Menü
Kőszegi barangolások
Túrabarátok Kft

Kőszegi barangolások

Nehézségi fok
34.900 Ft
31.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Illesy Csaba
Illesy Csaba
Hogy bemutassam magam ,magunkat ,visszamegyek az időben ,mikor 10 éves voltam ,ott kezdődött minden az általános iskolában a fizika tanárom ösztönzésére ,akit mindenképp nevén szeretnék említeni az iránta való tiszteletem jeléül. Ő Németh István tanár úr ,akivel a mai napig tartom a kapcsolatot és álmom ,hogy még egyszer túrázhassak vele. Szinte egész Magyarországot bejartuk ,havonta két-három alkalommal volt lehetőségem ,túrán részt venni vele és ha ez nem lett volna elég a fiatal korom legszebb nyarait, az általa szervezett ,kéthetes gyalogos és kerékpáros vándortáborokban töltöttem, egészen 8.osztály befejeztéig. Azóta jó pár év eltelt ,van egy gyönyörű lányom ,akivel pár túrán már voltunk kettesben es remélem hagyományt teremtünk a közös túrázásokkal. Szeretném minden túrámra magammal vinni ,hogy jó példát mutassak neki és nem titkolt szándékom az sem, hogy vele szeretném ösztönözni a gyerekes szülőket ,hogy minél több időt töltsenek a természetben együtt a családdal.Mindenkit várunk szeretettel a túráinkon korosztálytól függetlenül.Lilian es Csabi
Túravezető adatlapja

Az Országos Kéktúra több mint ezer kilométer hosszú legendás útvonalának kiindulópontja és a Dunántúl legmagasabb kiemelkedése az Írott-kő. Novemberi túránk során két nap alatt a szépséges Kőszegi-hegységet barangoljuk be, mely során több pecsételőhelyet is érinteni fogunk. A hegyvidéken kilátótól kilátóig vándorlunk, majd apró falvak, eldugott kastélyok, arborétumok, régi templomok mellett halad az utunk. Igazán érdekes, és különleges két nap vár ránk, rengeteg látnivalóval.

Túránk első napján Kőszeg-Cák-Velem-Bozsok útvonalat járjuk végig. Szombaton a Jurisics vártól indítjuk és összesen három községet érintünk ezen a 11,5 km-es rövid távon. A vártól aszfalton kezdődik túránk, amin 2,5 km teszünk meg, majd utunk már erdőben folytatódik. Első megállónk Cák, ahol a Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltját, a csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesort látogatjuk végig. A pincesor ugyan október 31.-én bezár, de egy sétát tehetünk közösen. Jelenleg a pincesor egy kis skanzen, néhány épületbe be is tudunk menni, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található. Utunkat folytatva Velemen haladunk át és közben a község jelképét,  a Hősök-Kapuját is megnézzük, illetve mellette elsétálva megkezdjük az utolsó szakaszt Bozsok felé ,ahol ha lehetőség engedi megnézzük a Sibrik-kastélyt majd Bozsoki kolostor romkkat. (Bozsokon pecsételőhely : Rockenbauer Pál, Dél-Dunántúli Kéktúra igazolófüzet szükséges)

Táv : 11,5 km
Szint : 160 méter
Idő : 3,5 óra

 

Kőszegi túránk második napján a Bozsok-Széles-kő-Kalapos-kövek-Irott-kő-Hörmann-forrás-Kendig-csúcs-Óhaz-kilátó-Szulejmán-kilátö-Kőszeg útvonalat járjuk végig. Ezen a napon túránkat Bozsokból kezdjük és aszfalt utat már csak két rövidebb alkalommal veszünk bakancsunk talpa alá. Élményben, sziklaképződményben, panorámában gazdag szakasz van elöttünk, néhol kellemes, máshol nehezebb emelkedőn kapaszkoduk fel érintve Széles-követ, Kalapos-követ, míg végül megérkezünk a 882 méter magas csúcsra, Írott-kőre. (Kéktúra pecsételőhely)

A túra nehezebb része ekkor már mögöttünk lesz, ám látnivaló még bőségesen adódik. Írott-kőről ereszkedünk és a következő állomásokat érintve jutunk el végcélunkhoz, Kőszegre. Első megállónk a Hörmann-forrás, mely a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrása, tengerszint feletti magassága 713 m. Ezután széles földúton elérjük a Kendig (726 m) adótoronnyal koronázott csúcsát.  Tovább haladva Az Óház-tető (607 m) tetején épült, a középkori lakótornyot hitelesen rekonstruáló kilátóhoz érünk, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik Kőszegre és környékére. Útunkon tovább haladva érjük el a Szulejmán-kilátót, melyről a helyi legenda szerint a török ostrom idején I. Szulejmán szultán (melyet ma Szultán-tetőnek neveznek) nézte végig a döntőnek tervezett csatát, bízva annak sikerében. Jurisics Miklós várkapitány azonban viszonylag kis számú védőivel visszaverte a Bécs ellen vonuló, Kőszeget ostromló sereget.  A túránk végeztével érünk Kőszegre, ahol ismét lesz lehetőség Kéktúra füzetünkbe egy újabb pecsétet gyűjteni.

Táv : 20 km
Szint : 730 méter
Idő : 8 óra

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. november 27. szombat 7:00 Budapest Bank A épülete előtt (1138 Budapest, Váci út 193.)

2) Túra táv: 11,5 + 20 km

3) Szintemelkedés: 160 + 730 m

4) Érkezés helye és időpontja: 2021. november 28.-a kora esti órákban a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára reggelit tartalmaz.

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, szállás 1 éjszakára reggelivel, túraszervezés, túravezetés díja.

7) Túra ára nem tartalmazza: további étkezések, esetleges belépők, személyes kiadások.

8) % kedvezményes ár:Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Várunk mindenkit sok szeretettel:

Illésy Csaba és a Túrabarátok Csapata