Menü
Kiskunsági Nemzeti Park - A legkisebb gyöngyszem
esense kft

Kiskunsági Nemzeti Park - A legkisebb gyöngyszem

Nehézségi fok
7.900 Ft
3.950 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Tóth Katalilla
Tóth Katalilla
Mindig is szerettem a természetben tölteni az időm, de komolyabban túrázni csak az elmúlt pár évben kezdtem el. Az erdő nyugalma feledteti velünk a rohanó világ minden egyes velejáróját. Hiszem, hogy a test a szellem és a lélek egyensúlyát kint a természetben, a betondzsungeltől távol tudjuk legkönnyebben megőrizni.Éppen ezért kezdtem el komolyabban foglalkozni a természetjárással és szeretném megosztani ezt az élményt mindenkivel.
Túravezető adatlapja

Rögtön a túra elején egy földvár históriáját ismerjük meg mely a bronzkorban született majd az Árpád-korban előszeretettel használták lakóhelyül. Felmászva rá honfoglalás kori állapotokat idéző tájképi látvány fogadja az ide látogatót. Az alpári réten melyet gyakran a Tisza eláraszt, olyan madárfajok fészkelnek, mint a természetvédelem címermadara a nagy kócsag, a kanalas gém vagy épp országunk egyik legszínpompásabb madara a jégmadár. Továbbhaladva Tiszaalpárt egy köves makadámúton hagyjuk el, majd az előbb szemünk elé táruló mezőn most keresztülhaladva érjük el az erdőt.

Ez a terület sem szűkölködik flóra fauna terén, az erdő énekesmadarakban is bővelkedik, valamint a fák odvaiban denevérek és baglyok élnek. Famatuzsálemek, hatalmas törzsű nyír-, nyár- és fűzfaligetek kísérik utunkat, melyek törzsére a gyakran indaszerűen kapaszkodó kúszónövények, mint a komló, vagy a ligeti szőlő ún. „fátyoltársulást" alkotnak.

Hamarosan elérjük a Konytvirág-tanösvény kiindulási pontját. Érdemes végigjárni, a tájékoztató táblákról sok hasznos információhoz juthatunk arról, hogy mi is vesz minket körül. Található ittkilátó, játszótér és csónakázási lehetőség ahova későbbvissza is térünk.

Folytatjuk utunkat egy rég elfeledett templomrom felé, ami ma a Tőserdei Pálinkaház udvarán tekinthető meg. Érdekes a története, Anonymus szerint itt a közelben lehetett az a táborhely is, ahol Árpád vezér megpihent pár napra a bolgár Zalán fejedelemmel vívott végső csata előtt, a csata pedig, amely az Alpári síkon zajlott le, a magyarok győzelmével ért véget. Ha megtekintettük a romot és a róla szóló kiállítást, épp itt az ideje egy későifinom ebédnek melyet elkölthetünk a Pálinka ház éttermében. Majd mindez megkoronázása képen csónakázásra indulunk a holt-Tiszán.

A kellemes kis túra után késő délután indulunk vissza Budapesti találkozóhelyünkre.

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2019. május 18. szombat 7:30 eSense épülete előtt (1138 Budapest, Madarász Viktor utca)

2) Túra táv: 12 km

3) Szintemelkedés: 10 méter

4) Érkezés helye és időpontja: május 18-án kb 18:00 a kiindulási pontra

5) Étkezés: ebéd saját költségre a Pálinka Ház éttermében

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen kisbusszal, túravezetés

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezés költsége, csónakkölcsönzés

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!


Várunk sok szeretettel,

Tóth Katalilla Túravezető és a Túrabarátok Csapata