Egynapos kirándulás

2020. január 08.
5765
Egynapos kirándulás

„Egy napot kirándulással tölteni akkor is jó, ha közben tudjuk, hogy egy profi futó ugyanezt a távot két óra alatt abszolválná. Magunk vagyunk a mérce, a teljesítmény öröme a miénk, és a mi testünk válik ettől egészségesebbé.”

Mérő László

Gyalogtúra
Gyalogtúra
Kerékpár
KERÉKPÁR

Nemrég tartottunk egy kis közvéleménykutatást arról, hogy ki, milyen kirándulástípust részesít előnyben, melyiknek, milyen előnyét és hátrányát látja. Jelen bejegyzésünkben ezt a kutatást egy érdekes aspektusból vizsgálnánk, illetve szeretnénk érvelni amellett, hogy véleményünk szerint az adott típusnak miért is kellene abszolút dobogós helyen végeznie. A kissé ködös bevezető után nézzük, hogy miről is beszélünk.

A többnapos kirándulásokról most nem ejtenénk szót, fókuszáljunk az „Egynapos kirándulás Magyarországon” címre hallgató felmérés eredményeire. A válaszokból egyértelműen kirajzolódik, hogy ez a fajta nagyon népszerű mind a fiatalok, mind az idősebbek körében. Nem csoda, hiszen egy-egy fárasztó munkahét után jólesik a hétvégén egy napot a szabadban tölteni. Felmerül a kérdés, hogy mi ebben a fura? Eláruljuk: eddig semmi. Ellenben az egynapos túrák úti céljait, illetve az kitöltők egynapos kirándulás ötletek kérdésre érkező válaszait vizsgálva feltűnik, hogy a budapesti lakosok nagy része nem nagyon mozdul ki a fővárosból. A válaszokból egyértelműen kirajzolódni látszik, hogy a Budai-hegyek a legtöbb budapesti kiránduló számára megfelelő kiránduló útvonalakat rejtenek az egy-egy napra tervezett kirándulásokhoz. Családdal például a Normafa, kisebb-nagyobb egyéni és csoportos túrákra a Kis-Kevély, Nagy-Kevély, Pilis és még sorolhatnánk. Természetesen tisztában vagyunk ezek frekventáltságával, de minket azért lepett meg az eredmény, mert nem gondoltuk, hogy a kirándulók mennyire kis százaléka mozdul ki a főváros vonzáskörzetéből. Véleményünk szerint ennek oka egyrészt a kényelmi szempontokban keresendő, másrészt pedig a köztudatban nincs elég hangsúlyosan jelen, hogy az egynapos kirándulás nem feltétlenül jelenti azt, hogy pár kilóméteres körzeten belül kell megtalálnunk úti célunkat. Amennyiben ezen a gondolkodásmódon változtatunk kicsit, könnyedén belátható lesz, hogy nagyon is érdemes kitekinteni, és új úti célok után nézni. Ebben pedig abszolút partnerek vagyunk, számos helyre szervezünk egynapos túrákat, amelyre Téged is várunk szeretettel!

Fejünkbe vettük hát, hogy kedvet csinálunk nektek a távolabbi úti célok megismertetésével. Jelen blogunk célja tehát a látókör tágítása, szeretnénk bemutatni Nektek, hogy igenis, álljunk fel a kanapéból, induljunk kicsit korábban, és éljük át azokat a különleges élményeket, melyeket egy kenutúra, gyalogos túra, vagy éppen kerékpártúra - a fővárost magunk mögött hagyva - nyújtani tud.

egynapos kirándulás ötletek minden korosztálynak

Egynapos kirándulás ötletek


Az egynapos kirándulás ötleteket egy olyan túrával kezdenénk, amely azoknak szól, akik nem szívesen mozdulnak ki a fővárosból. 

Időutazás a Budai-hegyekben a főváros közelségében!

Ez egy izgalmas 1 napos kirándulás Magyarországon, a Budai hegyek világában. A Tündérszikláról megtekintjük a város látképét, a Libegő alatt átsétálva egy különleges völgybe jutunk, végül pedig felülünk a Fogaskerekű vasútra.  


Dömös-Rám-szakadék

Amennyiben nem szeretnénk Budapestet messze magunk mögött hagyni, akkor egy közeli kirándulóhelyet ajánlunk, méghozzá a Dömös-Rám szakadék-Dobogókő útvonalat.  Az útvonal a maga közel 8,4 km-es hosszával és 645 méter szintemelkedésével a közepes nehézségű túráink közé tartozik. A Rám-szakadék Magyarország egyik legvadregényesebb szurdokvölgye, mely vulkáni eredetű andezittörmelékek között alakult ki. A 15 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység nyomai ma is felfedezhetők az út során, melynek bejárásához segítségünkre lesznek kapaszkodókorlátok és létrák. Kirándulásunk közben gyönyörű vízesések mellett haladunk el és a szurdokvölgy oldalából eredő források minden tekintetet rabul ejtenek. Évszaktól függően az erdő csodás köntösbe öltözik, ősszel színpalettáját és élővilágát ismerhetjük meg, télen pedig a havas táj és a természet fehérbe borult csendje vár bennünket. Tudtad, hogy a Rám-szakadék képe napjainkban is folyamatosan változik? Ez a folyamat az eróziónak és talajképződési hatásoknak köszönhető.

Látogassuk meg a Kéktúra egyes látványosságait is!

Szintén az egynapos kirándulás ötletek közé tartozik a Kéktúra a Balaton felvidéken. Útba ejtjük a Bujdosók lépcsőjét, a Kisfaludy kilátót, a Gulácsot és a Csobánc hegyet, végül pedig a Szentbékkállai kőtengert. Ez egy olyan 1 napos kirándulás Magyarországon, amely közepes nehézségi besorolású, mivel útvonala 26 km hosszú, 1000 méter szintemelkedéssel. A páratlan kilátás miatt megéri teljesíteni a távot.

Kéktúra a Balaton felvidéken

A Pilis szépsége minden évszakban lenyűgöző!

A Pilisbe mindig szervezünk valamilyen túrát, hiszen szépségével, kiránduló útjaival lehetetlen betelni. A mindennapi, rohanó világból az erdő nyugalmába kiszakadni igazán kontrasztos, ám egyben rendkívüli módon megnyugtató dolog. A Pilis-tető kör a könnyedebb túráink közé tartozik, bátran ajánljuk családosok számára is. A történelmet kedvelők számos érdekességet szemlélhetnek meg testközelből, hiszen utunk során elhaladunk az 1184-ben, III. Béla által alapított ciszterci kolostor romjai mellett. Utunk egy száraz szurdokvölgyön vezet keresztül, majd célba vesszük a hegytetőt, ahol csodálatos panoráma és a titkos rakétabázis maradványai várnak bennünket. A Boldog Özséb kilátó érdekessége, az eredetileg 1970-es években épített, használaton kívüli geodéziai mérőtorony betonhengerét borovifenyő burkolattal fedték le, belsejében pedig csigalépcsőkön juthatunk fel a kilátó tetejére. Szemünkkel elbarangolhatunk Dobogókőig, a Hármashatár-hegyig és a Vértestől egészen a Börzsönyig, tiszta időben pedig akár a Magas-Tátráig is.

Legutóbbi ide vezető túránkról  élménybeszámolóinknál  fényképes összefoglalót is olvashatsz.

A Börzsöny az Északi-középhegység legnyugatibb tagja

A Pilis után utunk vezessen a Börzsönybe. Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Tudtad, hogy a 100 legmagasabb hegycsúcs közül 9 is a Börzsönyben található? Túránkat a hegység északi lábánál, Kemence község határánál kezdjük, és az évtizedekkel ezelőtt megrongálódott kisvasút nyomvonalán haladva a Csarna- és a Fekete-patak által vájt völgyekben, a jelzést követve jutunk el a Nagy-hideg-hegy turistaházáig. Innen némi pihenőidő és táplálékbevitel után a vadregényes bükkösben barangolva jutunk vissza Kemencéig. A táv 18-20 km, 600 méteres szintkülönbséggel.

Maradjunk még kicsit a Börzsönyben, hiszen egy hegységet úgy lehet igazán feltérképezni, ha többször, minden évszakban és minden oldalról megtekintjük. Amennyiben a keleti oldalt szeretnénk jobban megismerni, akkor a Diósjenő – Csóványos – Nógrád útvonalon haladva tudjuk ezt megtenni. Érdemes szót ejteni az erdők fajgazdagságáról, mely rendkívül érdekes ismereteket tartogat, továbbá túravezetőnk szívesen mesél a résztvevőknek a nemzeti parkok és a természetvédelem jelentőségéről.

Börzsöny túra

A Nagybörzsönyből a Hideg-hegyig, majd más útvonalon Nagybörzsönybe való visszaereszkedés során kezdő és haladó túrázók is megtapasztalhatják a karácsony utáni természetjárás szépségét.

Kétnapos kirándulás tippek


Engedjétek meg, hogy megemlítsünk néhány hosszabb kirándulást is.

Az egynapos kirándulás kevés a számodra? A kirándulás tippek folytatásaként ajánlanánk a kicsit több, mint egynapos kirándulást a Gemenci erdőben. Munka után indulunk Bajára, ahol az estét kikapcsolódással töltjük, valamint kipróbálhatjuk a környék legjobb ételeit. Másnap 2-3 km séta vár ránk a mellék- és holtágak különleges, romantikus világában. Érinteni fogjuk Nyárilegelőt, a Lassi-tavakat, megtekintjük a Halászati Kiállítást és egy interaktív tanösvényen érünk el a Malomtetőre. Ez a kicsivel több, mint 1 napos kirándulás Magyarországon alkalmas lehet azok számára, akik nem szeretnének hosszú távokat gyalogolni.

Kalandozzatok velünk Somogyországban

Ha van egy szabad hétvégétek, látogassatok el velünk hazánk délnyugati tájaira a Zselicbe! Mitől is olyan különleges ez a környék? Erre a vidékre jellemző a legkisebb fényszennyezettség hazánkban, így lehetőség nyílik rá, hogy a Csillagparkban megcsodáljuk a csillagos égboltot és olyan részleteket is láthassunk, amelyeket hazánkban máshol nem áll módunkban megfigyelni. Azonban a táj szépségét és különleges élővilágát sem hagyhatjuk figyelmen kívül. 

Bor, túra és Balaton?

Ugye, hogy ti sem tudtok elképzelni ettől jobb variációt? Akkor itt az ideje, hogy csatlakozzatok hozzánk és felfedezzétek velünk a Balaton-felvidék csodás világát! A 11 km-es túra után - mely során felfedezzük hazánk egyik leggyönyörűbb táját - igazán jól fog esni egy kellemes borkóstoló.

Kalandok a Gemenci erdőben

Zemplén: a magas hegycsúcsok, a pazar kilátások, és a monumentális várak hazája

A kirándulás tippek között most egy kétnapos túra következik, mégpedig a Kéktúra a Zemplénben. Hollóházáról a Kéktúra keleti végpontjától indulunk, megtekintjük az obeliszk emlékművet és a Károlyi-kilátóból a lenyűgöző panorámát. Az első nap megtett 13 kilométer után elfoglalhatjuk Füzéren a szállást. A második nap egy 15 kilométeres szakaszt teszünk meg Nagyhutára, ahonnan már busszal megyünk a Zemplén kalandparkba.

Egynapos kirándulás ötletek felturbózva


Egynapos evezéseink

Mit szólnál egy kenuzáshoz a Duna legszebb szakaszán, ami nem Budapestről, hanem Esztergomból indul? Jól hangzik, igaz? Hallottál már a Senki szigetéről? Nem, nem a filmről és nem a Jókai által megálmodott Senki szigetéről van szó, hanem a Szigetköztől Gemencig tartó számos apró zátony-sziget egyikéről, melyeket a helyiek neveztek el Senki szigetének. Mi is útba ejtünk egyet, mielőtt Pilismarótra eveznénk. Itt egy közös ebédet követően az egynapos kirándulás folytatódik: Dömösig hajózunk, majd a visegrádi fellegvárat követve elérkezünk úti célunk végéhez, Visegrádra. Ezt a túrát kifejezetten ajánljuk kisebb baráti csoportok számára, és csapatépítő tréningek szervezőinek jelentkezését is várjuk, hiszen a résztvevők fantasztikus élményekkel gazdagodhatnak. Figyelem! Az úszástudás ennél a túránál elengedhetetlenül fontos!

Ha már hajózás, akkor hadd ajánljuk egy ősszel nagyon jól sikerült programunkat, mely mindenképp ismétlést kíván. A Hajózz az őszbe a Tisza-tavon elnevezésű túránk során megismertük a területre jellemző szárazföldi- és vízi élővilágot, nyílt vízfelületeken, fás ligetekkel szegélyezett csatornákon, náddal körül ölelt vízfolyásokon haladtunk keresztül. Ez a túra már igazán távol esik Budapesttől, de megéri megtenni a távolságot, mert az egynapos kenutúra Poroszlóról indulva és oda visszaérkezve mindenki számára tökéletes kikapcsolódást, aktív pihenést és élményt kínál. Kezdőbb evezőknek is ajánljuk.

Kétnapos evezés ajánlatunk

Ha egy napot kevésnek érzel, hogy kipihend magad, akkor itt van egy kétnapos túránk, amit neked találtak ki! A kirándulás tippek között szerepel egy szigetközi evezés is. Gyönyörű táj, kisebb nagyobb zúgók, keskeny csatornák színesítik utunkat, valamint néhány fürdőhelyet is érinteni fogunk.

Folyamatosan újabb- és újabb programokkal készülünk a számotokra, legyen az akár egynapos kirándulás vagy többnapos. Tekintsétek meg a csodás vízi helyszíneket, amiket felfedezhettek velünk!

szigetközi evezés

Megtekintem az aktuális kenutúrákat

Egynapos kerékpáros barangolásaink


Fedezd fel a Pilis eddig rejtett szépségeit ez E-bike túra segítségével!

Szeretnél valami nagyon menő kerékpáros túrán részt venni? Erdő – elektromos bicikli – Pilis. Igen, pontosan ez. A Pilisben minden lehetőség adott ahhoz, hogy az emelkedőket is könnyedén teljesítve, elektromos bringákon tekerve csodáld meg az erdő szépségeit, miközben garantáltan vidám kalandban lesz részed. Pilismarót és Dobogókő között hol aszfaltozott erdészeti műúton, hol az erdőben kanyargó természetes ösvényeken haladunk. A túrázásnak ez egy egyre népszerűbb formája. Fontos, hogy kis létszámú társasággal tervezzünk, így adott a jó hangulat és senkit nem tévesztünk szem elől. A túra 40 km hosszú és több szintemelkedést is tartalmaz.

Kerékpárral fedeznétek fel az országot?

Tekintsétek meg aktuális kerékpártúráinkat

kerékpáros egynapos kirándulás ötletek egy kiadós biciklitúrához

Utazás az egynapos kirándulás helyszínére

A túra-barátok által szervezett „egynapos kirándulás Magyarországon” elnevezésű túrák helyszínére többnyire közösen, busszal érkezünk. A gyülekező helyszínt mindig külön jelezzük tájékoztatóinkban, mely lehet például a Budapest Bank központi épülete előtt (1138 Budapest, Váci út 193.), vagy az eSense központi épülete előtt (1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.). Amennyiben egyénileg szeretnél eljutni a túraútvonal kiindulópontjához, erre is van lehetőséged. Ebben az esetben erről kérnénk egy értesítést a túravezetőnk felé.

Néhány túránk esetében pedig a helyszínen találkozunk, ilyenkor a túraleírásban információkat találtok azzal kapcsolatban, hogyan juthattok el legegyszerűbben az egynapos kirándulás helyszínére.

Elérhetőségeink

Ebben a bejegyzésben egy csokornyi ötletet gyűjtöttünk össze nektek, amivel egy kis ízelítőt, bepillantást szerettünk volna nyújtani az általunk szervezett túrákról, az egynapos kirándulás ötletek sokszínűségéről. Szemezgessetek a honlapunkon található túrák közül, mert mindig újabb és újabb útvonalakra kalauzolunk benneteket.

Abban az esetben, ha már meglévő baráti társasággal, kollégákkal kirándulnál, válasszatok ki egy útvonalat és szervezünk nektek egy saját, „külön bejáratú” programot. Túráink természetesen igény szerint módosíthatók.

Amennyiben bármelyik korábbi túránk felkeltette érdeklődésedet, vagy együtt ötletelnél velünk a szervezendő túraútvonalak kapcsán, keress bennünket az alábbi elérhetőségeinken:

Facebook:  Túrabarátok
E-mail:  info@turabaratok.hu

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása