Menü
Kelet-Bakony csodái
Túrabarátok Kft

Kelet-Bakony csodái

Nehézségi fok
7.900 Ft
4.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Kaszics Bálint
Kaszics Bálint
Elhagyni a várost és az erdőben bolyongani a legjobb kikapcsolódás és kaland szerintem. Kirándulni kaland, tanulás, sport és mindenekelőtt lelki megtisztulás. A kitűzött cél elérése és a teljesítmény természetes velejárója a túrázásnak, de csak másodlagos. A legfontosabb: kapcsolatba kerülni a természettel, megtapasztalni az erdő atmoszféráját, sokszínűségét, szépségét. Megismerni és megtanulni megbecsülni létezésünk alapfeltételét. Szeretnék ennek megfelelő tartalmas kikapcsolódást és szép, maradandó élményeket nyújtani minden érdeklődőnek.
Túravezető adatlapja

FONTOS! A hatályos kormányrendelet értelmében a buszban a szájmaszk használata előírt, ezért kérnék szépen mindenkit, hogy maszkkal készüljön!

 

A Buroki-árok nevű szurdok völgyet járjuk végig, 12 km-en át, Királyszállástól Bakonykútiig. A völgy vetődéssel keletkezett, és a Mellári-fennsík csapadék vize ásta, mélyítette tovább az évmilliók során. Ez az eróziós folyamat a mai napig tart, nagyon sok látványos sziklaképződményt hozva létre (barlangok, sziklatűk, néhol hidak, vetődéses sziklafalak). A csapadék állandóan dolgozik, ezért a völgy álladóan változik, így nehezen járható, főleg az alámosott, bedőlt fáktól. A szurdok járművekkel megközelíthetetlen, ezért nem alakult ki fakitermeléses erdőgazdálkodás az elmúltévszázadokban. Ennek köszönhető, hogy a hely gyakorlatilag őserdőnek tekinthető, annak megfelelő flórával és faunával. 


A Burok-völgy viszonylagos ismeretlensége, s így érintetlensége nagyon nagy részben annak is köszönhető hogy a bakonyi lőteret határolja keletről, 1867 óta.Mivel azóta katonai terület volt, főleg a szovjet időkben, nem szerették az erre „csavargókat". Nagyon sokáigturista térképet sem adtak ki a területről. Ma természetesen szabadon látogatható, de a nehezen járhatóságának köszönhetően, viszonylag kevesen róják az itt-ott eltűnedező, felbukkanó ösvényeket.
Nem könnyű terep, de megéri a fáradságot.

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2020. október 17-e, szombat 07:00 Budapest Bank központi épülete előtt (Budapest, Váci út 193.)

2) Túra táv: 12 km

3) Szintemelkedés: 210 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra napján az esti órákban a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára étkezéseket nem tartalmaz.

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége.

7) Túra ára nem tartalmazza: ellátás, személyes kiadások

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk sok szeretettel:

Kaszics Bálint és a Túrabarátok Csapata