A túra, mint a feltöltődés egyik legjobb módja

2019. március 13.
5445
A túra, mint a feltöltődés egyik legjobb módja

Bizonyára neked is van legalább egy olyan rokonod, barátod vagy ismerősöd, aki egyszerűen nem érti, miért olyan jó dolog a túrázás, és szinte bárminemű győzködés az ellenkezőjéről sikertelen. Hisz, mégis mi veszi rá az ember fiát és lányát, hogy ha esik, ha fúj, felöltözzön, felvegye a hátizsákját és elinduljon, hogy aztán elfáradva és esetleg vízhólyagokkal, horzsolásokkal beessen az ágyba?!

Gyere velünk és megmutatjuk,
miért szereti oly sok ember a túrázást!

5+1 ok, amiért a túrázás a Te sportod is


  1. Egészséges!

    A túrázás Magyarországon is egyre népszerűbb sport. Ma már szinte mindenki tisztában van vele, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséges életmód kialakításához. Túrázás közben megemelkedik a pulzusunk, főleg ha nem sík terepen haladunk, hanem útba ejtünk dombokat vagy esetleg hegyeket is. Azaz, ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha elmennénk konditerembe edzeni, csak itt a tested karbantartása mellett közelebb kerülhetsz a természethez!
  2. Segít kikapcsolódni!

    A szabad levegőn való sétálás az egyik legjobb tevékenység, amely segít lassítani és kiszakadni a mindennapok rohanásából. Túrázás közben otthon hagyhatod a hétköznapok gondjait. Csatlakozz tapasztalt túrázóinkhoz, feledkezz meg mindenről és töltődj fel a természetben új energiával.


magyarország túra
Tarts velünk szervezett túráinkon és hozd az összes barátod!

  1. Összehozza a barátokat és a családot!

    Bár nem mindig van időnk a szeretteinkre egy kellemes túrázás mindenki számára felejthetetlen élményeket nyújthat. Egy egész napos szervezett túra során nem csak hogy új kapcsolatokat alakíthatunk ki, de mélyebbre fűzhetjük a barátainkkal vagy családtagjainkkal fennálló kapcsolatunkat.
  2. Életkortól független!

    Akárcsak a városban való sétálgatás, a túrázás is egy olyan tevékenység, melyet az egy-két éves csöppségektől az idősebb korosztályig mindenki gyakorolhat. Hiszen a lényeg, hogy a fizikai állapotunknak megfelelő túrázási útvonalat válasszuk ki, így mindenki megtalálhatja benne a maga örömét!
  3. Növeli az önbizalmat!

    Sokszor hallhatjuk, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Ez a túrázás során kimondottan igaz, hiszen általában ez nem egy verseny. Mégis, amikor az ember eléri a maga kitűzött célját, felér a domb tetejére, felmászott a kilátóra, lesétált öt, tíz, tizenöt kilométert, akkor nő meg igazán az önbizalom. Megcsinálod és legközelebb még többet fogsz tudni elérni!


+1. Mert olyan élményeket szerezhetsz, amik egy életre szólnak!

A túrázás kicsiknek és nagyoknak is egyaránt felejthetetlen élményt adhat. Lehet erdei túra, vagy ha már nehezebb terepre vágyunk egy merészebb hegyi túra. Akárhova megyünk, olyan élővilággal, kilátással találkozhatsz, melyeket otthon ülve valószínűleg sosem tapasztalnál!

Szóval, hátizsákot fel és legyetek részese Ti is szervezett túráinknak!

Kezdőként túrázni? Hogyan kezdd el és mire figyelj oda!



Ha már úgy gondolod, hogy tényleg érdekes is lehet egy túrázás, és már érzel egy kis késztetést, hogy elindulj és magadra vedd a hegyeket és völgyeket, jönnek is egyből a kérdések. Az első ilyen a hogyan kezdjek bele? Erre adunk most néhány tippet:

  1. Kondíciónknak megfelelő túra választása

    Sose vágjuk nagy fába a fejszénket! Ne induljunk el egy hosszú útvonalon vagy nehéz terepen, ha egyébként mozgásszegény életmódot élünk. Kezdjük kicsivel, menjünk el egy 5-10 kilométeres könnyű terepre, itt is érezni fogjuk a végén a kellemes fáradtságot és nem is megy el a kedvünk a jövőbeni túrázásoktól.
  2. Tanuljunk meg tájékozódni!

    Ma már szinte senki sem indul el otthonról mobiltelefon nélkül, melyben lévő GPS segítségével könnyedén tájékozódhatunk. Ez azonban nem minden esetben nyújt nekünk megoldást, ezért érdemes megtanulni tájékozódni a térképeken. A telefonunk útközben lemerülhet, eltörhet, és máris ott vagyunk, hogy nem tudjuk merre tovább. Egy tapasztalt túratárs mindig nagy segítség, így mindig jó, ha van velünk egy olyan ember, aki ismeri a terepet, de legalábbis jól tud tájékozódni!
  3. Jó társasággal könnyebb

    Ha nincs meg a kellő motivációnk, megkönnyíti az elindulást, ha társasággal megyünk! Ha pedig olyan személyekkel megyünk együtt, akik már gyakorlott túrázók esetleg szenvedélyük a túrázás, mint a mi túravezetőinknek, téged is hamar magával ragadhat ez az érzés. A hétvégi túrák alkalmával pedig azok is kikapcsolódhatnak, akik hétköznap ezt nem tehetik meg!

szervezett túrák magyarországon

       Jó társasággal a túrázás is élvezetesebb!

  1. Ha van cél, sokkal nagyobb a motiváció

    Ez talán nem csak a túrázás, de az élet sok más területén is igaz. Nem csak a gyerekeknél, de a kezdő túrázóknál is eredményes, ha úgy tervezzük meg a túraútvonalat, hogy útba ejtünk patakokat, forrásokat, kilátókat. Sokkal nagyobb kedvvel és kitartással megyünk előre, ha tudjuk hova tartunk, mintha csak céltalanul sétálgatunk az erdőben. Szervezett túráink alkalmával nektek már nem kell a túra szervezésével foglalkozni, mi mindent elintézünk, nektek pedig csak élveznetek kell a túrázás adta örömöt!

Mit vigyünk magunkkal, amikor túrázni indulunk



Túrázáshoz való készülődésnél a legfontosabb, hogy tájékozódjunk az úticélunk időjárási és terepviszonyairól. Hiszen ahhoz, hogy a megfelelő ruházatot kiválasszuk ezekre az információkra szükségünk lesz. Kezdőként nem kell egyből a sportruházati osztályra rohanni, azonban tereptől függően egy túrabakancsra szükségünk lehet. Öltözzünk rétegesen, hogy bármikor könnyedén tudjunk le és felvenni a ruhadarabjainkból, ha melegünk van, vagy éppen fázunk.

Az évszaknak és terepnek megfelelő ruházat kiválasztása után, fontos hogy néhány alapvető dolog még bekerüljön a hátizsákunk mélyére. Nem ajánlott elindulni egy túrára, ha nincs nálunk:

Elegendő étel és ital: indulás előtt tájékozódjunk hogy vannak e a túraútvonalunkon olyan létesítmények ahol lehet ételt és italt vásárolni, esetleg van-e kút útközben. Ennek megfelelően pakoljunk szendvicseket, müzlit és/vagy csokoládét.

Esőkabát: az időjárás könnyen az ellentétére fordulhat, ezért ha induláskor egy felhő sincs az égen, akkor is rakjunk be esőkabátot. Nem foglal nagy helyet a táskánkban és jól jöhet rossz idő esetén.

Térkép: mindenképp tanuljunk meg térképen tájékozódni. Ma már a telefonunkra is tölthetünk le térképeket, de jó ha van nálunk papír alapon, ha valamilyen okból a telefonunkat nem tudnánk használni. Telefonos tájékozódás esetén pedig jó, ha van nálunk külső akkumulátor is.

Iránytű: a hétköznapok során nem igazán használjuk, de egy erdőben nagy segítségünkre lehet, ha tudjuk, merre van észak és dél.

túrázás magyarországon
Egy iránytű mindig legyen a zsebünkben!


Kis egészségügyi csomag: túrázás során előfordulhatnak kisebb nagyobb sérülések. A cipő elnyomhatja a lábunkat, ami miatt vízhólyag keletkezik, ezért is legyen nálunk egy kis egészségügyi csomag, amit ilyenkor gyorsan elővehetünk és elláthatjuk magunkat vagy túratársunkat.

Iratok és pénz: ezek a dolgok valószínűleg magától érthetődnek, de talán pont azért felejthetjük el őket, mert annyira alapvetőek. Ha a szomszédos országokba megyünk túrázni, akkor viszont kimondottan fontos, hogy az iratainkat ne felejtsük otthon.

Zseblámpa: a túra könnyen éjszakába nyúlhat, és azon kaphatjuk magunkat, hogy lement a nap ezért rakjunk be hátizsákunkba egy zseblámpát is, esetleg pótelemeket is hozzá.


Vannak túrák, mint például a hótalpas túrák, evezés vagy bicikli túrák, amelyek ezeken az alapvető eszközökön kívül további felszerelést igényelnek, ezekről mindig előre tájékozódjunk. Szervezett túrák esetén ezek mindig feltüntetésre kerülnek az adott túránál, de a szervezőknél is nyugodtan informálódhatunk.

Szervezett túrák Magyarországon, avagy a vezetett túrák előnyei



A szervezett túrák Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, számos céget találunk, akik csoportos túrákat szerveznek, ám mielőtt választunk, jól nézzük meg, hogy mit kínálnak számunkra.

Részletes túraleírás

Jó jel, ha a vezetett túrák leírása részletes, és érződik, hogy egy profi túravezetővel van dolgunk, aki nem felületes, és részletes helyismerettel rendelkezik. Vezetett túrák során nem nekünk kell útvonalat tervezni, utána nézni az adott terület látnivalóinak és biztos, hogy van velünk egy tapasztalt túrázó, aki mindig a segítségünkre van. Előre értesít milyen lesz a terep, lesz-e útközben turistaház, vagy esik-e útba egy-két kút, ahol vizet tudunk venni magunkhoz.

egynapos túrák magyarországon
Vezetett túrák az aktív kikapcsolódásért!

Precíz programleírás

Az ismertetett program legyen részletes és precíz. Szervezett túra során is felmerülhetnek váratlan akadályok, de egy tapasztalt túravezetővel ezek könnyen és gyorsan áthidalhatóak. Egy gyors újratervezés és folytatódik is a túra tovább, nagyobb fennakadás nélkül, ami esetleg kedvünk szeghetné!

Kezdő túrázóknak, kisebb csoportoknak vagy ha olyan helyre megyünk, ahol még nem jártunk és nem ismerjük a környéket, a szervezett túráink tökéletes választás lehet. Nem kell attól tartanunk, hogy egyedül eltévedünk, vagy valami bajunk esik, tapasztalt túravezetőinkkel garantált a jó hangulat, a nyugodt és élménydús túrázás!


Kattints és nézd meg szervezett túráinkat!

Élménydús csapatépítő programot kerestek? Gyertek és túrázzatok velünk!



Egy csapatépítő tréning célja, hogy közelebb kerüljünk munkatársainkhoz, jobban megismerjük egymást, hiszen a munkahelyi környezetben nem feltétlen van alkalmunk minden munkatársunkkal hosszasan beszélgetni.

Egy egész napos, vagy akár több napos szervezett túrán, minden csapattagot közelebbről is megismerhetsz, mi pedig közben olyan csodálatos, és kalandos helyekre vezetünk el titeket, ami örök élményt nyújthat minden egyes résztvevő számára!

hétvégi túrák vezetett
Ha csapatépítés, akkor túrabarátok!


 Ti döntitek el az ország mely részén, melyik évszakban és milyen terepen szeretnétek túrázni! Legyen gyalog- vízi- vagy kerékpártúra, erdei vagy merészebb hegyi túra, esetleg egy siklóernyőzés a magasban, mi mindent megszervezünk számotokra, a helyszínre utazástól a túra részletes programjain át a hazaútig! Túravezetőink tapasztalatával garantált a jó hangulat a szebbnél szebb kilátás és a nap végével a kellemes fáradtság!

Részletekért keress minket az info@turabaratok.hu email címen!

Túrázás földön, vízen, levegőben! Néhány helyszín, ahová garantáltan elviszünk


A túrázás hallatán sokaknak a hegyi és erdei túrák jutnak eszébe, pedig számos olyan szervezett túrát találhatunk, amelyek vízi útvonalakon vezetnek vagy magasan a fák felett szállva élvezhetjük a kilátást.

Magyarország túra tekintetében kiváló lehetőségeket kínál. Változatos domborzata mindenki számára tartogat olyan csodálatos helyeket, melyekben örömét leli egy-egy vagy akár számos túrázás alkalmával. Bejárhatjuk az országot az alföldektől a legmagasabb hegyünk csúcsáig, megannyi gyönyörű helyet megcsodálva, akár hétvégi túrák alkalmával is.

Vég nélkül sorolhatnánk a szebbnél szebb helyeket az országban, most azonban néhány kedvencünket mutatjuk be, melyeket mi is látogatunk vezetett túrák keretén belül:

Földön


Északi-középhegység
Az Északi-középhegység hosszan elterülő vonulatai megannyi érdekes és vadregényes túraútvonalat tartogatnak számunkra. Minden egyes hegyen számos túraútvonal fut végig és mindegyiknek megvan a maga szépsége.

Börzsöny  nyugati oldaláról indulva fel a hegynek jól jelzett túraútvonalakkal találkozhatunk. A változatos erdei úton patakok völgyében és meredek hegyoldalakon is sétálhatunk. Legmagasabb pontján a Csóványos kilátó, 935 méterén, csodálatos kilátás vár minket. Innen elláthatunk a Duna-kanyarig, de a Magas Tátra vonulatait is megcsodálhatjuk. Aki pedig nem kíván ilyen magasra sétálni, kicsit alacsonyabban találja a Nagy-Hideg-hegy csúcsát, ahol egy menedékház is felépítésre került. Kemence községből indulva pedig egy elhagyatott kisvasút mentén is elhaladhatunk, amely a fiatalabb korosztály számára is érdekes élményt adhat.

Mátrában található hazánk legmagasabb pontja a Kékestető, ahol kristálytiszta hegyi levegőt lélegezhetünk be, a kilátásban pedig garantált, hogy nem csalódunk. A felfelé vezető úton felejthetetlen élményekben lehet részünk, ilyen például az Ilona völgyi vízesés hazánk legnagyobb vízesése, vagy az Erdőrezervátum, ahol több mint 200 éves faóriásokat is megcsodálhatunk. A Mátrában számos forrást is találhatunk, közülük a legmagasabban fakadó a Disznó-kút, 960 méteren, ahol feltölthetjük vizesüvegeinket friss forrásvízzel.


Budapest és környéke
Kezdő túrázóknak jó választás a Budai-hegység lankásabb sétaútjai, főleg ha budapesti lakosok vagyunk, ami nagy előny is lehet.

vezetett egynapos túrák magyarországon
Az egynapos túrák Magyarországon is kedveltek


A Dunántúli-középhegység legkeletibb részén fekszik a Pilis-hegység, melynek legmagasabb csúcsa a Pilis. Természeti szépsége és változatossága miatt sokan felkeresik. Csodálatos kilátás tárulhat elénk a Dunakanyarra a Rezső-kilátó és a Dobogókő-kilátó magasságából.


Alföld - Hortobágyi Nemzeti Park
Ha az erdős és hegyi túrák után szeretnénk egy kis változatosságot, nyugodtan célba vehetjük a Hortobágyot, illetve a Hortobágyi Nemzeti Parkot. Az egynapos túrák Magyarországon is kedveltek. A Hortobágy egynapos túrákhoz is kiváló, hiszen szakértői vezetéssel egy nap alatt is nagyon sok új dolgot megtudhatunk a területről, az itteni élővilágról. Megcsodálhatjuk a Kilenclyukú hidat, mely a terület legjellegzetesebb szimbóluma és a hortobágyi Halastavak élővilágát, melyet akár kisvasúttal is körbejárhatunk, a kisebb túrázók nagy örömére. Akár decemberben is nyugodtan látogassunk el ide, hiszen ekkor vadludakat és még több más madárfajt is megcsodálhatunk.


Alacsony és Magas Tátra
Ha a Magyarországi túrákon kívül kedvet kaptunk a szomszédos országok hegyvonulatainak megmászásához, kezdésnek célba is vehetjük az Alacsony Tátrát, melyet akár kezdő túrázóként is élvezni fogunk. Még több csodálatos élményt nyújthatnak számunkra, ha télen, nem megijedve a hidegtől indulunk neki, hiszen a hófedte fenyvesek és hegycsúcsok között sétálhatunk.

Vízen


Különleges élményt nyújthat egy téli vízitúra a  Hévíz-patakon, melynek vize télen is 20 fok körül van, ezáltal a víz feletti misztikus párafelhőben haladva csodálhatjuk meg az itt élő növényeket és állatokat.

Dunakanyart a partról számos szemszögből megcsodálhatjuk, ám egy vízitúrán sokak által nem tapasztalt élményeket szerezhetünk. Visegrádról indulva leevezhetünk egész Szentendréig, közben kisebb pihenőket tartva, megcsodálva testközelből a Duna egyik legszebb szakaszát.

vízi túrák magyarországon
Nyugalom és kikapcsolódás a vizeken is.


Ha az álló vizek állnak hozzád közelebb, egy  Tisza-tavi vízitúra felejthetetlen élményeket rejthet számodra. A mocsarak élővilágát ritkán csodálhatjuk meg, így biztos lehetsz benne, hogy egy ilyen túrán olyan növény és állatvilág tárul eléd ahová újból visszavágysz majd.

Levegőben


Ha már kicsit bátrabb vagy és nem félsz a magasságtól, remek kikapcsolódást adhat egy siklóernyős túra. Egy ilyen túrára természetesen más szabályok vonatkoznak, mint egy gyalogtúrára, fontos a zárt ruházat és a magas szárú bakancs megléte. A Hármashatár-hegyről indulva, gyors oktatás után, máris csodás kilátás nyílik elénk Budapestre.

ejtőernyős kikapcsolódás magyarország túra
Siklóernyőzés a kalandra vágyóknak!

Nézd meg szervezett túráinkat, és gyere velünk egy élmény dús kikapcsolódásra!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása