Menü
Oda a kilátókhoz, avagy a koldus átka
Túrabarátok Kft

Oda a kilátókhoz, avagy a koldus átka

Nehézségi fok
14.900 Ft
11.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Román Attila
Román Attila
Már több, mint kettő évtizede vallom meggyőződéssel, hogy a tudatosan választott és művelt egészséges életmód szükségszerűségét, szinte minden ember felismeri és megérti egyszer valamikor az élete során, ám nem mindegy, hogy mikor és milyen körülmények között történik az meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatokon való megjelenés, mint a prevenció „szentháromsága” az, ami nélkül nem kaphatjuk meg hosszú távon az egészség „áldását.” Az Egészségcsapat Túra Barátok Körének tagjaként, ebben való hitem szeretném hitelesen képviselni, a fizikai aktivitás vonalának erősítésén keresztül. Credo bővebben: http://www.gyaloglunk.hu/az-ultrafutas-es-a-gyaloglas-szerelmeskedes-a-kozmovitalis-energiaval-interju-roman-attilaval/
Túravezető adatlapja

Mi az? A keleti részén már megtettünk tizenötezer lépést, a nyugat oldalán pedig most fogunk. Igen, talált, a Mecsek! Hát persze, hogy visszamegyünk, hiszen az egyetlen szubmediterrán klímájú középhegységünk teljes egészében kötelező olvasmány egy TúraBarát számára. És mi még egyelőre csak az oldalak felét lapoztuk fel. A második részben leginkább a panoráma-vadászoknak, a különleges kőzetképződményeket kedvelőknek szeretnénk élményeket kínálni.


Pécs városának és a felette elterülő erdőnek a határmezsgyéjéről indul a túránk, amint átlépünk a Mecsek Kapuján. Ezt szó szerint értsd. Még be sem melegedünk, máris megállunk, de hát ki lenne az a balga, aki csak ellépdelne a Misinán épült tévétorony mellett. (Első kilátópont.) Itt lehetőség lesz frissítőre. No, ne több fogásos ebédre gondolj, arra nem lesz idő, de egy kávét, teát, szendvicset, és ehhez hasonlókat, nyugodtan tudsz majd elfogyasztani, miközben Közép-Európa legnagyobb körpanorámájával rendelkező kilátójából tekintesz ki. De inkább szét. Még fel sem dolgozod az élményt, már ott is lesz a következő kettő épület, a Kis-Tubesen épült és a tubesi János-kilátó. Utóbbin leszünk a túránk domborzati csúcspontján: Tubes, 611 méter. (Második és harmadik kp.) A római őrtornyok mintájára épült Sós-hegyi kilátóra szinte átlépünk, olyan közel van. (Negyedik kp.) Talán már jól is fog esni néhány, kilátó-mentes kilométer. Egy gyönyörű fennsíkra érve pillanthatjuk meg...na, mit? Az egykori Pálos kolostor romjait. Ja igen, és a Jakab-hegyi kilátót. (Ötödik kp.) Nem hagyjuk ki a kihagyhatatlant, egy rövid sétával ezért érintjük a Mecsek legszebb természetes kilátó pontját, a Zsongorkőt. (Hatodik kp.) Túránk utolsó kilométeri bővelkednek kilátó... nem, abban, már nem ... egyedi természeti képződményekben. (De ha addigra mégiscsak felújítják az István-kilátót, akkor belőjük a hetediket is!) Sas-fészek, a 30 méter magasságú, függőleges homokkő sziklafal, és a Babás-szerkövek, mint kréta korabeli kőzet-redőboltozatok kápráztatják el a sok panorámától addigra már távcsővé változott szemeinket. Egy hangulatos településen, Kővágószőlősön fejeződik be erdőjárásunk. S ha már ott vagyunk, igyekszünk (lehetősége nem csak a szervezőn múlik) megtekinteni a bányaipar legkeményebb műfajának, az uránbányászatnak emléket állító tárlatot.


Amennyiben időnk engedi, és a részvevők úgy döntenek, akkor a minden belváros közül a legszebbnek mondott, Pécs szívének egyik vendéglőjének teraszán tekinthetünk vissza az elmúlt nap emlékeire. (Hetedik vagy nyolcadik kp. :-) ) De nehogy addig azon töprengj, hogy miért is koldus átka! Úgyis eljössz, és akkor elmondom!

Indulás helye, időpontja: 2021. július 17. (szombat), 07 óra 00 perckor, 1138 Budapest, Váci út 193. címről.

Táv: 15 km.

Szintemelkedés: 630 m.

Érkezés helye, időpontja: indulás napján és címére, 21 óra magasságában.

Szállítójármű márkája és kategóriája: Mercedes kisbusz.

Étkezés: önellátó.

Ár tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége.

Ár nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások, látógatójegyek ára (1500-2000 Ft).

% kedvezményes ár: kollégák, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke dolgozói kulcsonként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.


A TúraBarátok várnak szeretettel!

Román Attila