Menü
Kenuval a Kettős-Körös vadregényes tájain (Békés – Köröstarcsa)
Körösök Völgye Natúrpark

Kenuval a Kettős-Körös vadregényes tájain (Békés – Köröstarcsa)

Nehézségi fok
9.000 Ft
9.000 Ft-tól
Evezés
20
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Lasetzky Frigyes
Lasetzky Frigyes
Egy biológusként végzett ember a bankszakmában. Mi is lehetne a legkedvesebb időtöltésem az irodán kívül, mint a természet járás. A Túrabarátokkal az a célunk, hogy kellemes társasággal és ezernyi élménnyel csábítsuk ki a kollégáinkat a négy fal közül. Erdők-mezők, hegyek és sík vidékek, történelmi emlékek karnyújtásnyira vannak Tőlünk. Kapcsoljunk ki együtt egy napra!
Túravezető adatlapja

„A folyó oly símán, oly szelíden // Ballagott le parttalan medrében, Nem akarta, hogy a nap sugára // Megbotoljék habjai fodrába'" (Petőfi Sándor 1844.)

A Körösök számtalan kanyarulattal, játékosan összekötnek Bennünket! Országhatárokra tekintet nélkül, hegyvidéki - és alföldi városok alkotnak egy közösséget folyók mentén! Az őstermészet lenyűgöző erejét és nyugalmát mutatja meg a víz annak a bátor túrázónak, aki evezőt ragad, és fáradságot nem kímélve kenuval vág neki holtágak érintetlen világának. A legszebb folyó zugokat „Szentélynek" nevezik a helyiek, és nem véletlenül. Járjuk be együtt most a természet értékeit őrző szent helyeket. 

Békésről, a Dánfoki duzzasztótól indul túránk, nem messze Szanazugtól, ahol a Fekete- és Fehér-Körösök összefolyásától Kettős-Körösnek nevezik a folyót. Indulás előtt érdemes sétálni egyet Békés városában, melyet az Békéscsabától idáig kanyargó Élővíz csatorna fölött átívelő sok híd miatt a Hidak Városának is nevezik a helyiek.
A folyó - indulási pontunk -, a Békési Duzzasztómű fölött széles nyugodt folyású, hosszú egyenes tóként nyúlik el Szanazugig, lefelé viszont alacsonyabb a vízállás, magasabbak a partok. 

Lefelé indulunk egy kis mellékágon, horgász csónakok között Köröstarcsa irányába.Alig több mint 100 méter után elérjük a folyó főágát, megcsodáljuk a fölénk magasodó duzzasztóművet, majd evezőket feszítve hajrá tovább! Érdemes néha félretenni a lapátot, és hallgatni a csendet, és a madárhangokat. Különleges vízi madarakat, szitakötőket figyelhetünk meg ezen a szakaszon. Különös szerencsével akár jégmadarat is láthatunk. A zöldeskék piciny madár a galéria erdő fáinak alsó ágairól lesi hal zsákmányát a víz alatt, majd villámként csap bele a vízbe. Egy jó távcsővel megfigyelhetjük az izgalmas vadászatot.
A Körösök hullámterének kultúrtörténeti értékei közé elsősorban a folyószabályozáshoz kötődő vízügyi emlékek tartoznak. Számos régi gátőrház, gőzszivattyútelep található a védő töltések mentén. A 14. folyamkilométernél elérjük a Bodoki Vízügyi Múzeumot, ahol érdemes partra szállni, és elkérni a kulcsot gátőrtől. A belvizek beemelésére 1898. évben megépült a Hosszúfok I.sz. gőzüzemű szivattyútelep ma már nem üzemel, helyén múzeumot hoztak létre. Az épületben a falazott gőzkazán és az eredetileg felszerelt gépészeti egységek ma is a beépítés helyén láthatók. 

A vízügyi érdekességek után ismét vízre szállunk, és meg sem állunk végállomásunkig; a köröstarcsai kishajó kikötőig. A hangulatos kikötő, amely a vízitúrások és a horgászok kedvelt pihenőhelye is egyben, ivóvíz és áram lehetőséggel, büfével, wc-vel és zuhanyzóval várja a fáradt vízi vándorokat. Ideális sátorozó, illetve tűzrakó hely, de az élelmiszerbolt sincs messze a faluban.

1) Találkozó helye, időpontja: 9 órakor Békés Dánfoki kikötő parkolójában, 

2) Túra táv: 20 km

3) Szintemelkedés: 0 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra 5-8 órát vesz igénybe, mely után érkezés a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára nem tartalmazza

6) Utazás: Budapestről vagy külön busszal igény szerint minimum 10 fő esetén 8.000 forint/fő.

7) Szállásokat a tájellegű fogadótól a 4 csillagos hotelig széles választékban szervezünk igény szerint.

 

Üdvözlettel:

Lasetzy Frigyes és a Túrabarátok Csapata