszeletet, mogyorót, mazsolát és egyéb szárított gyümölcsöt) és megfelelő mennyiségű folyadékot hozni, csakúgy, mint egy hagyományos kiránduláshoz. Ajánlott több palackot hoznod, hiszen lesz olyan nap, ahol a napközben csak egyszer lesz vízvételi lehetőség (pl.: 2 db másfél literes pille palackkal). A vacsorákhoz pedig érdemes valamilyen melegíthető étellel készülni. 
Mivel a szállásunkon korlátlan vízhasználati lehetőség lesz, így elsősorban zacskós levesekkel, félkész ételekkel, porokkal készülj (zacskós tészta, konyhakész rizs, illetve zabpehely, valamint ízlés szerint tejpor, kakaópor, teapor, stb.). Ezáltal a közel 5 napra elegendő élelmiszer kevés térfogatot és súlyt tesz ki. Feltehetően legalább egy, de inkább két szállásunkon lesz étterem, ahol étlapról rendelhetjük általunk kiválasztott kedvenceinket, vacsorára is és reggelire is. Ahol ilyen lehetőség nem lesz, ott minden este lesz főzési lehetőség vagy akár még tábortűz is, így megoldható a szalonna- vagy kolbászsütögetés. Az étterem nélküli szállásunkon reggel szintén saját reggelit fogyaszthatunk, ízlés, tetszés és készlet szerint. 
Kerüljük a felesleges súlyt: nem érdemes konzervet vagy üveges csomagolású élelmiszert hozni. Minél kevesebb az élelmiszerünk csomagolása, annál kevesebb felesleges göngyöleget kell a hegyről lehozni. Mivel hűtő nem lesz, csak este a patak vizében tudjuk lehűteni az élelmiszereinket, ezért tartósabb élelmiszereket hozzunk. Aki precízebben szeretne készülni az ételekkel, az próbálja meg kiporciózni melyik nap mennyit fog enni, így valójában nem, vagy csak kevés felesleges ételt fog cipelni. Valójában ez nem nehéz feladat, hiszen ilyen típusú túrán közel 3 óránként állunk meg enni, amikor valami gyorsan fogyasztható energiadúsabb ételt / nasit vagy esetleg egy szendvicset fogyasztunk (lásd előző felsorolás), és ha egy nap kb. 8-9 órát gyalogolunk, ezekből a rövid étkezésekből naponta kb. 3-4 alkalom lesz. Ezen kívül kell kalkulálni a 4 reggelivel és a 4 vacsorával, melyek az általunk hozott főzhető élelmiszerek lesznek (lásd felsorolás). 

Pakolás, csomagolás:
Készülj úgy, hogy egy olyan kényelmes hátizsákod legyen, amibe minden belefér, amire szükséged lehet a teljes túra időtartama alatt. Érdemes olyan hátizsákot hoznod, amit már korábban kipróbáltál és tartósabb gyaloglásnál is volt a hátadon. A hátizsák mellett egy nagyobb övtáskát is érdemes hozni, amelyben elfér a fényképezőgéped, a napszemüveged, egy kis nasi és esetleg egy kisebb palack víz is.
Egy-egy éjszakát töltünk egyszerű bivakházakban. Ide elég egy nyári hálózsák, ha fázósabb vagy, akkor egy kicsit melegebb hálózsákot hozzál. De ez esetben is fontos, hogy a tokjában összecsomagolva ne foglaljon sok helyet és ne is legyen nehezebb, mint 2 kilogramm (a tokra rá szokták írni ezeket az alapinformációkat, hogy pl. Komfort: +15 oC, 1300 g, és 4 liter). Derékaljnak javasolt az izolír vagy a felfújható izolír. Fontos törekedni arra, hogy felszerelésünk kis helyet foglaljon, és ne legyen nehéz (hátizsák maximális súlya 12 kg).

Elsősegély-felszerelés, gyertya, öngyújtó, egy kis alufólia, pár méter zsinór, és egyéb kiegészítők kis súlyt és kis térfogatot tesznek ki, és egy-egy esetben nagyon hasznosak, praktikusak lehetnek.

A túra nehézsége:
Az első nap teszünk meg nagy szintemelkedést (Királyhegy aljától, azaz a parkolótól fel a Király-hegyre, azaz az első 6 km +1050 m és utána még kb. + 200 m a gerinc kisebb csúcsaira), a többi napon már jóval kevesebb emelkedőn kell felkapaszkodnunk; az ilyen szakaszokon lassan, kényelmesen fogunk haladni. Az Alacsony-Tátra középső szakasza helyenként sziklás részt is tartalmaz; egy-egy csúcs lehet sziklásabb, többnyire azonban sziklás-füves-facsoportos és erdővel borított szakaszok váltakoznak, illetve fedik egymást. Útvonalunkon könnyen tudunk mozogni, az utak biztonságosan járhatók. A gerinc szélessége is megfelelő, helyenként elkeskenyedik, de még a tériszonyosoknak is élvezhető, nekik sem okoz gondot. Ez a túra a kevésbé edzetteknek is teljesíthető, a napi távolságokra bőven elég idő áll rendelkezésre (a közel 5 nap alatt összesen kb. 88 km-t teszünk meg.)

A TÚRA ÁRÁT 1 EUR=400 FT ÁRFOLYAMIG TUDJUK GARANTÁLNI!

Biztosítás kötése

Részvételi díj

Túra ára tartalmazza: túraszervezés, túravezetés, szállás

Túra ára nem tartalmazza: utazás telekocsi rendszerben, étkezések, személyes kiadások, biztosítás

Befizetés: a jelentkezéskor a teljes ár 40%-át szükséges befizetni, amelyet kártyás fizetéssel lehet megtenni. A hátralékot a túra kezdete előtt 30 nappal szükséges befizetni kártyával vagy átutalással az alábbi címre: 

Kedvezményezett: Túrabarátok Kft.
Bankszámlaszám: 10102244-04569700-01005009
Összeg:........... Ft/fő
Megjegyzés: ..............(túra neve röviden) 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! 

Várunk sok várjuk szeretettel!

Túrabarátok Csapata


TÚRAVEZETŐ


user_small_1583102224

Turi László

“Csak a természetben fedezhetjük fel a valódi világot!” Már gyermekkoromban igyekeztem minden szabadidőmet a természetben tölteni. Tizennégy éves korom óta járom a hegyeket, barlangokat, via ferráta pályákat. Rengeteg helyen jártam belföldön és külföldön egyaránt. Később ismerősöknek, baráti társaságoknak és egyesületeknek túraszervezést és -vezetést is vállaltam; több extrém sportoktatási programban vettem részt szervezőként és oktatóként. Elhivatottságom egyik alappillére a szabadidő élményekben gazdag, vidám és hasznos eltöltése. Ezért találom fontosnak, hogy az ember ne csak a négy fal között, a virtuális térben kalandozzon, hanem a természetbe kimozdulva fedezze fel és ismerje meg a valódi világot, szerezzen élményeket, és találjon igazi barátokra.

gal_16475485790

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása