Menü

Országos Kéktúra felejthetetlen élményekkel

2021. máj. 28
0
647
Országos Kéktúra felejthetetlen élményekkel

Itt az ideje útnak indulni!


Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, Magyarország legszebb tájai már alig várják, hogy felfedezd őket! Legendás harcterek, rejtélyes barlangok, vidáman csobogó vízesések tarkítják az Országos Kéktúra útvonalát, amelyek meglátogatása egy életre szóló élményt nyújt a család, a kalandvágyó baráti kör minden tagjának!

 

De mi az az Országos Kéktúra?


Az országos kéktúra egy időszakonként változó útvonalú turistaútvonal, amely végighalad Magyarország északi tájainak legszebb nevezetességei mellett. A kéktúra útvonal a hosszúságában folyamatosan változik: A Kőszegi-hegységben található Írott-kő, és a Zempléni hegységben fekvő Hollóháza között húzódik.

Tudtad? Az országos Kéktúra hazánk legismertebb és egyben lehosszabb turistaútja is!

A kéktúra szakaszok ma már olyan közkedveltek, hogy a National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontjai közé sorolta, amelynek segítségével újra az ismertség középpontjába kerülhetettek kis hazánk legszebb tájai!


Az Országos Kéktúra számokban


Teljes táv: 1168,3 kilométer hosszú
Szintkülönbségek: 34 420 m/32 015 m
Menetidő: 343 óra
Telepített bélyegzőhelyek száma*: 151 db


 országos kéktúra füzet

Az Országos Kék Kör külön füzetet bocsátott ki az Országos Kéktúra teljesítéséhez

 

Legyen örök emlék a túrán való részvételetek!


Az Országos Kék Kör által kibocsátott füzetben nyomon követhetjük az országos Kéktúra útvonalát, eredményeinket pedig a kiemelt helyszíneken elérhető bélyegzőpontokkal rögzíthetjük!
A bélyegzőpontok 2 típusba sorolhatóak: vagy folyamatos az elérhetőségük az évszaktól és a helyszínre érési időponttól függetlenül, vagy az adott helyszín nyitvatartási idejében érhetőek el. A bélyegzőpontok pontos helyeiről, és hozzáférhetőségéről a turistaterkepek.hu oldalon találhattok részletes leírást.

 

Lássuk, hogy milyen kéktúra szakaszok várnak ránk, ha benevezünk az országos kéktúra teljesítésébe!

 

Az Országos Kéktúra 27 szakaszból áll.
A legrövidebb szakasza a túraútvonalnak a Hűvösvölgy és a Rozális téglagyár között húzódik, mindössze 15 kilométer hosszú.

A leghosszabb kéktúra szakaszok az Alföldi Kéktúrán futnak, a Vésztő vasútállomás és Berettyóújfalu között, amely egy izgalmas 101 kilométeres távot jelent!

Tudtad? Az Országos Kéktúra aktuális távját összesen 1 636 740 lépéssel lehet megtenni.

 országos kéktúra útvonal

Szerezd be nálunk vagy a turistashop.hu oldalon az Országos Kéktúra teljesítéséhez nélkülözhetetlen igazolófüzetet! 

 

Belevágnál a Kéktúra teljesítésébe? Így kezdj neki:


 1. Szerezd be az Országos Kéktúra igazolófüzetet! Ezt nálunk is megteheted, csak küldj egy üzenetet az info@turabaratok.hu e-mail címünkre!
 2. Vásárolj egy bélyegzőpárnát és tintát hozzá, hogy a bélyegzőpontokon belepecsételhess az igazolófüzetedbe!
 3. Legyen nálad egy toll, hogy az igazolófüzetbe rögzíthesd az egyes helyszínek meglátogatásának dátumát!
 4. CSATLAKOZZ A TÚRABARÁTOK CSAPATÁHOZ, ÉS KEZDJÜK MEG EZT AZ IZGALMAS UTAZÁST EGYÜTT!

 

A tökéletes nyári kéktúra útvonalat keresed?
  
Csatlakozz hozzánk!

 

Kéktúra a Káli medencében >>

Kéktúra a Balaton felvidéken >>

 

 

A tökéletes őszi/téli kéktúra útvonalat keresed?
Csatlakozz hozzánk!

 

Kéktúra a Zemplénben >>

Folytassuk a Kéket! Gerecse 2.0 >>

Őszi KÉK - Keszthelyi-hegység >>

Kéktúra a Kab-hegyen át >>

Kéktúra a Keleti-Mátra bércein >>

 

 

3+1 indok, hogy belevágj a Kéktúra teljesítésébe!

 1. A Kéktúra egyik legcsábítóbb tulajdonsága, hogy annak teljesítése teljes egészében a saját elképzeléseid szerint történik, vagyis haladhatsz tetszőleges irányban, vagy folytatólagosan, a saját tempód szerint! 
 2. Akár egyedül is belevághatsz a túra teljesítésébe, de mennyivel emlékezetesebb, ha családdal, vagy csapatban teljesítitek az általatok kiszemelt szakaszt! 
 3. Ha végig jártad a teljes túraszakaszt, és bezsebelted az összes bélyegzőhely lenyomatát, juttasd el a füzeted a Magyar Természetjáró Szövetséghez, akik alapos áttekintést követően oklevéllel, jelvénnyel, és a kéktúrát teljesítők névsorának hozzáadásával értékelik a teljesítményedet!
  +1 Gyermekes család vagytok?! Semmi gond, az Országos Kék Túrának van egy Gyermektúra része is! A kéktúrázás alsó korhatára a betöltött 6. életév, a felső életkorhatár pedig a betöltött 14. életév.

Milyen tájegységeket érintünk a túraútvonal teljesítése során? Lássuk!

 • Kőszeg-Kemeneshát
 • Balaton-felvidék
 • Bakony
 • Vértes-Gerecse
 • Pilis-Budai-hegység
 • Börzsöny-Cserhát
 • Mátra
 • Bükk - Aggteleki-hegység
 • Cserehát - Zempléni-hegység

A látnivalókra igazán nem lehet panasz, hiszen kis hazánk legnevezetesebb tájait foglalja magába, így a vizeket, hegyeket, dombokat, alföldi szikes tájakat kedvelők is megtalálhatják a magukhoz illő látnivalókat a túra folyamán!

 

Mit vigyünk magunkkal, ha belevágunk az Országos Kéktúrába?

Mielőtt belevágunk a kiszemelt szakasz teljesítésébe, lássuk mit kell becsomagolnunk a túracsomagba, hogy a túrázás valóban egy élmény lehessen minden időben! 

Interaktív térképes applikáció

Töltsd le a Természetjáró applikációt a telefonodra, amely Magyarország online, interaktív térképes digitális útikönyve gyalogtúrázóknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak egyaránt!
Az applikáció tartalmaz egy beépített túratervezőt, a látnivalókról feltöltött részletes ismertetőket, és számos fényképet is!

Az egészség az első lépés: legyen nálatok egy alap elsősegélycsomag

Senki sem akar arra gondolni, hogy mi történhet ha: elesik, megvágja magát, megszúrja egy darázs, de jobb félni, mint megijedni! Legyen nálunk mindig egy úti készlet kálcium, és magnézium tartalmú vitaminokkal! Természetesen nem maradhat otthon a fényvédő krém napsütés ellen, illetve a szúnyogok- és kullancsok támadása ellen védelmet nyújtó riasztó szerek!

Legyen nálatok megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék, és élelem!

Egy ilyen komplex túraútvonal teljesítése során nagyon fontos, hogy észnél legyünk, és megtudjuk: mennyi vizet kell magunkkal vinnünk a kiindulóponttól, hogy tudjuk, hol lehet majd utána tölteni a kulacsunkat? A megfelelő hidratáltság kiemelten fontos, főleg a meleg nyári hónapokban, és kisgyermekek társaságában is! Hagyjuk otthon nyugodtan a cukros, szénsavas üdítőitalokat, és töltsük meg táskánkat a legjobb túraelemózsiákkal! A túra nehézségi fokozatának megfelelően tervezzétek meg az étkezést, hogy minden szakaszra meglegyen az energiátok!

címkék:
Címkék