A Dolomitok legszebb túrái a Túra Barátok csapatával

Via ferrata a Dolomitokban

Nehézségi fok:  level3

177.400 Ft

Gyalogtúra

Maximum létszám: 8

2023. szeptember 7-11.

Dolomitok gyalogtúra a vidék legszebb tájain

Dolomitok kirándulás profi túravezetővel

Dolomitok könnyű túra mesés látnivalókkal

Dolomitok túra egy szuper csapattal

Miért érdemes Velünk jönni?

- megmászhatod a gyönyörű Vajolet sziklacsoportot
- a Marmolada és egyéb hegycsoportokban gyönyörködhetsz
- hihetetlen mélységek felett juthatsz fel lélegzetelállító csúcsokra

 A szeptemberi hétvégén kellemes családi pihenésre, túrázásra lesz lehetősége annak, aki velünk tart az olaszországi Dolomitok csodálatos térségébe, a Fassa-völgybe. Innen indulunk három via ferrata túránkra a környező hegyekbe. 

Jelentkezési és fizetési információk

1. nap
Budapestről kora reggel indulunk és a napunk nagy része autózással fog telni, miközben átutazunk Szlovénián és Észak-Olaszország nagy részén. Késő délután érkezünk meg a Nyugati-Dolomitok szívébe, Possa di Fassa kis városába. A szállásunk, a hotel Piaz, ezen a gyönyörű településen lesz. Megérkezésünk után kipakolunk, megmozgatjuk kicsit magunkat a hosszú út után, és egy vendéglőben a vacsoránkat elfogyasztva megbeszéljük a következő napi túrákat. 
2. nap

Reggei után indulunk első via ferrata túránkra a Passo Santer via ferrátára. Ez a mérsékelten nehéz útvonal a Dolomitok egyik legszebb vasalt útja, amit egy óramesterről neveztek el. Az útrúl gyönyörködhetünk a Vajolet hármas csűcsában, így esztétikai élményben nem lesz hiány. A túrák jellemzően rövidek, és nincsenek messze a menedékháztól.

Túratáv:  km
Szintemelkedés: kb. 500 m, de arra készülni kell, hogy lesznek rövid, meredek emelkedők.

3. nap

A mai napon célba vesszük a Sass Rigais-t. Az Odle hegység egy kevésbé ismert része a Dolomitoknak, ám látványa a legszebbek közé tartozik. Az egymás mellett sorakozó csúcsok közül a 3000 métert is meghaladó Sass Rigais-re vezet fel via ferrata út, amelyet mi is hasznáni fogunk. A túra elején dimbes-domos alpesi legelők között haladunk majd, később érjük el az igazán látványos és nehezebb szakaszt. Egyes szakszok lánccal biztosítottak, máshol ezek hiányában óvatosan fogunk haladni, hogy aztán eljussunk egy kevésbé meredek részre, ahonnan már könnyen elérhető a csúcs. A hegyről lefelé pihenőt fogunk tenni a faszobrászok műveinél, amelyek már a 17. század óta díszítik a hegyet.

Túratáv:   km
Szintemelkedés: 500 m

4. nap

Mai napon a Finanzieri via ferráta következik. A ferrata legnagyobb erénye, hogy három nagy hegycsoportban is gyönyörködhetünk útközben, láthatjuk a Catinaccio-t, a Sasso Lungo-t és a Marmolada-t is! A túra néhány órát vesz igénybe, így bőven lesz időnk a pihenére és a táj szemlélésére. Utunk során egy aranyos tavat is meglátogatunk a felvonó utáni szakaszon. Ezen a napon a létrák lesznek a főszereplők, így igen gyorsan fogunk jelentős szintet lekűzdeni.

Túratáv:  km
Szintemelkedés: 600 m 

5. nap

Utolsó napunkon búcsút veszünk a Fassa völgy idilli tájaitól és indulunk hazafelé. Útközben, - miután a meredek hágón átkeltünk, és magunk mögött hagytuk a fárasztó szerpentines útszakaszokat, - érdemes megállni Belluno-ban, amely a Dolomitok hegység és a Velencei síkság határán épült. A városka csodálatos környezettel és több középkori templommal is büszkélkedhet, melyek néhány freskója Tiziano műhelyében készült. 

Egyéb, fontos információ 

Találkozó helye, időpontja: 2023. szeptember 7-e, csütörtök 7:00 Budapest, Váci út 193. (a MKB Bank központi épülete előtt) vagy a megbeszéltek alapján telekocsi rendszerben. Délutáni órákban, kb 10 órás autózással érjük el Possa di Fassa-t. 

Utazás: Az utazás saját autóval vagy telekocsival történik. Ezzel a rendszerrel szeretnénk a költségeket alacsonyan tartani és biztosítani azt, hogy a kislétszámú, igazi élményt adó túráinkat az igényeknek megfelelően szervezhessük! 

A jelentkezéskor, kérjük, hogy jelöld meg, hogy milyen módon szeretnél a túra helyszínére érkezni. Amennyiben nem jelentkezik elég kocsival rendelkező sofőr, kisbusszal oldjuk meg az utazást! Ha vállalod, hogy mást is elviszel, akkor a benzin költségbe nem kell beszállnod.

Az utazása költsége 30 000-35 000 Ft/fő között várható.

Túratáv:  km +  km +  km=  km

Szintemelkedés: ~600m (naponta)

Érkezés helye és időpontja: 2023. szeptember 11-e, hétfő, esti órákban a kiinduló pontra

Étkezés: a túra ára a reggelit tartalmazza

Fontos! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága miatt bármikor módosíthatja, például annak idejét vagy távolságát rövidítheti!

Túra nehézsége

A ferráták közepesen nehezek (B-C) ezért ez a túra inkább gyakorlottabb, rendszeresen túrázóknak ajánlott.
A via ferrátázáshoz feltétlenül szükséges a jó lépésbiztonság és elengedhetetlen a szédülésmentesség, az átlagos erőnlétnél jobb kondíció, ami azt jelenti, hogy rendszeresen szoktál erőteljesen mozogni, sportolni és jó fizikai állapotban vagy. A tériszony, szédülés, mozgás-, szív- és légzőszervi betegség kizáró ok a túrán való részvételhez.

Mi az a via ferráta?

A VIA FERRÁTA, vagy ahogy németül mondják KLETTERSTEIG az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán a biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.  Ausztriában és Olaszországban inkább „csak amennyi szükséges a biztonsághoz” kiépítési elv tapasztalható, míg Franciaországban mára kész via ferráta „kalandparkokat” hoztak létre az izgalmak fokozására.
Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.

Szükséges felszerelés

Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – a Túrabarátoktól bérelhető (4000 Ft/nap).

FONTOS a réteges öltözködés nagyon fontos, menet közben melegünk lesz, állásban a hegyen viszont már hideg várható!

- aláöltözet (mindenki igénye szerint, javasolt a technikai, gyorsan száradó aláöltözet)
- középréteg (mindenki igénye szerint, javasolt a technikai, gyorsan száradó ingek, pólók használata)
- mellény (pl. polár ujjatlan)
- pulóver
- szélálló dzseki (jó, ha vízálló is, mert ha nem, akkor egy esővédő felső is szükséges)
- strapabíró nadrág, mely nem gátol a mozgásban (ez is jó, ha vízálló)
- túrabakancs megfelelő zoknikkal (a bakancsot járassuk be a túra előtt, az új bakancs könnyen feltöri a lábunk és az nagyon tud fájni)
- sapka vagy kendő
- UV-s napszemüveg
- legalább 30 faktoros naptej (nagyon fontos)
- 20-30 literes hátizsák a túrákhoz
- biciklis vagy ferrátás kesztyű
- fejlámpa (opcionális)
- biztosítás, mely tartalmazza a hegyi túrázást. Javasolt: EUB Klasszikus utasbiztostás Sport Plusz kiegészítő biztosítással.

A TÚRA ÁRÁT 1 EUR=400 FT ÁRFOLYAMIG TUDJUK GARANTÁLNI!

Részvételi díj

Túra ára tartalmazza:  túravezetés, és túra szervezés, szállás 4 éjszakára reggelivel 

Túra ára nem tartalmazza: további étkezés költsége, saját kiadások, felvonók ára, amely kb. 25-45 EUR között lesz naponta, via ferrata felszerelés bérlése (4000 Ft/nap)

Szállás: elhelyezés 2-3 ágyas szobában. Egyágyas elhelyezés felár ellenében lehetséges.

Befizetés: a jelentkezéskor a teljes ár 40%-át szükséges befizetni, amelyet kártyás fizetéssel vagy utalással lehet megtenni. A hátralékot a túra kezdete előtt 30 nappal szükséges befizetni kártyával vagy átutalással az alábbi címre: 

Kedvezményezett: Túrabarátok Kft.
Bankszámlaszám: 10102244-04569700-01005009
Összeg:........... Ft/fő
Megjegyzés: ..............(túra neve röviden) 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk sok várjuk szeretettel!

Túrabarátok Csapata

TÚRAVEZETŐ


user_small_1583102224

Kiss Benedek

Benedek igazi „mindenevő”. Szívesen tölti szabad- és munkaidejét a természetben magashegyi trekkingel, via ferrátázással, kajakozással, kerékpározással, motorozással és jógával. Túrázási tapasztalatait már 1991-ben kezdte gyűjteni. Hosszú évekig csak itthon túrázott és végigjárta az Országos Kéktúrát is. Nyughatatlansága nem tartotta a felszínen, ezért hosszú évekig a barlangok mélyét járta Magyarországon és külföldön. A barlangaszással párhuzamosan hegymászás kezdte el érdekelni. A 90-es évek végén, a csúcsmászások során ismerkedett meg a via ferrátázással, amibe első pillanattól kezdve otthon érezte magát. Erdők, barlangok és hegyek után, a vizek világát járta, ezért először Magyarország vizein majd külföldi vadvizeken gyűjtötte tapasztalatait és szívesen hódol a vitorlázás örömeinek is. Járt a nagyvilágban – Marokkó, Szíria, Irán, Európa országai, Anglia, Írország, India, Dél-Amerika, USA, Dél és Közép-Afrika. A világjárás, túrázás, hegymászás és különböző kultúrák megismerése szorosan összekapcsolódik nála, bárhol is jár a világba. Azért, hogy ismereteit, tapasztalatait átadja, utakat vezet USA-ba, Iránba és Izlandra. Kedvencei a magashegyi via ferráta túrák és könnyebb magashegyi csúcstúrák. Jelenleg intenzíven foglalkozik az önismeret és a jóga mélyebb szintjeivel és jóga oktatóként és önismereti programok keretében igyekszik tapasztalatait tovább adni.

user_small_1583102224

Turi László

“Csak a természetben fedezhetjük fel a valódi világot!” Már gyermekkoromban igyekeztem minden szabadidőmet a természetben tölteni. Tizennégy éves korom óta járom a hegyeket, barlangokat, via ferráta pályákat. Rengeteg helyen jártam belföldön és külföldön egyaránt. Később ismerősöknek, baráti társaságoknak és egyesületeknek túraszervezést és -vezetést is vállaltam; több extrém sportoktatási programban vettem részt szervezőként és oktatóként. Elhivatottságom egyik alappillére a szabadidő élményekben gazdag, vidám és hasznos eltöltése. Ezért találom fontosnak, hogy az ember ne csak a négy fal között, a virtuális térben kalandozzon, hanem a természetbe kimozdulva fedezze fel és ismerje meg a valódi világot, szerezzen élményeket, és találjon igazi barátokra.

Dolomitok túra a Túra Barátokkal

Dolomitok túra, készíts te is hasonló képeket

Dolomitok túra látnivalók

Dolomitok túra elképesztő tájakon

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása