Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia - kősziklák

Jordánia túra: 8 nap a Holt-tengertől a Wadi Rum sivatagig

Nehézségi fok:  level3

395 000 Ft

Gyalogtúra

Maximum létszám: 8

2024. nov. 9-16.

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Petra

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: megbízható szállítóeszköz

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: szurdokban vezető út

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: sívatag és szikla

Miért érdemes Velünk jönni?

Jordánia az egyik legsokoldalúbb ország, egyrészt az úgy nevezett „hármas határon található”, az ország Ázsia-Afrika-Európa találkozásánál fekszik, másrészt rendkívül gazdag kulturális és természeti értékekben is. Aki a kulturális értékeket szereti, annak nem is kell többet mondani, mint Dzseras, kis és nagy Petra, valamint más sokezer éves kulturális építmény és érték, kereszteslovag várak, bizánci korból származó épületek...  Aki a természetet szereti, annak is van meglepetésünk, hiszen mélyre vágott kanyonokban bolyonghatsz velünk szinte érintetlen környezetben, meleg vizes források mentén, majd a Dana Nemzeti park különleges homokkő tornyai között sétálhatsz. Másik alkalommal pedig a sivatag (Wadi Rum) csodaszép szél által formált szikla óriásaival és a sivatag egyedi varázsával töltünk két teljes napot, ahol az éjszaka folyamán csillagok milliárdjaiban gyönyörködhetsz. Aki a vizet és a tengert szereti, az sem fog csalódni, hiszen egyik pillanatban természetes körülmények között termálvízzel találkozhatsz, majd a világ legsósabb tengerében mártózhatsz. Tarts velünk ezen a különleges kiránduláson, fedezzük fel együtt Jordániát. 

Utazásunk célja többek között felfedezni a néhol nehezen járható szurdokokat, kanyonokat, ahol alkalomadtán létrán is kell másznunk, illetve helyenként térdig érő vízben kell gázolnunk. Szerencsére a szurdokokban a víz langyos, így kényelmesen fedezhetjük fel a sziklaformákat sajátos méretükkel, szin- és formavilágukkal.

Jelentkezési és fizetési információk

Biztosítás kötése

1. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T204318


Budapest - Amman

Repülős utazás: Budapest Liszt Ferenc reptér - Jordánia Amman reptér. Érkezés után kisbusszal beutazunk Amman történelmi központjába, ott egy rövid városnéző séta (piac, római kori színház), majd egy kis szabadidő következik. Aki szeretne nagyobb sétát tenni, azzal felsétálunk a citadella hegyre: Jebel Al Qala – ami az ammoniták ősi székhelye volt. Innen a városra lenézve szép panoráma tárul elénk. Ezután elautózunk a közeli városba, Madabába, ahol megtekintjük a Keresztelő Szent János templomot, illetve a Szent György templomot, amelynek mozaikpadlóján a Szentföld térképe található. Ez követően elutazunk a közeli szállásunkra, ahol ismerkedős est és vacsora vár ránk.

Szintemelkedés: 300 méter (300 méter fel és 300 méter le).
Távolság: kb. 7 km. 
Menetidő: kb. 5 óra.

2. nap

honlap_galéria - 2023-12-22T204425


Nébó hegy - Holt-tenger

Madabából elutazunk a közeli Nébó-hegyre, ahonnan egykor Mózes letekintett az ígéret földjére. Itt egy kis kiállítást is megnézünk, és mi is letekintünk a Jordán völgyébe. Ezután leutazunk a Holt tenger partjához, ahol – amennyiben a vízállás lehetővé teszi - két szurdoktúrát is teszünk. Első úti célunk a Wadi Mujib szurdok, majd ezt követően egy rövidebb túra a Wadi Numeria szurdokban. Ezután a kora esti órákban megmártózunk a Holt-tengerben. Akik az első szurdok után már inkább mártóznának, azoknak természetesen több idejük marad fürdőzni. Ez a terület a földfelszín egyik legmélyebb pontja, ahol a part menti sókristályok ölelésében próbálhatjuk ki, hogy milyen érzés a víz tetején lebegni. Fürdés után a közeli Kerak városába utazunk, és elfoglaljuk szállásunkat.

Szintemelkedés: 800 méter (800 méter fel és 800 méter le).
Távolság: kb. 14 km. 
Menetidő: kb. 7 óra.

3. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T204811


Hammad szurdok - Dana Nemzeti Park

Azok számára, akiknek tetszettek az előző napi szurdokok, azokkal fakultatív programként kora reggel leutazunk a Hammad szurdokba. Ellentétben az előző napi szurdokokkal, túránk elején itt fentről lefelé fogunk túrázni, majd amikor eleget láttunk a szurdokból, visszamegyünk a parkolóba. Másik programlehetőség a keraki keresztes lovagvár, és az abban található kiállítás megtekintése. Visszaérve a szállásunkhoz a szurdok túrások kívülről megtekintik a keraki erődöt, majd itt a két kis csoport újraegyesülve a közeli Dana Nemzeti parkba utazik, ahol túrázással töltjük a nap második részét. Meglepő formájú kőoszlopok és óriás kavicsra emlékeztető kőgömbök között túrázunk keskeny elhagyatott ösvényen. Az esti órákban átutazunk Petra városába, és itt töltjük a következő 2 éjszakát.

Szintemelkedés: 500 méter (500 méter fel és 500 méter le),
Távolság: kb. 14 km
Menetidő: kb. 6 óra

4. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T205350


Petra

A világ hét új csodájának egyikében, Petrában töltjük az egész napot. Kora reggel nyitáskor megyünk be elkerülve a zsúfoltságot. Petra az UNESCO világörökség része, Jordánia leghíresebb és legérdekesebb látnivalója. A 2000 évvel ezelőtt itt élő nabateusok fővárosa volt, virágzó kultúrával és kereskedelemmel. A sziklába vájt város romjai, hatalmas sírtemplomok, királyi sírok és szentélyek között sétálva csodáljuk a bámulatos építmények és a természeti környezet egyedülálló harmóniáját.

Szintemelkedés: 600 méter (600 méter fel és 600 méter le).
Távolság: kb. 12 km
Menetidő: kb. 10 óra

5. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T205622


Kis-Petra

Ez nem csak kulturális, hanem természeti látnivalókban is gazdag nap lesz: Kis Petrát – ami Petra elővárosa –  egy látványos trekking útvonalon érjük el. Kis Petra egy mélyre vágott, szűk szurdokvölgy meredek sziklafalak ölelésében. Kora este a Wadi Rum délnyugati részén található természetvédelmi területre utazunk, ami 2011 óta az UNESCO természeti és kulturális világörökség része. 2 napig itt fogunk lakni eredeti beduin sátrakban, azonban európai kényelemben. Este naplementét nézünk, vacsora után pedig a tökéletes sivatagi csendben fényszmog-mentes csillagnézés lesz a programunk.

Szintemelkedés: 800 méter (800 méter fel és 800 méter le),
Távolság: kb. 10 km 
Menetidő: kb. 8 óra

6. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T205739


Wadi Rum

Még Wadi Rum területén tartózkodunk: legfőképpen azért is töltünk itt el két teljes napot, mert ez a világ egyik legszebb és leglátványosabb sivataga. Az itteni vendéglátónk teljes kiszolgálással kényeztet minket. Terepjáróval közelítjük meg a leglátványosabb részeket: száraz kanyonok, szél által kimart furcsa formájú homokkő és gránit sziklaformációk. Itt lehetőség van a tevegelés kipróbálására is. Ezen vagy az utolsó wadi rum-i estén a vacsora után a beduinok összegyűlnek és eredeti beduin zenét játszanak, mintha nem is a jelenben lennénk…

Szintemelkedés: 500 méter (500 méter fel és 500 méter le).
Távolság: kb. 5 km
Menetidő: kb. 6 óra

7. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T214525


Düne túra

Reggel fakultatív programra lesz lehetőség. Táborunktól kb. 40 percre található dűnére megyünk napfelkeltét nézni. Mire visszaérünk a táborba, lassan már mindenki felébredt, és a közös reggeli után egész napos programra indulunk. Ezen a napon Arábiai Lawrence életútjának itteni állomásait, többek között itteni lakhelyének romjait tekintjük meg. Ő mondta azt, hogy aki volt már itt, annak életszemléletében változás lesz. Gyere el Te is, próbáld ki: tökéletes csend, nyugalom, távol a nyüzsgő városoktól. Fakultatív programként a dűnéken történő homokszörfözést is ki lehet próbálni. 

Szintemelkedés: 700 méter (700 méter fel és 700 méter le),
Távolság: kb. 8 km. 
Menetidő: kb. 7 óra

8. nap


honlap_galéria - 2023-12-22T214718


Amman - Budapest

Reggelinket Wadi Rum beduin hangulatú nagy étkezősátrában fogyasztjuk, majd összepakolunk, elhagyjuk Wadi Rum területét, és elutazunk az ammani reptérre, ahonnan Budapestre repülünk.

Egyéb, fontos információ 

Találkozó helye, időpontja: 2024. november 9. Amman repülőtér

Kijutás: Egyénileg, menetrend szerinti repülőjárattal.

Repülőjegyvásárlás: a repülőjegyvásárlás egyénileg intézendő. Jegyvásárlás előtt mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal! Célunk, hogy együtt utazzunk ki. Ha megvan a szükséges létszám, utána kezdjük el a repülőjegy vásárlást. A repülőgép járatok menetrendje és a kiutazás lehetőségei változhatnak, ezért azt csak az irodánk megerősítését és iránymutatását követően vásárold meg! 

Érkezés helye és időpontja: 2024. november 16.-a Budapest, Liszt Ferenc Repülőtér, a járat érkezésétől függően

Étkezés: nem tartalmazza az ár

Szállás: 3*-os apartman/hotel 1-2 ágyas szobái, sivatagban kényelmes sátor

Részvételi díj

Túra ára tartalmazza: túraszervezés, magyar nylevű túravezetés, szállás 10 éjszakára, a transzfer minden nap

Túra ára nem tartalmazza: repülőjegy, feladható poggyász díja, esetleges covid teszt költsége, étkezések, fakutatív programokon való részvétel, belépők, utasbiztosítás, egyéb személyes kiadások

Biztosítás kötése

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk sok szeretettel:

Turi László túravezető és a Túrabarátok Csapata

TÚRAVEZETŐ


user_small_1583102224

Turi László

“Csak a természetben fedezhetjük fel a valódi világot!” Már gyermekkoromban igyekeztem minden szabadidőmet a természetben tölteni. Tizennégy éves korom óta járom a hegyeket, barlangokat, via ferráta pályákat. Rengeteg helyen jártam belföldön és külföldön egyaránt. Később ismerősöknek, baráti társaságoknak és egyesületeknek túraszervezést és -vezetést is vállaltam; több extrém sportoktatási programban vettem részt szervezőként és oktatóként. Elhivatottságom egyik alappillére a szabadidő élményekben gazdag, vidám és hasznos eltöltése. Ezért találom fontosnak, hogy az ember ne csak a négy fal között, a virtuális térben kalandozzon, hanem a természetbe kimozdulva fedezze fel és ismerje meg a valódi világot, szerezzen élményeket, és találjon igazi barátokra.


Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: római romok

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: többezer éves templomok

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: izgalmas kultúrák

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: a sivatag hajói

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: lenyűgöző építészet

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: sokszínű városok

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: mecsetek kavalkádja

Jordánia: A legsósabb tengertől, kanyonokon át a sivatagig
Jordánia: történelmi időutazás

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása