honlap_túraleírás_felső_kép

Kis- és Nagy-Fátra 2 nap Szlovákia

Nehézségi fok:  level3

41 900 Ft

Gyalogtúra

Maximum létszám: 18

2023. július 29-30.

Miért érdemes Velünk jönni?

A Nagy-Fátra és a Kis-Fátra Budapesthez a legközelebb található magashegységek, amelyek könnyen megközelíthetőek és biztonságos magashegyi élményt nyújtanak minden érdeklődőnek! Meglátogatjuk a Rám szakadék nagy testvérét: a Diery szurdok a két Rozsutec csúcs magasra nyúló csúcsai között, a patak vájta mély, mindig árnyékos völgyben csordogál. 

Jelentkezési és fizetési információk

gal_16475485790

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

1. nap

A szombati gerinctúrán a Nagy-Fátrát hódítjuk meg mikózben megcsodáljuk szelíden hullámzó alhavasi jellegű gerinceit, bebarangoljuk kárpáti jellegű vadonjait és közben meghódítjuk az Ostrá sziklatornyát (1247 m) és Tlstá lapos gyepes fennsíkját (1373 m). A vadregényes mészkővidéken utunkat hófehér mészkő kibukkanások (bércek), impozáns sziklafalak és látványos barlangok kísérik; haladásunkat helyenként láncok segítik. Az Ostrá csúcsát elhagyva üdvözöljük Mažarná-barlang döbbenetes látványt nyújtó nyílását és ha még maradt erőnk hozzá felmászunk a Gáder-völgy fölött őrködő várromhoz. A túra végén mielőtt elérjük a parkolóban hagyott kocsinkat, beülünk egy panzióba, ahol egy korai vacsora és egy sör mellett megosztjuk egymással az élményeinket.

Túratáv: 16 km
Szintemelkedés: 1100 m

2. nap

Vasárnap a Kis-Fátra szikláit tapossuk, ami Szlovákia második legnépszerűbb, egyben a legnyugatabbra fekvő magashegysége és talán második hozzánk legközelebbi magashegysége. Szurdokok, sziklacsúcsok és vonzó gerinctúrák várják az ide látogatókat. Túrázók, kirándulók, síelők kedvelt célpontja. A régió népszerűségét és vonzerejét növeli, hogy a szlovák Robin Hood-dal (aki Terchova-ban született),  Juraj Jánošíkkal való kapcsolata, aki állítólag bejárta ezeket a dombokat és szurdokokat. Számos érdekes növény és állat él itt, mint a barnamedve, rétisas, a vadmacska és az európai vidra. 

A kora reggeli indulást követően utunkat a lélegzetelállítóan vadregényes Diery-szurdok rendszer felé vesszük. A parkolót elhagyva, el kezdünk  kapaszkodni felfelé  a Diery-szurdok rendszerben. Keleti irányban haladunk tovább a hidakkal, láncokkal és létrákkal tarkított szurdokvölgyben egészen a Medzirozsutce (1200 m) nyeregig. A nyerget elhagyva sportos emelkedővel kapaszkodunk fel a Maly Rozsutec  gerincén haladva 1344 m-es magasságba. Miután megcsodáltuk az elénk táruló panorámát megebédelünk és elindulunk vissza a parkolóba (Davidkovci falucskába) ahol egy kellemes vacsora mellett elfogyasztjuk jól megérdemelt sörünket – közben letöröljük homlokunkról a napközben összegyűjtött izzadság cseppeket és elégedett vigyorral mutatjuk meg egymásnak a napközben elkövetett fotókat.

Túratáv: 11 km
Szintemelkedés: 800 m

Egyéb, fontos információ 

Indulás helye, időpontja: 2023. július 29-én, szombaton 6:00 órakor, Budapest, Váci út 193

Utazás: Az utazás telekocsi rendszerben, illetve max 8 fő részére mikrobusszal történik. Az utazás költsége kb 20.000 forint/fő amely tartalmazza a benzint és az autópálya díjakat, illetve a mikróbusz bérlést. Ha saját autóval jelentkezel sofőrnek, úgy nem kell fizetned az utazásért.

Érkezés helye, időpontja: 2023. július 30-án (vasárnap), (várhatóan) 21 óra körül, az indulás címére.

Szállás: 1 éjszaka panzióban , 4-6 ágyas szobákban 

Étkezés: Minimum másfél liter víz/fő naponta, reggelire és napközben saját készítésű szendvics, vacsorára önűlló étkezés

A TÚRA ÁRÁT 1 EUR=400FT ÁRFOLYAMIG TUDJUK GARANTÁLNI!

Felszerelés: réteges öltözködés nagyon fontos. Menetben melegünk lesz, állásban a hegyen hűvösebb lehet.

- szélálló dzseki (jó ha vízálló is, mert ha nem, akkor egy esővédő felső, pl. poncsó is szükséges)
- strapabíró nadrág, mely nem gátol a mozgásban (ez is jó ha vízálló)
- túrabakancs megfelelő zoknikkal (a bakancs ne legyen új, mert az új nagyon fog fájni!)
- sapka, vagy kendő
- legalább 30 faktoros naptej (nagyon fontos)
- 20-30 l-es hátizsák a túrákhoz
- túrabot (opció, de nagyon ajánlom)
- biztosítás, mely tartalmazza a hegyi túrázást. Javasolt: EUB (hegymászásra) Klasszikus utasbiztosítás Sport Plusz kiegészítő biztosítással.

Részvételi díj

A túra ára tartalmazza: , túraszervezés, túravezetés költsége, szállás díja 1 éjszakára. 

A túra ára nem tartalmazza: utazás telekocsi rendszerben, étkezéseket, személyes kiadásokat, biztosítását

Befizetés: a jelentkezéskor a teljes ár 40%-át szükséges befizetni, amelyet kártyás fizetéssel lehet megtenni. A hátralékot a túra kezdete előtt 30 nappal szükséges befizetni kártyával vagy átutalással az alábbi címre: 

Kedvezményezett: Túrabarátok Kft.
Bankszámlaszám: 10102244-04569700-01005009
Összeg:........... Ft/fő
Megjegyzés: ..............(túra neve röviden) 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.

A Túrabarátok várnak szeretettel!

TÚRAVEZETŐ


user_small_1583102224

Somorjai Csaba

Kamasz koromban a Mecsekre jártam tájfutó edzésekre, majd talán ennek hatására vettem részt az első több hetes vándor táborokban először Magyarországon, majd 13 évesen a Magas-Tátrában. A természet mindig is közel állt hozzám, ami földrajz tanári tanulmányaim során még inkább fokozódott. Egyetemi éveim alatt izgalommal töltött el az új helyek és kultúrák megismerése, amely azóta is megmaradt. Szeretem megélni, megtapasztalni az adott pillanatot. Míg gyerek koromban a sportokban kerestem a kihívást, manapság inkább felfedezés öröme motivál az új helyek megismerésében. Próbálok a természetbe menekülni a hétköznapok viszontagságai elől.Megfordultam Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Albánia, Montenegró, Szerbia, Horvátország, Görögország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Gibraltár, Anglia, Írország, Skócia, Wales, Kanári-szigetek (Teide), Grúzia (Kazbek) hegyein és völgyein. Izlandra, Ferőer-szigetek-re “csak” a természetfotózás miatt járok.Több mint 10 éve túrázom, kerékpározom, via-ferrátázom aktívan, szenvedélyes természetfotósnak tartom magam. Tagja vagyok a Magyar Hegyivezetők és Hegyi túravezetők elnökségének.

gal_16475485790

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!