Aktív pihenés az év minden szakaszában

2019. november 06.
2548
Aktív pihenés az év minden szakaszában

Mindannyiunkban felmerül az igény, hogy különféle munkáink elvégzésén és testi szükségleteink kielégítésén túl valódi időt szánjunk önmagunkra, családi- és baráti kapcsolatainkra és nem utolsó sorban: a pihenésre. Ezek által merítünk erőt ahhoz, hogy egy szusszanásnyi szünet után testileg-lelkileg feltöltődve, jókedvvel, lelkesedéssel és kellő eltökéltséggel térhessünk vissza napi rutinunkhoz.

A szabadidő eltöltésének módja egyénfüggő, van, aki a passzív pihenést (több alvás, otthoni pihenés, kényeztető üdülés) részesíti előnyben, mások éppen, hogy a pihenés aktív formája közben érik el a teljes kikapcsolódás állapotát. Utóbbi lehet egy alkotás elkészítése, különféle közösségi tevékenység, tánc, mozgás, természetjárás, sport. Kinek hogy, kedve szerint.

A Túrabarátok csapatának célja, hogy minél szélesebb körben megszerettesse a természetjárást, a hosszabb-rövidebb kirándulásokat és bármely korosztály számára megfelelő szabadidőeltöltési lehetőséget kínáljon. Olyanokat, ahol az aktív pihenés eggyé válik a kikapcsolódással. Mi már tudjuk, hogy a természet megismerésével és szeretetével mennyivel színesebb, tágasabb, egészségesebb életet tudunk biztosítani saját magunk számára. Ösztönzésként ezen életfilozófia mentén alakítjuk ki sokszínű programjainkat. A többi már a TE döntésed! Csatlakozz hozzánk és add át magad a természet szépségeinek, hogy aztán a későbbiek során - a következő természetközeli élményig -, ez adhassa neked a jóleső pozitív energiát!

Az aktív pihenés Magyarországon mindenki számára elérhető. Sokan az idő-, vagy az anyagi erőforrások hiányával indokolják, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a testükre és a kikapcsolódásra. Holott egy-egy kirándulás megszervezése nem nagy feladat és sem túl sok időt, sem túl nagy anyagi ráfordítást nem igényel. Amennyiben velünk tartasz, még a szervezésre sem kell koncentrálnod! Te csak kiválasztod honlapunkon a számodra megfelelő programot és a túra napján csatlakozol hozzánk a kijelölt találkozási ponton!

Aktív pihenés Magyarországon? Igen!

Hazánk, éghajlati viszonyainak köszönhetően tökéletes kirándulási lehetőségeket tartogat a túrabarátok számára, legyen szó bármilyen évszakról. Jelen összeállításunkban csak egy kis ízelítőt kínálunk Neked a lehetőségek közül és reméljük, hogy Veled is találkozhatunk a közeljövőben valamelyik túránkon. Kezdjük is az ősszel, ami a kirándulók egyik kedvenc időszaka!

aktív pihenés evezős túrával

ŐSZ

A meleg nyári napok, a szabadságolások és a vízparti kikapcsolódások gondolatainkban és fényképeink nézegetése közben még élénken élnek bennünk, de a változékonyabb időjárás már figyelmeztet minket a hamarosan beköszöntő hidegebb napokra. Az ősz ezer színe és illata, a növény- és állatvilág készülődése a téli időszakra, a melegen simogató napsugarak segítenek búcsút inteni a nyárnak. Elérkezett a tökéletes idő a kirándulásokhoz!

Ajánljuk szíves figyelmedbe a Hajózz az őszbe a Tisza-tavon elnevezésű programunkat, mely során hagyjuk, hogy simogasson bennünket a sárgásvöröses ártéri erdők körül lengedező szél, hajóinkból pedig megszemléljük a szárazföldi- és vízi élővilág készülődését a fehér, csendes, dermesztő, ám nyugodt pihenéssel töltött időszakra. Nyílt vízfelületeken, fás ligetekkel szegélyezett csatornákon, náddal körülölelt vízfolyásokon haladunk keresztül. Kisebb pihenőkkel, barangolásokkal megszakítva 8-10 km-t evezünk, amit akár kezdő túrabarátoknak is szívből ajánlunk. Az aktív pihenés ezúttal nem kifejezetten a testmozgás révén válik határtalanul intenzívvé, hanem a pupilláinkon keresztül alakul felejthetetlenül részünkké.

Ha a hétvégi túrázókat megkérdeznék, hogy melyik Budapesthez közeli kirándulóhely a kedvencük, milyen a tökéletes aktív pihenés Magyarországon, a főváros vonzáskörzetében, akkor jó eséllyel a  Dömös-Rám szakadék-Dobogókő útvonalat, illetve helyszíneket említenék. Nem véletlenül. Mi is összeállítottunk egy nagyjából 8,5 km-es, 645 méter szintemelkedéssel járó túrát, mely során segítségünkre lesznek kapaszkodókorlátok és létrák, megcsodálhatjuk a csodálatos vízeséseket, a szurdokvölgy oldalából eredő forrásokat, az erdő csodás színpalettáját és élővilágát.

A kerékpáros túrák kedvelőinek alkottuk meg a Határtalan Fekete Kőrös biciklitúra elnevezésű kirándulásunkat, melyben a kanyargós Fekete Kőrös mentén felderítjük a Szanazug-Mályvádi erdő élővilágát. Kis szerencsével utunk során fel-felbukkannak majd szarvasok, kisebb vadak és a ritka fekete gólya is. Megszemlélhetjük a Kőrös-vidék egykori ősi tölgyerdőinek maradványaiként ránk maradt kocsányos tölgyeket és vadkörtefákat. Átkelünk a határon is, hogy egészen Feketegyarmatig tekerjünk, majd Tamáshidára, ahol egy középkori katedrális tornya magasodik. Gyulát és a Gyulavári kastélyt sem hagyjuk ki.

télen is van lehetőség aktív pihenés magyarországon

TÉL

Az ősz lassan teret enged a tél szeszélyeinek, elő kell vennünk a melegebb ruhákat és a hideg mellett hozzá kell szoknunk a korai sötétedéshez is. Nem kell viszont lemondani az aktív pihenés nyújtotta kikapcsolódásról, hiszen ebben az évszakban is számos lehetőség adódik a túrázásra. Mutatunk is néhányat ízelítőül.

Az egyik legkedveltebb téli üdülési desztináció Hévíz, ahol hatalmas élmény a Tófürdő meleg vízében, szabadtéren fürdőzni. Aki a hőforrással más módon ismerkedne ebben az évszakban és a nyugodt lubickolás helyett az aktív pihenést részesíti előnyben, számára alkottuk meg a Gőzölgő kenutúra a Hévíz-patakon elnevezésű programunkat. A kétnapos kaland során igazán különleges élményben lesz részünk, a gőzölgő páratakaróban különféle színű tündérrózsák, tőkés récék, kis vöcskök, kárókatonák, szürke gémek és nagykócsagok felbukkanására számíthatunk.

Jártál már a havas Mátrában? Ha válaszod nem, azért ajánljuk, ha pedig igen, akkor nem kell hosszasan győzködnünk, hogy miért válaszd a közepes nehézségű Csúcsra járatva elnevezésű gyalogtúránkat. A Kékestető szemet gyönyörködtető szépsége fehér köntösbe öltözve nyújtja a legkülönlegesebb élményt. A turistaútvonalakon haladva sok látványosságot érintünk. A program és az útvonal az időjárás függvényében némileg változhat, de az aktív pihenés Magyarországon minden bizonnyal megvalósul, hiszen Mátra erre egész évben egyedi lehetőségeket kínál.

Azokat a középhaladó túratársainkat, akik a Mátra helyett inkább az alacsony Tátrába látogatnának el, egy egészen rendkívüli kirándulásra invitáljuk. Bakancsos túra helyett ezúttal egy kétnapos hótalpas gerinctúrát kínálunk. Első nap Certovicából indulva a résztvevők az Alacsony-Tátra leglátványosabb szakaszán haladva érik el az Alacsony-Tátra legmagasabb pontját, a 2043 méter magasan álló Gyömbér-csúcsot, másnap pedig a Chopok és a Derese csúcsok meghódítása és a táj csodálatos látványának befogadása a cél.

TAVASZ

A tél elmúltával egy egész túrasorozatot ajánlunk a természet kedvelőinek. Túráink helyszíne ezúttal a Pilis. A Pilisbe több utat is szerveztünk már és minden bizonnyal fogunk is, hiszen barangolásaink során újra megcsodálhatjuk a hegység arculatát, és annyi a látnivaló, hogy egy alkalom nem elegendő az alapos felderítésre. Pilisszántóról indulva számos ismert kirándulóhelyet érintve érjük el a csodás kilátást nyújtó Grófi út szerpentines panorámaösvényt, Budapest méltán népszerű turistaútját. Túránk során valódi spirituális és vizuális élményekkel gazdagodnak a résztvevők.

Rügyfakasztó bulit is szervezünk, méghozzá a Magas-Börzsöny legszebb, legfestőibb vidékére: a Nagybörzsöny, Perőcsény és Kemence közötti részt járjuk be. A páratlan panoráma garantáltan mindenkit magával ragad majd! Tavasszal a hóvirág, az odvas keltike és a kék ibolya teszi a látványt még elragadóbbá. Figyelem! Az általunk adott elnevezés ne tévesszen meg senkit, a Magas-Börzsönybe szervezett bakancsos túránk az átlagos útvonalakhoz képest némileg nehezebb, így gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk!

A Nemzeti Parkok szerelmeseinek különös figyelmébe ajánljuk a Kiskunsági Nemzeti Parkba szervezett túránkat. Tavasszal, amikor a madarak vidáman köszöntik az ébredező természetet, frissítő élményként hat ránk is a növény- és állatvilág összhangja. Találkozhatunk a természetvédelem címermadarával, a nagy kócsaggal, kanalas gémekkel, vagy a színpompás jégmadárral, különféle énekesmadarakkal és természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a denevéreket és a baglyokat. Az aktív pihenés mellett a Konytvirág-tanösvény tájékoztató tábláit tanulmányozva rengeteg hasznos információt megtudhatunk a táj élővilágáról. Történelmi sétát ejtünk egy rég elfeledett templomromhoz is.

aktív pihenés nyáron Magyarországon

NYÁR

És elérkeztünk nyári ajánlónkhoz is. Hiszen nyáron sem csak a tengerpart, a strandolás, a fagylalt és a lángos köré csoportosul minden. De hogy ne szakadjunk el nagyon a hűsítő víztől, most három vízhez kapcsolódó kirándulást mutatunk.

Elsőként a Gemenci erdő mélyét járjuk be kenuval. Programunk során Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdejében barangolunk, megismerkedve a különleges, őshonos növény- és állatvilággal. Kis szerencsével megcsodálhatjuk a gímszarvasokat, dagonyázó vaddisznókat, szürke gémeket, rétisast, vagy éppen a barna kányát. Ez a kenus túránk 20-21 km hosszan vezet, melynek teljesítését egy különleges, Baján elfogyasztott vacsora mellett meg is ünnepeljük a nap végén.

Több dunai kajaktúrát is szervezünk, méghozzá olyanok számára is, akik eddig csak a Dunapartról figyelték az aktív pihenés eme formáját. Itt a remek alkalom, hogy kipróbáld magad a vízen! Tarts velünk a vadregényes Dunakanyarba vagy az Ipoly gyönyörű medrébe. Kezdőket és tapasztalt evezőket is várunk!

Az Ipoly és Duna bensőségesen túránk egy igazi vízi kaland, mely során elsajátíthatod a kajakozás alapjait. Evezünk két meseszép magyarországi folyón is és bejárjuk a Zebegény, illetve a Nagymaros legszebb pontjait, miközben megismerjük a települések legérdekesebb történeteit. Találkozzunk Ipolydamásdon!

A Kajakkal a Dunakanyarban túrán pedig az első órát Zebegényben töltjük, majd elindulunk a Dunán és meg sem állunk Nagymarosig. Nagymaroson felkutatjuk a helyi érdekességeket, piknikezünk, majd irány végállomásunk: Verőce. Találkozzunk Zebegényben! ​

Megnézem a vízitúrákat

Az aktív pihenés Magyarországon a Túrabarátok közreműködésével garantáltan maradandó élményeket jelent. Honlapunkon érdemes időről-időre tanulmányozni az éppen aktuális túrákat, de amennyiben kisebb társasággal jönnétek, bátran keressetek bennünket és az igényeiteknek megfelelően kialakítjuk a számotokra ideális kirándulást. Legyen szó bármilyen nehézségi fokról, bármely évszakról és túrafajtáról!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása