honlap_túraleírás_felső_kép

2 hegység és 2 túra a Felvidék vadregényes tájain

Nehézségi fok:  level3

48 200 Ft

Gyalogtúra

Maximum létszám: 18

2023. május 5-7.

Miért érdemes Velünk jönni?

A Nagy-Fátráról kevesen tudják milyen jellegű táj, és hogy pontosan hol helyezkedik el. Mivel nem közismert valószínűleg kevés emberrel találkozunk e túra során. Ha szeretnél egy teljes hétvégét a Felvidék vadregényes részén eltölteni, ha ősfák és alpesi legelők között szeretnéd szippantani a friss hegyi levegőt, ha két olyan túrán részt venni, ahol egyedi élmények várnak rád, ahol kevesen járnak, és a természet szinte teljesen érintetlen, akkor gyere velünk! 
Fantasztikus fenyőerdők, érintetlen füves rétek, forrásvíz, egy vulkáni kúpra emlékeztető hegy, este egy finom vacsora. Másnap a felvidék egyik legnagyobb kiterjedésű hegységének – az Alacsony-Tátrának- egy elhagyatott sarkát járjuk be: egy érdekes élményekben gazdag túra, egy elhagyatott vízesés érintésével. Mindenképpen itt a helyed, gyere!

Néhány szó Vlkolínecről: A Felvidék leglátványosabb hagyományos építkezésű faluja Vlkolínec (Farkasd), Rózsahegytől (Ružomberok) nem messze a Nagy-Fátra hegyeinek ölelésében, csodaszép természeti környezetben fekszik. A Világörökség részét képező, máig is lakott falu tulajdonképpen egy eleven skanzen, az élő hagyomány bemutatását kínálja az ide látogatóknak. Házai lakottak; hagyományai foglalkozásokon elevenednek meg, közelebb hozva a régmúlt idők szokásait és életmódját.

Jelentkezési és fizetési információk

Biztosítás kötése

gal_16475485790

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

1. nap

Utazás: találkozunk május 5-én péntek este 18.00-kor 1138 Budapest, Váci út 193 (MKB Bank központi épülete előtt). Megérkezés után elfoglaljuk a szállásunkat, majd vacsora következik. 

Túratáv: 0 km
Szintemelkedés: 0 m

2. nap

Viszonylag korán kelünk és kisebb készületek után, megkezdődik a várva várt hegyi túra. Délelőtt legfőképpen felfelé fogunk haladni, először fenyőerdőn keresztül, majd kora délután elérjük az első olyan részt, ahol az erdő már nem zavarhatja a kilátást: az elénk táruló panoráma pótol minket a fáradságos felfelé gyaloglásért.

Tovább haladva a Kamin-hegy sziklás csúcsai alatt tesszük meg következő pihenőnket, ez már a főgerinc egyik – 1266 méter magasan található – hágója. A közelben található egy forrás is, amihez elsétálva egy sejtelmes hangulatú, dús vegetációjú vadregényes erdő (mohás, páfrányos) vesz körül minket. Pihenőnk után észak felé fordulunk, kis idő után egy hegyoldalban haladunk, majd amikor újra kiérünk a főgerincre, egy újabb vidék tárul elénk: szemben az Alacsony-Tátrát, alattunk pedig a Három-Revucai völgyet láthatjuk.

Itt két lehetőség szerint is mehetünk tovább: akik már kissé fáradtak, azok számára egy nagyjából vízszintes szakasz következik. Akik pedig még bevállalják a túra utolsó meredek szakaszát is, azok a következő meredek részen küzdik le az emelkedő hátralévő részét, mely után elérkeznek az 1567 méter magas Rakitov-hegyre (magyarul Rák-hegyre) is. Ez túránk legmagasabb pontja, melynek tetején csúcskereszt és csúcskönyv is található, északi lejtőjén pedig áfonyával szegélyezett ösvény vezet le. Innen megint nagyon változatos – sziklás, facsoportos és gyephavas – gerincszakaszok követik egymást.

A közeli nyeregben újra egyesül a két csapat, és a vízesésekkel tagolt Tepla (Meleg) völgyben folytatjuk utunkat. Ha van rá igény, és lehetőség, egy korai vacsorára/ kis harapnivalóra is beülhetünk a turistaút mellett található menedékházba is, mivel innen a háztól csak egy bő óra séta vár ránk a völgyben található szállásunkig. Este lehetőség van vacsora mellett a túrán készült legszebb fényképeket nézegetni, majd egy jó sőr után lassan aludni térünk.

Túratáv: 20 km
Szintemelkedés: 1090 m

3. nap

Kipihenten ébredünk majd a reggelink elfogyasztása és némi készületek után kezdetét veszi a második napi túra: szállásunk közelében található az Alacsony-Tátra legnagyobb, egyben Szlovákia második legnagyobb vízesése. Néhány perces enyhe emelkedőn sétálva érjük el a közel 55 méter magas vízesést. Ez a vízesés különösen nagy esőzések után látványos, télen pedig a jégmászás extrém sportkedvelők számára jelentős.

 A vízesés után egy keskenyebb szikla szoroson haladunk keresztül, majd bükk és fenyőerdőd magunk mögött hagyva érjük el az 1134 m magas Nagy Brankov nevű gyephavas csúcsot.  Miután kigyönyörködtük magunkat a lenyűgöző panorámában, elindulunk lefelé a közeli hágóba. Ez a többnyire enyhe leejtésű szakasz igen változatos tájon vezet keresztül minket, és az időnként elénk táruló panoráma még fokozza az élményt. 

 A hágóban ismét kellemes kis erdőben találjuk magunkat, ahol érdemes megpihenni túránk utolsó, de jelentősebb emelkedője előtt.  A pihenő után egy rövidebb, de meredekebb szakaszon jutunk fel az 1176 méter magas Branyikov-csúcsra. Habár ez a hegycsúcs hasonló magasságú, mint az előző, mégis egész más jelleget mutat. Ezután a következő néhány kilométeren néhány jelentéktelen csúcsot (Ostré, Kútiny) érintve, szinte egyenes szakaszon jutunk el túránk utolsó szakaszához.

A Kútiny-csúcsról leérve a Brdiskó-nyeregnél ketté is válhat a csapat, akik már fáradtabbak, azok lemennek a buszhoz (3 km), a többiek egy kis kitérőt tehetnek a közeli 866méter magas Boroviniskó-csúcsra, ahonnan más jellegű panoráma tárul elénk (Rózsahegy a Magas Tátra, Nyugati / Lengyel Tátra, azaz Zakopáné csúcsai).

Túratáv: 16 km
Szintemelkedés: 800 m

Egyéb, fontos információ 

Indulás helye, időpontja: 2023. május 5-én péntek este, 17 órakor 1138 Budapest, Váci út 193 (MKB Bank központi épülete előtt). Találkozás 16.50-kor! Innen egy kisbusszal utazunk a Budapest – Rétság – Zólyom – Besztercebánya – Donovaly – Háromrevuca útvonalon. Utazási idő, kb. 3,5 óra.

Érkezés helye, időpontja: május 7-én (vasárnap) este 21 óra körül a kiindulási helyszínünk, azaz a 1138 Budapest, Váci út 193 (MKB Bank központi épületéhez).

Utazás: Az utazás saját autóval vagy telekocsival történik. Ezzel a rendszerrel szeretnénk a költségeket alacsonyan tartani és biztosítani azt, hogy a kislétszámú, igazi élményt adó túráinkat az igényeknek megfelelően szervezhessük! 

A jelentkezéskor, kérjük, hogy jelöld meg, hogy milyen módon szeretnél a túra helyszínére érkezni. Amennyiben nem jelentkezik elég kocsival rendelkező sofőr, kisbusszal oldjuk meg az utazást! Ha vállalod, hogy mást is elviszel, akkor a benzin költségbe nem kell beszállnod.

Az utazása költsége 14 000-16 000 Ft/fő között várható.

Szállás: 2 éjszaka

Étkezés: Minimum másfél liter víz/fő naponta, reggelire és napközben saját készítésű szendvics, vacsorára önűlló étkezés

A TÚRA ÁRÁT 1 EUR = 400 FT ÁRFOLYAMIG TUDJUK GARANTÁLNI!

Felszerelés: réteges öltözködés nagyon fontos. Menetben melegünk lesz, állásban a hegyen hűvösebb lehet.

A hegyi öltözködés egyik legfontosabb alapeleme a réteges öltözködés. Bár nyári túráról van szó, de a délutáni lefelé sétánál lehet, hogy szükségünk lesz egy vékony, vagy közép vastag pulcsira is (pl.: polár), valamint hosszú nadrágot és eső esetére esőkabátot is érdemes hozni. Nagyon fontos a jó lábbeli. Ha nincsen bejáratott túrabakancsod, inkább egy jól bevált sportcipőben gyere.

Egyéb eszközök: 
Fejlámpa. Elképzelhető, hogy a szombati túra legvégén ránk sötétedhet. Érdemes kisméretű, ledes fejlámpát hozni, amelyben új elemek vagy frissen töltött akkumulátorok vannak.
Járásunkat megkönnyíti a túrabot, ha van teleszkópos, azt érdemes hozni. Amennyiben még nem használtál ilyet, de szívesen kipróbálnád, hozd el, hiszen túravezetőnk egy rövid ismertetőt tart használatáról, így hamar megtapasztalhatod számost előnyét. Túrabot nélkül a túra valamivel nehezebben teljesíthető.
Napszemüveg, naptej, esetleg nap ellen valami fejfedő, mivel sok nap ér minket.

Pakolás, csomagolás: A szálláson szükséges cuccaidat egy olyan táskába rakjad, amit utazás során a busz csomagtartójában lesz. A túrára pedig érdemes olyan hátizsákot hoznod, amit már korábban kipróbáltál és tartósabb gyaloglásnál is volt a hátadon. A hátizsák mellett egy nagyobb övtáskát is érdemes hozni, amelyben elfér a fényképezőgéped, a napszemüveged, egy kis nasi, és esetleg egy kisebb palack víz is.
Elsősegély-felszerelés és egyéb kiegészítők igen kis súlyt és kis térfogatot tesznek ki, és egy-egy esetben nagyon hasznosak, praktikusak lehetnek.

A túra nehézsége: A szombati (Nagy Fátrai túrán)emelkedő 2 szakaszra osztható: első szakasz a szállásunktól az első nyeregig kb.560 métert megyünk fölfelé. Ettől a ponttól már nem folyamatos az emelkedő, csak enyhe lankás szakaszokkal találkozunk. A következő nyeregnél lehet eldönteni melyik szakaszt vállalod be. Ha a Rakitov-csúcsot megkerülöd, akkor szinte már nincs is több emelkedő. Ha nem, és bevállalod az utolsó emelkedőt is, akkor még közel 250 métert kell fölfelé megtenned. Természetesesen lassan, kényelmesen fogunk haladni, így bőven lesz idő fotózásra is.
A második túra napon (Alacsony tátrában) is lesz emelkedő, de már jóval kevesebbet megyünk fölfelé, mint az előző nap. 
A túra biztonságos, a hegygerinc szélessége is megfelelő, helyenként elkeskenyedik, de még a tériszonyosoknak is élvezhető, nekik sem okoz gondot.
Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága miatt bármikor módosíthatja, például annak idejét vagy távolságát rövidítheti!

Amit mindenképp hozzál: 
- esőkabát, és ha van szélruha (-nadrág is), bejáratott sportcipő vagy túrabakancs, napszemüveg, naptej;
- réteges öltözködés (több réteg, igazodva a hőérzetünkhöz);
- folyadék kb.1,5 liter / fő, hideg étel, (szendvics és nasi is, ami sok energiát ad);
- és egy kis hátizsák, amibe mindezt bepakolod.

Biztosítás kötése

Részvételi díj

A túra ára tartalmazza: túraszervezés, túravezetés költsége, szállás díja 2 éjszakára. 

A túra ára nem tartalmazza: utazást, étkezéseket, személyes kiadásokat, biztosítását és a Vlkolíneci skanzen belépőt (4 Euro/fő). 

Befizetés: a jelentkezéskor a teljes ár 40%-át szükséges befizetni, amelyet kártyás fizetéssel lehet megtenni. A hátralékot a túra kezdete előtt 30 nappal szükséges befizetni kártyával vagy átutalással az alábbi címre: 

Kedvezményezett: Túrabarátok Kft.
Bankszámlaszám: 10102244-04569700-01005009
Összeg:........... Ft/fő
Megjegyzés: ..............(túra neve röviden) 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.

A Túrabarátok várnak szeretettel!

TÚRAVEZETŐ


user_small_1583102224

Turi László

“Csak a természetben fedezhetjük fel a valódi világot!” Már gyermekkoromban igyekeztem minden szabadidőmet a természetben tölteni. Tizennégy éves korom óta járom a hegyeket, barlangokat, via ferráta pályákat. Rengeteg helyen jártam belföldön és külföldön egyaránt. Később ismerősöknek, baráti társaságoknak és egyesületeknek túraszervezést és -vezetést is vállaltam; több extrém sportoktatási programban vettem részt szervezőként és oktatóként. Elhivatottságom egyik alappillére a szabadidő élményekben gazdag, vidám és hasznos eltöltése. Ezért találom fontosnak, hogy az ember ne csak a négy fal között, a virtuális térben kalandozzon, hanem a természetbe kimozdulva fedezze fel és ismerje meg a valódi világot, szerezzen élményeket, és találjon igazi barátokra.

gal_16475485790

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása