Menü
Túra hegyen-völgyön a Kis- és Nagy-Fátrában

Túra hegyen-völgyön a Kis- és Nagy-Fátrában

Nehézségi fok
35.900 Ft
25.900 Ft-tól
Gyalogtúra
12
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Somorjai Csaba
Somorjai Csaba
Kamasz koromban a Mecsekre jártam tájfutó edzésekre, majd talán ennek hatására vettem részt az első több hetes vándor táborokban először Magyarországon, majd 13 évesen a Magas-Tátrában. A természet mindig is közel állt hozzám, ami földrajz tanári tanulmányaim során még inkább fokozódott. Egyetemi éveim alatt izgalommal töltött el az új helyek és kultúrák megismerése, amely azóta is megmaradt. Szeretem megélni, megtapasztalni az adott pillanatot. Míg gyerek koromban a sportokban kerestem a kihívást, manapság inkább felfedezés öröme motivál az új helyek megismerésében. Próbálok a természetbe menekülni a hétköznapok viszontagságai elől.Megfordultam Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Albánia, Montenegró, Szerbia, Horvátország, Görögország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Gibraltár, Anglia, Írország, Skócia, Wales, Kanári-szigetek (Teide), Grúzia (Kazbek) hegyein és völgyein. Izlandra, Ferőer-szigetek-re “csak” a természetfotózás miatt járok.Több mint 10 éve túrázom, kerékpározom, via-ferrátázom aktívan, szenvedélyes természetfotósnak tartom magam. Tagja vagyok a Magyar Hegyivezetők és Hegyi túravezetők elnökségének.
Túravezető adatlapja

Miért érdemes Velünk jönni?

- megcsodálhatjuk az egyik legkisebb magashegységet
- hatalmas szikla tornyok között túrázunk
- várromot is megtekintünk
- láncokkal, létrákkal tarkított szurdokokban járunk majd

 

 

A szombati gerinctúrán a Nagy-Fátrát hódítjuk meg mikózben megcsodáljuk szelíden hullámzó alhavasi jellegű gerinceit, bebarangoljuk kárpáti jellegű vadonjait és közben meghódítjuk az Ostrá sziklatornyát (1247 m) és Tlstá lapos gyepes fennsíkját (1373 m). A vadregényes mészkővidéken utunkat hófehér mészkő kibukkanások (bércek), impozáns sziklafalak és látványos barlangok kísérik; haladásunkat helyenként láncok segítik. Az Ostrá csúcsát elhagyva üdvözöljük Mažarná-barlang döbbenetes látványt nyújtó nyílását és ha még maradt erőnk hozzá felmászunk a Gáder-völgy fölött őrködő várromhoz. A túra végén mielőtt elérjük a parkolóban hagyott kocsinkat, beülünk egy panzióba, ahol egy korai vacsora és egy sör mellett megosztjuk egymással az élményeinket.

Túratáv: 16 km
Szintemelkedés: 1100 m

 

Vasárnap a Kis-Fátra szikláit tapossuk, ami Szlovákia második legnépszerűbb, egyben a legnyugatabbra fekvő magashegysége és talán második hozzánk legközelebbi magashegysége. Szurdokok, sziklacsúcsok és vonzó gerinctúrák várják az ide látogatókat. Túrázók, kirándulók, síelők kedvelt célpontja. A régió népszerűségét és vonzerejét növeli, hogy a szlovák Robin Hood-dal (aki Terchova-ban született),  Juraj Jánošíkkal való kapcsolata, aki állítólag bejárta ezeket a dombokat és szurdokokat. Számos érdekes növény és állat él itt, mint a barnamedve, rétisas, a vadmacska és az európai vidra. 

A kora reggeli indulást követően utunkat a lélegzetelállítóan vadregényes Diery-szurdok rendszer felé vesszük. A parkolót elhagyva, el kezdünk  kapaszkodni felfelé  a Diery-szurdok rendszerben. Keleti irányban haladunk tovább a hidakkal, láncokkal és létrákkal tarkított szurdokvölgyben egészen a Medzirozsutce (1200 m) nyeregig. A nyerget elhagyva sportos emelkedővel kapaszkodunk fel a Maly Rozsutec  gerincén haladva 1344 m-es magasságba. Miután megcsodáltuk az elénk táruló panorámát megebédelünk és elindulunk vissza a parkolóba (Davidkovci falucskába) ahol egy kellemes vacsora mellett elfogyasztjuk jól megérdemelt sörünket – közben letöröljük homlokunkról a napközben összegyűjtött izzadság cseppeket és elégedett vigyorral mutatjuk meg egymásnak a napközben elkövetett fotókat.

Túratáv: 11 km
Szintemelkedés: 800 m

 

Szállásunk 1 éjszaka panzióban

Felszerelés: réteges öltözködés nagyon fontos. Menetben melegünk lesz, állásban a hegyen hűvösebb lehet.

-szélálló dzseki (jó ha vízálló is, mert ha nem, akkor egy esővédő felső, pl. poncsó is szükséges)
-strapabíró nadrág, mely nem gátol a mozgásban (ez is jó ha vízálló)
-túrabakancs megfelelő zoknikkal (a bakancs ne legyen új, mert az új nagyon fog fájni!)
-sapka, vagy kendő
-legalább 30 faktoros naptej (nagyon fontos)
-20-30 l-es hátizsák a túrákhoz
-túrabot (opció, de nagyon ajánlom)
-biztosítás, mely tartalmazza a hegyi túrázást. Javasolt: EUB (hegymászásra) Klasszikus utasbiztosítás Sport Plusz kiegészítő biztosítással.


Találkozó helye, időpontja: 2022. július 30, szombat, reggel 6 óra, Budapest, Váci út 193. (a Budapest Bank központi épülete előtt)

Érkezés helye és időpontja: a kiindulás helyére 2022. július 31. este

Étkezés: önellátás

A TÚRA ÁRÁT 1 EUR=395 FT ÁRFOLYAMIG TUDJUK GARANTÁLNI!

Túra ára tartalmazza: utazás közösen, kisbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége, szállás díja 1 éjszakára. 

Túra ára nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások

% kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! 

Várunk szeretettel:

Somorjai Csaba és a Túrabarátok csapata