Ebben a cikkben:

Bakony túra

2021. január 08.
2772
Bakony túra

A bakonyi túraútvonalak változatos terepviszonyokat biztosítanak a túrázni vágyók számára minden évszakban! A Bakony túra nem igényel különösebb edzettséget, így kezdő- és tapasztalt kirándulók számára egyaránt ajánljuk, mint helyszínt, hogyha szeretnék távol hagyni a város zsivaját, és a mindennapok stresszes taposómalmát!


bakonyi túra rengeteg látnivalóval
Egy kirándulás a Bakonyban rengeteg látnivalót kínál minden évszakban!

 • Kőmosó-szurdok: egy bakonyi túra sem lehet teljes a Bakony egyik legszebb sziklapképződményének, a Kőmosó-szurdoknak a megtekintése nélkül! A szurdokot, mint oly sok helyen máshol, itt is a hosszú évszázados vízmosás alakította ki. A szurdokban 2 felfedezni való barlangot is találunk, amelyet speciális felszereléssel fedezhetünk fel együtt!


Túrabarát Tipp:

A bakonyi túra csakis megfelelő túrafelszerelésben tehető meg, gyorsan tekintsd át a cheklistánkat, hogy mindened meglegyen a biztonságos túrázáshoz:

 • Vízálló, többrétegű túraruházat: Az időjárás igencsak változó, a barlangok meglátogatásához is elengedhetetlen, hogy többrétegű, vízálló öltözéket ölts magadra! Igen, a sisak sem maradhat otthon!
 • Helyes méretű, keménytalpú túracipő: A túracipő legyen vízálló, de a biztonság kedvéért legyen nálad vízhólyag sebtapasz, és váltózokni!
 • Kesztyű: A változékony időjárás, és a változatos, sokszor mászást igénylő táj miatt legyen nálad egy kényelmes pár kesztyű.
 • 1 napra elegendő étel és víz: A bakonyi túra legtöbbször egy teljes napot igénybe vesz, amelyet az erdős-sziklás terepen teszünk meg, így fontos, hogy legyen nálad megfelelő mennyiségű étel- és víz!
 • Kényelmesen a hátadra fekvő 20-30 literes túratáska: a helyesen megválasztott túratáska megalapozhatja a nap hangulatát! Férjen el benne minden, amire szükséged lehet a túrán.
 • Extrém sportbiztosítás: A bakonyi túra kihívásokkal teli táján való átkeléshez az extrém sportbiztosítás kötése kötelező!
 • Beülő heveder: A beülő hevedert minden ruházathoz (rövidnadrág, legging, nadrág, esőnadrág, stb.) illően kell megválasztani, hiszen minden évszakban szükséged lehet rá.
 • Ferrata kantár: A mászáshoz szükséged lesz Via ferráta kantárra is, könnyen nyitható karabinerrel.

NEM ISMERED MÉG A MÁSZÓFELSZERELÉSEKET? Semmi baj, segítünk megtanulni a kezelésüket!

bakonyi túra gyaloglástól a mászásig
A bakonyi túra a gyalogtúrán át a mászásig mindent magába foglal!

KIRÁNDULÁS A BAKONYBAN,
ismerjük meg a további látnivalókat!

 • CSESZNEKI VÁR: A bakonyi túraútvonalak nagy része áthalad a Cseszneki várromon, amely az 1241-42-es tatárjárást követő nagy várépítési korszakban épült. Tudtad? A várromot az 1970-es évek óta folyamatosan vizsgálják a régészek, hogy egy nagyformátumú helyreállítási munka során visszaállíthassák azt régi pompájába.

bakonyi túra ékköve a Cseszneki vár
A bakonyi túrák egyik ékköve a Cseszneki vár meglátogatása

 • BUROK-VÖLGY: Háborítatlan táj, egymásra dőlt faóriások, leomlott, mohás sziklatömbök, és a zavartalan CSEND, ez vár minket a Burok-völgyben, amely 1867 óta a bakonyi lőteret határolja keletről, ezért szinte ismeretlen, és háborítatlan a környezet. A nem könnyű terepet, a fák alatti bújkálás és mászás nyújtotta kihívást bőven megéri megválaszolni a zavartalan természet látványáért.
 • KAB-HEGY, ÉS A KINIZSI KILÁTÓ: nem, még nincs vége, a kirándulás a Bakonyban még számos meglepetést tartogat: az irányt a meredek, kemény kaptatón felfelé vesszük, hogy megmásszuk a 600 méteres hegyet. A kimerítő túrát a csodás panoráma koronázza meg, ahol megcsodálhatjuk a Déli-Bakony legmagasabb pontján létesült, kilenc méter magas Kinizsi-kilátót is, amelynek panorámateraszáról csodás panoráma nyílik.
 • CUHA-SZURDOK: A bakonyi túrák egyik legszebb völgye a Cuha-szurdok, amelynek meredek sziklafalai között bővízű patak zubog, a térerőmentes környezetben pedig teljesen átadhatod magad a táj csodálatának. Készen állsz egy kis kalandozásra? Ez a Bakony kirándulás változatos terepen visz keresztül, többször is gázlókon, és patakokon visz át, szóval a vízálló terepruha, és bakancs nem maradhat otthon!
 • ZSIVÁNY-BARLANG, ÉS A REMETE-BARLANG: A bakonyi túrák gazdagok a különleges élményt nyújtó barlangokban, ezt figyelhetjük meg a Cuha-szurdokot elhagyva is, ahol először a Zsivány-barlang 8 méter*6 méteres kőfülkéjét csodálhatjuk meg, ahonnan csodás kilátás nyílik az égboltra egy mennyezeti kürtőnyíláson át! A Remete-barlang bejárata egy cseppkő-bekérgezés mellett nyílik, amelybe bemászva egy 7 méter hosszú, emelkedő folyosón találjuk magunkat!
 • SOMLÓ, A MAGÁNYOS TANÚHEGY: Egy kirándulás Bakony területén nem lehet teljes, a magányosan álló, vulkanikus eredetű hegy meglátgatása nélkül! A hajdani tűzhányó területén ma gazdagon termő, művelt szőlők fokozzák a hangulatot, míg a dűlőkben három régi kápolna nyújt további látnivalókat. Ha tovább haladunk, felfedezhetjük a bakony kirándulás során a somlói Szent-István keresztet, és a somlói vár romjait is. Körös-körül pedig a bakony túrák egyik legszebb kilátása nyílik a Balaton-felvidéki tanúhegyek tetejéről.
 • ÚRKÚTI ŐSKARSZT: A bakony túrák áthaladnak a Déli-Bakony lankáin is, ahol beleütköznek a Úrkút határában fekvő páratlan geológiai csodába: az Úrkúti vagy másnéven Csárda-hegyi őskarsztba. A Csárda-hegy sajátságos formája az 1918-as évektől kezdődő mangánérc készlet kibányászása következtében jött létre, ahol kézi, külszíni fejtéssel fejtették ki a kívánt nyersanyagot több, mint 40 éven át. Öröm az ürömben, hogy a mangánércért zajló kifejtés során került fény a 100 millió éves (!) őskarsztra, amely így 1951 óta természetvédelmi terület!

bakonyi túra szakaszai

Minden álmod egy Bakony kirándulás? CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Válogass aktuális túráink közül!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!