Menü
Tizenötezer lépés Baranyában
Budapest bank

Tizenötezer lépés Baranyában

Nehézségi fok
7.500 Ft
4.500 Ft-tól
Gyalogtúra
46
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Román Attila
Román Attila
Két évtizede vallom meggyőződéssel, hogy a tudatosan választott és művelt egészséges életmód szükségszerűségét szinte minden ember felismeri és megérti egyszer valamikor az élete során, ám nem mindegy, hogy mikor és milyen körülmények között történik az meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való megjelenés, mint prevenció „szentháromsága” az, ami nélkül nem kaphatjuk meg hosszú távon az egészség „áldását.” Az Egészségcsapat Túra Barátok Körének tagjaként ebben való hitem szeretném hitelesen képviselni, a fizikai aktivitás vonalának erősítésén keresztül. Credo bővebben: http://www.gyaloglunk.hu/az-ultrafutas-es-a-gyaloglas-szerelmeskedes-a-kozmovitalis-energiaval-interju-roman-attilaval/
Túravezető adatlapja

13 km-nyi mintavételező túra azokból a természeti értékekből, melyeknek köszönhetően a Mecsek mindenki számára vonzó.

Az Óbányai-völgyben szippantunk bele először a szubmediterrán növényvilág illatával átitatott levegőbe. Már a völgy névadó, "magyar Svájc"-ként is emlegetett települése magával ragadja az oda érkező vándort, de a hatás még mindig csak gyenge prológusa annak, ami azután következik! Rövid időn belül elérünk a Csepegő-sziklához, melynek ürege mintha csak egy cseppkőbarlang makettje lenne. Megbecsülendő látvány, hiszen kimondottan ritka természeti jelenség a felszíni sztalakitképződés. Szinte tőszomszédságában ott lesz a Ferde-vízesés, ami valójában egy kb. 110 millió évvel ezelőtt megviccelt patak. Részleteket majd mesélek akkor és ott, gyere, hallgasd meg! S ha netán eközben megpillantasz egy őszitegzest, örülhetsz szerencsédnek, ugyanis sehol máshol a kontinensen nem fordulhat ez veled elő! Sportosabb emelkedő-mászás szükséges a hegység legmagasabb pontjának (683 méter tszf-i magasság), a Zengőnek az eléréséhez. Neve bizonnyal mindenki számára ismerős, ott sikerült megakadályoznia civil természetvédőknek, hogy NATO lokátorállomás épüljön. Ennek már 15 éve, de a környékbeliek még mai napig Zengő-hegyi csataként emlegetik az akkori eseményeket. Kedvező időjárás esetén a meseszép kilátás mellett, az ég cirkálóit, réti sast, fekete gólyát is láthatunk talán. Pihentető gurulással megérkezünk Pécsváradra. Rövid várszemle következik, majd  - időbeli korlátaink miatt nem gyalog, hanem busszal - átmegyünk  Zengővárkonyba, hol a szelídgesztenyésben pihenő Rockenbauer Pálnak, a hazai természetjárás apostolának (Másfélmillió lépés Magyarországon, ... és még egymillió lépés) síremlékéhez teszünk egy tiszteletet lerovó zarándoklatot. Ezt követően kettő tematikus múzeumot tekintünk meg, melyek tárlatgazdaságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy külföldről is sokan járnak megcsodálni a kiállított alkotásokat. A Szalma-Kincs-Tár, és egy tájházzal együtt látogatható Míves Tojás Múzeum lesz utolsó, aznapi élményünk Baranyából. A túra időpontját igyekeztem úgy kiválasztani, hogy a világon egyedülálló, egyben legritkább bazsarózsa fajtája, a bánáti bazsarózsa rövid ideig tartó virágzásának egyik várható napjára essen. Ha minden jól alakul, akkor a Zengő déli oldalán felfedheti magát nekünk néhány példány.

Figyelem! A túra a paraméterei alapján éppen csak átlépi a könnyű és közepes nehézség határát, de az útvonal karakterisztikája miatt az első 7,5 km szinte folyamatosan emelkedik, összesen 550 métert, amiből az utolsó 2 km-re, 250 méter szintkülönbség jut. A szállítójármű kiállási ideje miatt kb. 6 - 6,5 óra marad a túraterve, ezért 4 km/óra átlagsebességet kell tartani végig! Kérem ezeket - az átlagos kondícióval egyébként könnyen teljesíthető - tényezőket figyelembe venni a jelentkezéskor!

 

Táv: 13 km.

Szintemelkedés: 550 méter.

Indulás: 2019. május 04. (szombat), 7 óra 45 perckor, 1138 Budapest, Váci út 193. címről.

Érkezés: indulás napján és címére, 20 óra 30 perc körül.

Túra ára nem tartalmazza: Míves Tojás Múzeum és tájház belépőjegy - 600 Ft és a Szalma-Kincs-Tár belépőjegy - 250 Ft.

Étkezés: vendéglátás igénybevételére nem lesz lehetőség.

% kedvezményes ár: kollégák, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával.

A TúraBarátok várnak szeretettel!

Román Attila