Menü
Pilisjárók újabb kalandjai - A Pilis-tető-kör
Túrabarátok Kft

Pilisjárók újabb kalandjai - A Pilis-tető-kör

Nehézségi fok
8.900 Ft
5.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Tóth Katalilla
Tóth Katalilla
Mindig is szerettem a természetben tölteni az időm, de komolyabban túrázni csak az elmúlt pár évben kezdtem el. Az erdő nyugalma feledteti velünk a rohanó világ minden egyes velejáróját. Hiszem, hogy a test a szellem és a lélek egyensúlyát kint a természetben, a betondzsungeltől távol tudjuk legkönnyebben megőrizni.Éppen ezért kezdtem el komolyabban foglalkozni a természetjárással és szeretném megosztani ezt az élményt mindenkivel.
Túravezető adatlapja

Utunkat Pilisszántón kezdjük, a piros jelzést követve egészen Pilisszentkeresztig, ahol a zöld jelzésre váltunk. Rövid ideig lakott területen haladva érjük el a természetet ismét. Első érdekesség, ami mellett útunk elvezet, egy ciszterci kolostorrom, melyet III. Béla alapított 1184-ben. Háromhajós, négyszögszentélyű templomát Szűz Mária tiszteletére szentelték. Sajnos a tatárjárás és a török pusztítás a kolostort sem kímélte, 1526-ban leégett, majd később sem építették újjá. Köveit a környékbeliek széthordták. 

Tovább haladva egy emléktáblába botlunk, melyet a Magyar Turista Egyesület állíttatott az egyesület gondolatának megszületése emlékére. Egy száraz szurdokvölgyön keresztül csodálhatjuk a Pilis szépségét és gazdag természeti értékeit. Itt csatlakozunk rá a piros + jelzésre. A hegytetőre érve (zöld ∆) szembesülünk a ténnyel, a fővárosra és agglomerációjára nyíló kiváló panoráma nem csak a túrázók fantáziáját mozgatja meg, egykori „titkos" rakétabázis maradványaira bukkanunk.  A Boldog Özséb kilátóból pedig páratlan látvány tárul elénk, a Vértestől a Börzsönyig tekinthetünk, sőt tiszta időben akár a Magas-Tátra is feltűnhet szemünk előtt. 

Miután kigyönyörködtük magunkat a zöld jelzésen haladva, egy kellemes kis mezőhöz érünk, ahol megpihenünk, akár piknik jelleggel is. Evés, ivás és kis ejtőzés után túránkat folytatva a pazar látványt nyújtó Grófi út szerpentines panorámaösvényén. Alighanem ez Budapest legimpozánsabb turistaútja. A hegy oldalában kanyargó szekérút több pontjáról is csodás kilátás tárul elénk az alacsonyabban fekvő régiókra és környező hegyekre. Leérve a már ismert piros jelzésre visszatérve érjük el kiindulási pontunkat, ahol a busz vár ránk.

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. május 24. Pünkösd hétfő 08:30 órakor Budapest, Váci út 193. (Budapest Bank központi épülete előtt)

2) Túra táv: kb. 17 km

3) Szintemelkedés: kb. 480 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra napján a kiindulási pontra 17:00 körül

5) Étkezés: a túra ára étkezést nem tartalmaz

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.


A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!


Várunk sok szeretettel:
Tóth Katalilla és a Túrabarátok Csapata