Menü
Ősmaradványok nyomában a Szalajka-völgyben
Túrabarátok Kft

Ősmaradványok nyomában a Szalajka-völgyben

Nehézségi fok
12.900 Ft
9.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Tamás Bálint
Tamás Bálint
Tizenöt éve főállású idegenvezetőként járom az országot és büszkén mutatom be vendégeinknek az épített és természeti kincseit. Szabad napjaimat pedig azzal töltöm, hogy ugyanúgy a városokat és erdőket járom, és közben elképzelem, hogy milyen jó lesz ezeket a helyeket másoknak is megmutatni. Akkor vagyok elememben, amikor emberekkel beszélgetek, és akkor érzem magamat szabadnak, amikor a kék ég alatt lehetek. Ha téged is lekötnek és szórakoztatnak a történelmi anekdóták, érdekességek, titkok, csattanós sztorik és ősi hiedelmek, amik élővé, emberközelivé és szerethetővé tesznek egy-egy helyet, akkor gyere velem! Szeretettel várlak a túráimon! Bálint
Túravezető adatlapja

Reggeli indulást követően, délelőtt érkezünk Szilvásváradra. Szalajka-völgyi programunk erdei kisvasutazással kezdődik, és a végállomásig a Fátyol-vízesésig tart, majd onnan kényelmes tempóban az összes látnivalót érintve sétálhatunk vissza a völgy bejáratáig. Rövid sétával felfelé a völgyben elérjük a völgyet lezáró szép Felső-tavat és a Szalajka-forrást.

A Felső-tótól visszafelé a patakot követő kényelmes úton hamarosan a völgy ikonikus természeti szépségét érjük el, a mésztufa lépcsőkön lefolyó Fátyol-vízesést, majd hazánk talán leghangulatosabb tisztásán, a Gloriette-tisztáson sétálhatunk. Ezután a Szabadtéri Erdei Múzeum következik, ahol megismerkedhetünk az erdei mesteremberek munkájával, életmódjával. Az erdei skanzen ingyenesen látogatható, gyerekeknek is nagyon élvezetes, izgalmas program. A völgyben tovább haladva hamarosan megpillantjuk a függőleges sziklafalból előtörő Szikla-forrást, amely igazán lenyűgöző látvány. A Kis-tó mellett elsétálva pár perc múlva az út jobb oldalán lévő pisztráng telep mellett megyünk el, ahol egy pisztrángfüstölőt is találunk, itt meg is lehet kóstolni ezt a jellegzetes Szalajka-völgyi csemegét.

Megkerüljük a völgy legnagyobb tavát, a Nagy-tavat, majd a Kárpátok Őre fából faragott emlékműve után az Erdészeti Múzeumhoz érünk. Az egész évben nyitva tartó kiállítást 1000 Ft ellenében nézhetjük meg, gyerekek, nyugdíjasok fél áron mehetnek be. Lejjebb találjuk az út jobb oldalán a szerény méretű vadbemutatót, ahol, ha szerencsénk van dámszarvasokat és muflonokat láthatunk. A közelben található a népszerű Pisztráng büfé, ahol fedett teraszon kóstolhatunk többféle pisztrángot. Visszatérve a völgy bejáratához, szabadprogramra is lesz lehetőség. Vannak bazárárusok, gyorséttermek, büfék. Délután indulunk haza, sok élménnyel gazdagodva. Érkezés a kiindulási pontra a késő délutáni órákban.

 

  

 

Ajánlott felszerelés: érvényes személyazonosító igazolvány, túracipő vagy sportcipő, kényelmes túraöltözet, esőkabát, napszemüveg, szúnyog és kullancsriasztó szer, kis hátizsák, élelem és innivaló egész napra. Étkezési lehetőség délután Szilvásváradon lesz (a túra ára nem tartalmazza)

Találkozó helye, időpontja: 2022. április 3., vasárnap 8:00 Budapest, Váci út 193. (Budapest Bank központi épülete előtt)

Túratáv: 4 km

Szintemelkedés: 150 m

Érkezés helye és időpontja: a kora esti órákban a kiindulási pontra 

Étkezés: a túra ára nem tartalmazza

 

Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túravezetés, túraszervezés költsége

Túra ára nem tartalmazza: Kisvasút árak egy irányban: felnőtt 1.200 Ft/fő, Gyermek (18 éves korig vagy nappali tagozatos diákigazolvánnyal) 600 Ft/fő. (2021-es árak) Múzeumi belépő. 

% kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk szeretettel!

Tamás Bálint és a Túrabarátok Csapata