Vízitúra helyszínek Magyarországon

2019. augusztus 07.
6451
Vízitúra helyszínek Magyarországon

A túrázás, illetve a természetben való kirándulás egyre több ember számára jelent kellemes és aktív kikapcsolódást a hétköznapok rohanásából. A gyalogtúrák mellett számos izgalmas lehetőségünk van az aktív pihenésre, mint például a kerékpáros vagy a vízitúrák. Legyen szó családi nyaralásról vagy egy röpke hétvégi kikapcsolódásról akár közvetlen munkatársainkkal, hazánkban számtalan programot találhatunk, hogy kellemesen tölthessük szabadidőnket. Ha szervezett túrát választunk, könnyen köthetünk akár hosszú távra szóló ismeretségeket is túratársainkkal. Nem kell messzire mennünk, ha egy emlékezetes vízitúrán szeretnénk részt venni, hiszen kishazánk, a két nagy folyója mellett számtalan lehetőséget, mellékágakat, holtágakat, tavakat kínál, melyek mindegyike egyedi és új élményt tartogat számunkra.

Az alábbiakban lássunk néhány magyarországi vízitúra helyszínt, melyek minden vízkedvelő számára garantáltan felejthetetlen élményt tartogatnak, és amelyeket bátran ajánljuk egy izgalmas kenu vagy kajak túra helyszínéül!


Kenutúra a Gemenci erdő vadregényes vidékén!


A Gemenci erdő Európa egyik legnagyobb ártéri erdeje, és méltán kihagyhatatlan helyszíne egy emlékezetes vízitúrának. A Duna ezen szakaszán természetes és mesterséges úton egyaránt, számos mellékág és holtág alakult ki, melyek tökéletes helyszínt biztosítanak egy kellemes túrázáshoz. A Duna fő és mellékágáról tekinthetjük meg ezt az egyedülálló, rendszeresen elöntés alá kerülő erdőt és annak kivételes növény és állatvilágát. Olyan meseszép állatokat láthatunk, mint a gímszarva vagy a szürke gém, de akár parton dagonyázó vaddisznókat is szemügyre vehetünk. Megfelelő vízállás esetén egészen az erdő mélyére is beevezhetünk és a fák között „szlalomozva”, testközelből is szemügyre vehetjük ezen vadregényes táj szépségeit. A Duna ezen szakaszán a folyó lejtése enyhe, ezáltal sodrása alacsonyabb, a mellékága pedig még nyugodtabb, ezért tökéletes helyszín lehet családok számára is!  A túra során pedig azok is gyorsan megismerkedhetnek a vízitúrák rejtelmeivel, akik még soha nem fogtak előtte evezőt a kezükben! Fiatalok és idősek számára is felejthetetlen élményeket tartogat hazánk ezen területe, melyet legalább egyszer mindenkinek érdemes megcsodálni! 


Kattints és nézd meg szervezett Gemenci vízitúránkat!>>

Kenuzás a kis hazánkat átszelő Duna északi szakaszán!


Balra nézek Szlovákia, jobbra nézek Magyarország?! Így bizony! A Duna egész hosszában szemet gyönyörködtetőnek mondható, a hazánk területén húzódó északi szakaszának érdekessége azonban, hogy részben, mint országhatár is „szolgál”. A vízitúra során Esztergomból indulva egy kenutúra keretén belül hajózunk le mintegy 26 km hosszan, mígnem felsejlik előttünk a Visegrádi Fellegvár és végül elérjük Visegrád hangulatos városát. Itt sétálgathatunk a keskeny, macskaköves kisutcákon, megnézhetjük a Királyi Palotát és akár Salamon tornyát is. A Duna ezen szakasza szeles, ezért a túrára ajánlott egy esőkabát vagy széldzseki magunknál tartása! A folyón lefelé haladva elábrándozhatunk a Senki szigetére, miközben festői kilátásban lehet részünk, ahogy a nap fénye visszaverődik a Duna habjain, a távolban pedig elénk tornyosulnak a Börzsöny káprázatos vulkáni vonulatai.  A kenutúra során kisebb megállókat tartva ehetünk ihatunk, pihenhetünk és kicsit a partról is szemügyre vehetjük a tájat, és megörökíthetjük annak szépségeit.

https://www.tura-baratok.hu/talizman/js/mce3/themes/advanced/image.htm


Vízitúra a Dunakanyar festői vidékén!


Visegrádtól még lentebb evezve a Dunán, elérjük az ország legszebb helyeinek egyikét a Dunakanyart, mely kezdő és haladó vízitúrázók számára egyaránt felejthetetlen élmény nyújthat. Nem sok szebb és varázslatosabb helyszínt találhatnánk egy kenu vagy kajak túra lebonyolításához, mint a Duna kanyarulata! A túra Visegrádtól indul és Szentendrén ér véget, közben pedig a festői Szentendrei-Dunaágon csordogálunk egyre lentebb. A Duna ezen ágán a teherforgalom csekély, mely egyrészt a sekély vízszintnek köszönhető, másrészt a természet védelme miatt, ezáltal a különböző vízi sportok körében igen népszerűvé vált ez a terület. A túra során nem kell megerőltetnünk magunkat, lassan haladunk így közben alaposan szemügyre vehetjük a meseszép tájat és átadhatjuk magunkat a dunai hangulatnak. A folyó sodrása ezen a szakaszon alacsony, vize egyenletesen folyik, csak kevés helyen örvénylik. Kisebb megállókat tartva a nyári forróságban fürdőzhetünk is a Duna parton, a Dunabogdánynál kialakított szabadstrandon, ahol lehűthetjük magunkat, elfogyaszthatunk egy finom ebédet majd újult erővel evezhetünk tovább. A túraszakasz hossza kb. 26 km, de jellege miatt úszni tudó kisebb gyermekek is nagy örömüket lelhetik benne, így kicsik és nagyok számára egyaránt ajánljuk!

Kenutúra Gyulától Békéscsabáig!


Magyarország számos folyóján vízitúrázhatunk, melyek közül az egyik kedvelt helyszín a Gyulát és Békéscsabát összekötő vizitúra útvonal. Kishazánk valamennyi folyója számos érdekességet, változatos növény és állatvilágot tartogat számunkra. Ennek felfedezésére tökéletes lehetőség egy vízitúra, amelynek fortélyait, ha még kezdő evezők vagyunk esetleg még sosem fogtunk a kezünkben korábban evezőt, egy szervezett túra keretein belül könnyedén elsajátíthatjuk.  A két város közötti táv közel 17 km, melyet nagyobb erőfeszítés nélkül tudunk megtenni, közben megcsodálhatjuk a helyi élővilágot, kikapcsolódhatunk a folyó és a természet közelségében, és energiát gyűjthetünk belőle. Olyan állatokat tekinthetünk meg természetes környezetükben, mint a kanalas gém, a búbos banka de akár hódokat is lencsevégre kaphatunk túránk során. Tökéletes lehetőség lehet egy családi vagy baráti programhoz, kisebb nyaralás alkalmával vagy egy hétvégi kikapcsolódásra, mely által kizökkenhetünk a hétköznap rohanásából!

Kattints és tekintsd meg szervezett vízitúráinkat!


Vízitúra a nyugodt és sokszínű Tisza-tavon!


A Tisza-tó és környéke minden kirándulni vágyó számára felejthetetlen élményeket tartogat, legyen szó gyalog- vagy kerékpártúráról esetleg egy Tisza tavi csónakázásról! Családi programnak is kiváló, hiszen kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat. A Tisza tó élővilágához hasonlóval kevés helyen találkozhatunk. Egy kenu vagy kajak túra alkalmával a nádasok és a fás ligetek között evezve mélyen bepillanthatunk a terület növény és állatvilágába, és egy pillanat erejéig részesei lehetünk annak! A csónakázás alatt 8-10 km távot evezünk le, de nem kell a sodrással küzdenünk, eggyé válhatunk a minket körülvevő táj nyugodtságával. A tó körül számos turisztikai és természeti látványosságot is megtalálunk, garantált az aktív pihenés és hogy a család egyik tagja sem fog unatkozni! A kilátóba felsétálva a magasból is megcsodálhatjuk a környéket, a tavat és a közrezárt kis szigeteket.

kajak túra

A Tisza tó nem csak nyáron tartogat számunkra érdekességeket, hanem az év bármely szakában. Ősszel, amikor a növények sárgás-vöröses színekben játszanak, a nyári forróság után a természet lelassul, és lassan készülődik a téli pihenőre. Ebbe a szemkápráztató időszakba csöppenünk bele, ha a Tisza tavat ősszel is meglátogatjuk. Akár több napos pihenést is tervezhetünk ide, bejárhatjuk a területet gyalog, bérelhetünk biciklit és az egész tavat körbetekerhetjük, vagy könnyebb kikapcsolódásként egy kajak túra keretében szelhetjük át a tavat!

Ha kedvet kaptál egy tisza tavi evezésre, akkor tekintsd meg szervezett vízitúránkat!


Kenutúra a Hévíz változatos világában!


A Hévíz patak télen és nyáron egyaránt varázslatos látványt tár elénk, ezért érdemes többször is ellátogatni ide és egy kellemes vízitúrán részt venni! Hévíz az a hely, ahol a téli hidegben is nyugodtan megejthetünk egy vízitúrát, hiszen a Hévizi tó és a Hévíz patak vize télen is kellemesen meleg, melynek köszönhetően varázslatos gőzfelhőben, zúzmarás növényekkel szegélyezve evezhetünk végig rajta.  A víz melegsége nem csak a túrázni vágyókat, de a környéken élő madarakat is idevonzza, ezáltal megmutatva magukat a kíváncsi turista szemeknek. Olyan különleges madárfajokat láthatunk, mint a szürke gém, a nagykócsag, vagy akár mesebeli hattyúkat is megörökíthetünk a minket körülvevő gőzfelhőn át. Az evezés után akár mártózhatunk is egyet a Hévízi tó kellemesen meleg és gyógyhatású vizében, mely számos megbetegedésre nyújthat megoldást. A táj a nyári időszakban sem kevésbé szép, a természet felébred és még gazdagabb és változatosabb élővilágot teremt! Nyári evezésünk végén is ellazíthatjuk magunkat a tó vizében pihenve, mely a nyári melegben is kellemesen tud esni kissé megfáradt izmainknak!

Magyarország változatos természeti adottságainak köszönhetően minden kirándulni vágyó megtalálhatja a számára legideálisabb területet! Az ország területén számtalan kisebb nagyobb folyó található és a tavaink száma sem mondható csekélynek, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy az ország határain belül is csónakázhassunk egy izgalmas vízitúra keretein belül. Egy szervezett vízitúra által, legyen az kenu vagy kajak túra, megtanulhatjuk a választott vízi eszköz használatát és olyan területekre nyerhetünk betekintést, olyan természeti csodákat vehetünk szemügyre, melyeket csak ritkán láthatunk! Egy kalandos vízitúra alkalmával közelebb kerülünk a természethez és gyakran testközelből csodálhatjuk meg és ha szerencsénk van kaphatjuk lencsevégre az egyébként ritkán látott növény és állatfajokat. Gyere, és légy része csapatunknak egy szervezett túra keretein belül, ahol garantáljuk a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket!

vizitúra duna

Kattints, és tekintsd meg, mely szervezett vízitúráink indulnak a közeljövőben!

5 érv a vízitúra mellett


Sokan úgy gondolják a vízitúra egy nyári kaland az idillinaplementében, azonban erre rá kell cáfoljunk, hiszen egész évben, akár alegnagyobb hidegben is kenuba szállhatunk. Miért is olyan izgalmas ésmagával ragadó az egész? A vizek szerelmeseinek nem kell magyaráznunk,de akik még nem próbálták, azoknak itt van néhány érv a vízitúra mellett:

  1. A tapasztalat hiánya nem akadály!

    Csakazért ne beszéld le magad egy evezős túra lehetőségéről, mert még sosemvagy csak párszor ültél kenuban. A rövid oktatást követően hamar ráfogsz érezni a ritmusra, ha úszni tudsz és a víztől sem félsz, semmi netántorítson el! Ebben az esetben érdemes könnyű nehézségi fokon kezdeni,hogy legközelebb már magabiztosan és rutinosan vágj neki.                                                                                                                         
  2. Aktív pihenés

    Egyvízitúra kifejezetten nem az egész napos fáradhatatlan evezésről szól,ahogyan szárazföldi társainál, itt is a látnivalókon és a természetszépségén van a hangsúly. A vízen való ringatózás, a friss levegő, akörnyezet hangjai (a víz csobogása vagy a madárcsiripelés) mindhozzájárulnak a kikapcsolódáshoz és a szellemi feltöltődéshez.                                                                                                                           
  3. Nyüzsgő élővilág

    Holtalálkozhatsz sokszínűbb élővilággal, ha nem a vizek közelében. Evezőstúra során betekintést kaphatsz a helyi flórába és faunába,érdekesebbnél érdekesebb élőlények formájában. Sok esetben olyantermészetvédelmi területeken (például Nemzeti Parkok) is átkelhetsz,amelyek alapesetben meg sem közelíthetőek. Persze, ha vízitúra akkorsokaknak a halak ugranak be elsőként, azonban ne feledkezzünk meg adíszes madarakról és szitakötőkről, illetve nem utolsó dolog tavirózsákközött evezni sem.

  4. Vízparti programok

    Avízen való evezésen túl rengeteg más programon vehetsz részt a túrakeretei között. Legyen az egy jól megérdemelt estebéd a fárasztó napután, vagy a helyi látványosságok felfedezése, hiszen látnivalóból sosemelég. Néhány napos túrák esetén lehetőséged adódik felfedezni akörnyező várost és annak nevezetességeit (esetenként várakat), vagykipróbálni a közelben lévő éttermek egyikét.

  5. Bármely évszakban

    Márkorábban említettük, hogy evezős túra nem csak nyáron tűző napsütésbenkerülhet szóba, hanem szinte az év bármely napján. Természetesenévszaknak és időjárásnak megfelelő öltözékben vágj bele a kalandba, dene félj a környezeti viszontagságoktól. A természet elképesztő csodáimind más és más formában nyilvánulnak meg, így ugyanaz a folyó sem leszugyanolyan egy másik alkalommal.

Ha meghoztuk a kedved, hogy kipróbáld változatos vízitúráink egyikét, nézz szét, olvass utána és jelentkezz bátran!

Készen állsz egy élményekkel teli vízitúrára?

Gyere és legyél te is túrabarát!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása