Menü
Két nap a Hármas-Körös körül (Gyomaendrőd - Szarvas)
Körösök Völgye Natúrpark

Két nap a Hármas-Körös körül (Gyomaendrőd - Szarvas)

Nehézségi fok
11.000 Ft
11.000 Ft-tól
Kerékpár
20
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Lasetzky Frigyes
Lasetzky Frigyes
Egy biológusként végzett ember a bankszakmában. Mi is lehetne a legkedvesebb időtöltésem az irodán kívül, mint a természet járás. A Túrabarátokkal az a célunk, hogy kellemes társasággal és ezernyi élménnyel csábítsuk ki a kollégáinkat a négy fal közül. Erdők-mezők, hegyek és sík vidékek, történelmi emlékek karnyújtásnyira vannak Tőlünk. Kapcsoljunk ki együtt egy napra!
Túravezető adatlapja

„A folyó oly símán, oly szelíden // Ballagott le parttalan medrében, Nem akarta, hogy a nap sugára // Megbotoljék habjai fodrába'" (Petőfi Sándor 1844.)

A Körösök számtalan kanyarulattal, játékosan összekötnek Bennünket! Országhatárokra tekintet nélkül, hegyvidéki - és alföldi városok alkotnak egy közösséget folyók mentén! Az őstermészet lenyűgöző erejét és nyugalmát mutatja meg a víz annak a bátor túrázónak, aki evezőt ragad, és fáradságot nem kímélve kenuval vág neki holtágak érintetlen világának. A legszebb folyó zugokat „Szentélynek" nevezik a helyiek, és nem véletlenül. Járjuk be együtt most a természet értékeit őrző szent helyeket. 

Szarvasról kiindulva első napunkon kerékpárral járjuk be a csodálatos alföldi tájat a Hármas-Körös melletti festői városkák vonzáskörzetében. Itt található a történelmi Magyarország közepe, de érdemes benézni az arborétumba is egy rövid sétára.
A Holt-Körös mentén jutunk el a Mezőtúri komphoz, amely kötél mentén szeli át a Hármas-Köröst. Mezőtúrig változatos útviszonyok vannak, először felújított úton, majd egy régi betonúton jutunk el Mezőtúrig. A széles rónán messze ellátni a szántók felett. Mezőtúr után délkeletnek fordul az út, az uralkodó szélirány a hátunkat támasztva repít bennünket a Körös hídig. A 46-os út remek aszfaltján nagyon jó tempót mehetünk 20 kilométeren át.A forgalmon valamivel nagyobb, mint Mezőtúr előtt, de Nagylapos elszórt házait elhagyva, kiépített bicikliúton tekerünk tovább.A híd előtt érdemes lekanyarodni az érintetlen Körös-partra; ahol bepillanthatunk az árnyas fák alatt a Nemzeti Park gazdag növényvilágába.
A Hármas-Körös hullámterének mélyebb fekvésű kaszálórétjein költ a rejtőzködő madár, a Haris, valamint a fokozottan védett fekete gólya, a rétisas, vagy a barna kánya. Kis szerencsével még vidrát is láthatunk a partok közelében. Endrődön áthaladva a 443-as úton folytatjuk a kerekezést miközben ismét a néptelen alföldi puszta látványát isszuk magunkba. Jobbra belvizek és halastavak váltják egymás, a melegben szinte délibábnak látszik, ahogyan a vízi - és ragadozó madarak pihennek a víz környékén. Szarvason kiváló vízparti apartmanok és hotelek várnak bennünket.

Túra hossza: 65 km, Szintemelkedés 250 m, sík terep.
Időtartam kényelmesen 6 - 8 óra

Második napunkon Gyomendrőd partjai mellől indulunk kenuinkkal, hogy belemerüljünk a Körös vidék legszebb természetvédelmi területének nyugalmas világába. Csendes evezéssel hagyjuk el a Templom zugi holtágat, és a következő 5 kilométeren a Túri-ásás hullámtérbe nyúló füves pusztája kíséri utunkat.
A hullámtér sok faj számára jelent kedvező életteret a környező alföldi táj mellett; gazdag flórája és faunája fontos szerepet játszik a mentett oldali vizes élőhelyek élővilágának fennmaradásában és megújulásában is. A Nemzeti Parkban megtalálható az egykori mocsárvilág számos jellegzetes növény és állatfaja. Itt bújik mega a szigorúan védett mocsári teknős, a ritka fekete gólya vagy a réti sas. Lassan elérjük a Peresi-holtág becsatlakozását, majd a 60. folyamkilométernél az Észak-Alföld vizeit összegyújtő Hortobágy - Berettyó csatorna fut be a nyugalmas Körös folyóba.
Holtágak nagyon is élő világa köszönt bennünket: Harcsás-zugi, Halásztelki-, vagy az Aranyosi-holtágak becsatlakozásai kínálnak számtalan lehetőséget a galéria erdők és mocsarak vadregényes világának felfedezésére. Érdemes még kitartani kissé, hogy a Szarvas-Mezőtúri vasúti híd tövében megbújó Harcsa Büfénél fejezzük be 2 napos barangolásunkat a csodálatos Hármas-Körös vidékén.

Túra hossza: 25 km,
Időtartam kényelmesen 6 - 8 óra

 

1) Találkozó helye, időpontja:

2) Túra táv: 65 + 25 km km

3) Szintemelkedés: 0 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra végén a kiindulási pontra

5) Étkezés: igény szerint kérhető

Szállásokat a tájellegű fogadótól a 4 csillagos hotelig széles választékban szervezünk igény szerint.
Utazás: Budapestről nagyobb családok vagy csoportok számára túra busszal igény szerint. Több napos bicikli - és, kenutúrák esetén a csomagokat külön szállítjuk a kényelmes túrázás érdekében. 

Üdvözlettel:

Túrabarátok Csapata