Menü
Keresztcsúcs túra - Tirol
Túrabarátok Kft

Keresztcsúcs túra - Tirol

Nehézségi fok
150.900 Ft
140.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Román Attila
Román Attila
Már több, mint kettő évtizede vallom meggyőződéssel, hogy a tudatosan választott és művelt egészséges életmód szükségszerűségét, szinte minden ember felismeri és megérti egyszer valamikor az élete során, ám nem mindegy, hogy mikor és milyen körülmények között történik az meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatokon való megjelenés, mint a prevenció „szentháromsága” az, ami nélkül nem kaphatjuk meg hosszú távon az egészség „áldását.” Az Egészségcsapat Túra Barátok Körének tagjaként, ebben való hitem szeretném hitelesen képviselni, a fizikai aktivitás vonalának erősítésén keresztül. Credo bővebben: http://www.gyaloglunk.hu/az-ultrafutas-es-a-gyaloglas-szerelmeskedes-a-kozmovitalis-energiaval-interju-roman-attilaval/
Túravezető adatlapja

Amennyiben kacérkodsz annak gondolatával, hogy kipróbálnád magad egy kezdő hegymászó léptékével is számon tartott magasságban, akkor tarts velünk a Tirolhoz tartozó Ötztali-Alpokba, Ausztria természeti kincsestárába. A Keresztcsúcs kifejezetten ajánlott első "háromezresnek".

A célpontunk azon nagyon ritka, 3400 méter fölé magasodó csúcsok közé tartozik Európában, mely gleccseren való haladás és mászó-technikai eszközök (hágóvas, jégcsákány, kötélzet) nélkül is, gyalogszerrel, biztonságos körülmények mellett, telepített láncok és különösebben kitett terepviszonyok nélküli útvonalon érhető el. Az időpont választása során arra is figyeltünk, hogy a korábban/később esetleg még/már előforduló hótaposással lehetőleg ne kelljen számolnunk.

 

Mercedes autóbusszal indulunk Budapestről augusztus hónapunk első csütörtöki napján, melynek egésze utazással fog telni, hiszen kissé több mint 800 km távolságot fogunk megtenni. A jó hír az, hogy ebből kb. 750 km-t autópályán haladunk majd. Az utazás egy része önmagában is élmény lesz, mert Ötztalt, mint a tiroli régió egyik tájegységét, az országuk legimpozánsabb területének, hazájuk természeti kincsestárának tartják az osztrákok. Esti órákban érkezünk az Ötztal-völgyben megbújó Ventre, Ausztria legmagasabban, Európa második legmagasabban fekvő településére. 

 

Kényelmesen, ráérősen indítjuk a reggelt (ha már másnap erre úgysem lesz lehetőség :-) ), majd egy akklimatizációs napot töltünk el kb. 2800 méter magasságban, a Tiefenbach gleccser környékén. A jégfolyamot járművel közelítjük meg, mert ezúttal nem az lesz a cél, hogy elfáradjuk, hanem a szervezetünk adaptációjának a  támogatása a másnapi csúcstúra sikeressége érdekében. A látvány ott sem lesz mindennapi, és étterem is rendelkezésre áll, hogy teljes legyen az élvezet.

Túratáv: 2-3 km
Szintemelkedés: 100-150 m 

 

Viszonylag korán megtesszük első lépéseinket, hogy minél tisztább legyen az égbolt, amikor elérjük a hegycsúcsot. Közel 8 km-en cirbolyafenyők által szegélyezett úton - mintegy ráhangolódva az igazi erőpróbára -, 600 méternyi szintemelkedést kell legyűrnünk, hogy körülbelül 3 óra alatt elérjük a köztes pihenőpontunkat, a Martin Busch Hüttét, ahol is egy rövid időre megállunk. Ezt követően ugyan csak majd' 3 km vár ránk, de azalatt 951 méterrel (!) kell magasabbra jutnunk, terveink szerint körülbelül 2,5 óra alatt. Ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, a 3457 méter magasból megnyíló körpanorámában csodálhatjuk meg a Stubai-Alpok, az Ötztali-Alpok csúcsait, meredélyeit. Látóhatárunk Olaszországig, Svájcig fog nyúlni. A tematikus szakirodalom szerint Ausztria öt legszebb kilátása közé tartozik az, amit ott fogunk megtapasztalni!

A csúcsélményt követően, az addig megismert útvonalon jutunk vissza szálláshelyünkre.

Túratáv: 21  km
Szintemelkedés: 1547 m

 

Pihentető alvás, majd reggeli után felszállunk a buszra, hogy hazatérjünk Budapestre, a kiindulási pontunkra. Amennyiben időnk engedi, megállunk a Duna partján fekvő Melk világhírű katedrálisánál, amely a körülbelül egy órányi pihenő keretében kívülről lesz megtekinthető.


 

Különösen ajánljuk e túránkat azoknak, akik valamenyik népszerű, 4000+, 5000+ méteres csúcsra készülnek (pl. Mont Blanc, Kilimandzsáró, Elbrusz, Kazbek) és tapasztalatot szeretnének, és/vagy kell nekik szerezni. Arra való igény előzetes jelzése esetén a sikeres csúcshódításról az utazásszervező TúraBarátok Kft. igazolást állít ki.

A magashegységekre jellemző a gyorsan változó, szélesőséséges időjárás. A túravezetők a tervezett útvonalat a Résztvevők biztonsága érdekében módosíthatják.

A részvétel feltétele egy, legalább augusztus 5-6. dátumokra érvényes, prémium kategóriájú, extrémsport utasbiztosítás, mely kiterjed hegyi mentésre, légi mentésre. A kötvényt az indulás előtt köteles bemutatni a túravezetők részére, hiányában az utazásból a Résztvevő kizárásra kerül.

A túra 4 pontos nehézségi besorolású, a jelentős meredekséggel emelkedő szakasza miatt. Ezért elsősorban gyakorlottabb túrázóknak, átlagosnál kissé jobb kondícióval rendelkezőknek ajánljuk. Viszonyításképpen: akik a Tengerszem-csúcs túránkon sikerrel jártak, ezúttal is joggal reménykedhetnek a csúcshódításban.

Javasolt felszerelés: csapadék, szél ellen védelmet nyújtó felső- és alsó ruházat, napszemüveg, napfényvédő arckrém, vékony kesztyű, kézilámpa vagy fejlámpa, túrabot, valamint váltóruházat a buszút idejére. Államhatárok átlépésére feljogosító személyazonosító útiokmány, és Euro készpénz se maradjon otthon!Indulás helye, időpontja:
2022. augusztus 4. (csütörtök), 07 óra 00 perckor, 1138 Budapest, Váci út 193. címről.

Érkezés helye, időpontja: 2022. augusztus 7. (vasárnap), (várhatóan) 21 óra körül, az indulás címére.

Szállítójármű márkája és kategóriája: Mercedes kisbusz.

Étkezés: a túra ára reggelit tartalmaz. Vacsorázási lehetőség van a szálláson, felár ellenében.

A TÚRA ÁRÁT 1 EUR=395 FT ÁRFOLYAMIG TUDJUK GARANTÁLNI!


Ár tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, szállás 2 éjszakára, reggeli, túraszervezés, túravezetés költsége. A TúraBarátok Kft. által - a részvevő külön kérésére - kiállított igazolás a csúcshódításról.

Ár nem tartalmazza: további étkezés, személyes kiadások, biztosítás.

% kedvezményes ár: kollégák, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke dolgozói kulcsonként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.

A Túrabarátok várnak szeretettel!

Lasetzky Frigyes és Román Attila