Menü
Őszi KÉK - Keszthelyi-hegység
Túrabarátok Kft

Őszi KÉK - Keszthelyi-hegység

Nehézségi fok
20.900 Ft
17.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Tóth Katalilla
Tóth Katalilla
Mindig is szerettem a természetben tölteni az időm, de komolyabban túrázni csak az elmúlt pár évben kezdtem el. Az erdő nyugalma feledteti velünk a rohanó világ minden egyes velejáróját. Hiszem, hogy a test a szellem és a lélek egyensúlyát kint a természetben, a betondzsungeltől távol tudjuk legkönnyebben megőrizni.Éppen ezért kezdtem el komolyabban foglalkozni a természetjárással és szeretném megosztani ezt az élményt mindenkivel.
Túravezető adatlapja

Októberi kétnapos túránkra kilátók, várromok, természeti látványosságok egész füzérét kínáljuk. Járjuk be együtt a Keszthely- Lesenceistvánd valamint a Csobánc-Szigliget szakaszokat, és egy jó bográcsos vacsora mellett beszéljük meg az élményeket, tervezzük a további kihívásokat!

Keszthelyen rögtön azzal kezdünk, hogy elintézzük a start hivatalos részét: beszerezzük a vasútállomáson a pecsétet, majd a sűrűn lakott területeket átugorva, a diási kőbányáknál vesszük be magunkat az erdőbe. A felhagyott kőbánya üregei között felfelé tekergőzik az ösvény, addig-addig, míg a Festetics-kilátónál bukkanunk ki. Innen lefelé indulunk a festői Nagy-mezőre, majd újra felfelé a Berzsenyi-kilátóhoz. A második kilátótól is ereszkedni kezdünk a büdöskúti úton, majd jöhet egy újabb kaptató és kipipáljuk a mai harmadik kilátót is a Dr. Jakabffy-pihenőnél :) 

A kilátók után Büdöskúton át a Vadlány-likba jutunk, majd következik egy pihentető pecsételés Válluson. Vállus után elhagyjuk az erdőséget, majd remélve, hogy elcsípünk egy kis szüreti hangulatot, a lesencei szőlőhegyen keresztül hullámzunk be Lesenceistvándra, hogy a vasútállomáson megszerezzük az aznapi búcsúpecsétet. Itt vár ránk a buszunk, ami Tapolcát (élelmiszerkészlet-feltöltési lehetőség) érintve elrobog velünk a csodás salföldi szállásunkra.3-4 ágyas szobáink lesznek, az egész ház csak a miénk és rendelkezésünkre áll egy nagy kert, ahol vacsorára paprikás krumplit főzünk bográcsban, szalonnát, mindenes batyut sütünk, megkóstoljuk a környékbeli borokat, terveket szövünk másnapra és persze útibeszámolókkal öregbítjük az estét.

Vasárnap a szálláson reggelizünk az előző nap beszerzett saját élelmiszer-készleteinkből, majd a hivatalos Kéktúra nyomvonalat némileg módosítva felkaptatunk az útbaeső Csobánc várához, majd Gyulakeszin átvágva térünk rá az eredeti útvonalra a Szent György-hegy lábánál. Pecsételünk a kulcsosháznál, megnézzük a bazaltorgonákat és a Kőkaput, majd a Vércse-szirt mentén felkapaszkodunk a csúcsra is. A borairól méltán híres Szent György-hegyi-dűlők szőlőtőkéi mentén hagyjuk el a magaslatot, ahonnan egy kellemes sétával érjük el kétnapos menetelésünk végpontját, Szigligetet. Itt egy rövid szabadprogramot követően vár ránk a busz, amivel a késő délutáni, esti órákban érkezünk Budapestre. 

Felszerelés: Bejáratott cipő/bakancs az időjárásnak megfelelően, réteges öltözködés, szükség esetén esőkabát. A túrára erősen javasolt fejenként legalább 1-1,5 liter folyadék kulacsban, vagy hátizsákban, illetve csoki, szendvics. A túra kutyabarát, amennyiben a túrázó az állatért felelősséget vállal, és a kulturált együttlét szabályait képes betartani/betartatni.

A busz egész hétvégén velünk lesz, így a túrákon a nélkülözhető dolgainkat nem kell magunkkal cipelni!


1) Találkozó helye, időpontja: 2021. október 30., szombat reggel 07:00 Budapest Bank épülete, Váci út 193. vagy 7:15 Kelenföldi pályaudvar, Posta előtt

2) Túra táv:  szombat ~20 km, vasárnap ~18 km 

3) Szintemelkedés: ~600 m  és ~650 m  

4) Érkezés helye és időpontja: 2021. október 31., vasárnap kb 18 óráig a kiindulási pontokra

5) Étkezés: Önköltséges. Szombat este lesz lehetőség vásárolni Tapolcán (Tesco, Lidl, Aldi). A szombat esti bográcsban készült paprikáskrumplit az ár tartalmazza.

6) Túra ára tartalmazza:  túraszervezés és vezetés költsége, szállás 3-4 ágyas szobákban, utazás közösen busszal, szombat esti paprikáskrumpli

7) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, illetve az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!  

Várunk sok szeretettel,
Tóth Katalilla és a Túrabarátok Csapata