Menü
Drótszamáron a Tavaszi hadjárat nyomában
Budapest bank
Drótszamáron a Tavaszi hadjárat nyomában
Nehézségi fok
13.000 Ft
6.500 Ft-tól
Kerékpár
19
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Annus László

Szezonnyitó egész napos kerékpáros élménytúra a Velencei-tó körül

A hosszú tél után álmából ébredő természet és a vándormadaraink visszatérése mellett a szabadtéri sportok, köztük a bringázás kedvelői örülhetnek leginkább, hogy végre leporolhatják kedvenc járgányukat és elkezdődhet az új kerékpáros szezon.
Évindító bemelegítő túránkhoz nem is találhatnánk jobb helyszínt, mint a Velencei-tó körüli izgalmas, látnivalókban gazdag vidéket, ahol a sportolás élménye számos érdekes programmal, kitérővel gazdagítható. Reményeink szerint túránkat a tavaszi napsugarai teszik majd tökéletessé.

Végre, itt a pillanat! Egy tavaszi Velence-tavi kerülőtúrával szeretnénk útjára indítani a Túrabarátok kerékpáros ágát is. Klasszikus tókerülő kerékpározásra hívunk Benneteket, amely során a kerekezés mellett több kapcsolódó programon vehet részt, aki velünk tart ezen az áprilisi vasárnapon.
A közös busszal történő leutazást követően Velencén vesszük át kerékpárjainkat, és indulunk útnak az óra járásával megegyező irányban. A tó déli hosszában vezető 10km-es utunk számos madármegfigyelésre alkalmas kilátó mellett vezet el, amelyeknél mindenképp érdemes lehet egy-egy rövid frissítésnyi pihenőt tartanunk. A mocsaras terület számos madárfaj fészkelő helye, ahol egyben átélhetjük a gólyavárás izgalmát, no nem a néphagyomány szerinti értelemben, de ha szerencsénk van éppen, láthatunk Afrikából visszatérő példányokat is.
Utunkat ezt követően észak felé vesszük, és nagyjából 8km-t követően beérkezünk Pákozdra. Miska huszár óriásszobrának árnyékában a község határában, a Velencei-hegység lábánál rövid időre letámasztjuk drótszamárjainkat, hogy egy könnyű sétával megnézzük a hazánkban egyedülálló sajátos gránittömb képződményeket, az Ingóköveket.
A gyaloglás után újra nyeregbe pattanunk, és egy negyedórás gurulással érjük el a Szúnyog-szigeti halászcsárdát, ahol már vár bennünket a bográcsos ebéd.
Energiaraktárainkat feltöltve egy kellemes kaptatóval jutunk fel a közelben lévő - az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 'Rubiconjának' számító pákozd-sukorói csata helyszínére. Az emlékparkban lévő kilátópontból beláthatjuk az egész Velencei-tavat.

Ezt követően vágunk neki túránk utolsó szakaszának. Egy rövid emelkedővel felküzdjük magunkat Nadapra, és megnézünk egy érdekességet, hazánk 'szintezési ősjegyeként' számon tartott nadapi Magassági alappontot. Itt az is kiderül majd, hogy a 60-as években miért lett közel 1m-rel alacsonyabb Magyarország legmagasabb pontja a Kékestető.

Nadapról már csak egy pár km-es lendületes lejtmenet vár ránk, hogy visszatérjünk túránk kiindulópontjára.
A bringák leadását követően indulunk vissza Budapestre.

Szezonnyitó kerékpártúránkat egyben egy 'Tóról-tóra' sorozat első tagjának is szánjuk, amelyben célunk, hogy 2018-ban körbekerekezzünk hazánk 4 legnagyobb tavát.

Találkozó: 2018. április 8. Vasárnap reggel 8:00 óra, Budapest Bank épülete előtt, 1138 Bp. Váci út 193.

Utazás: közösen kisbusszal

Felszerelés: a bringa mindenki számára a helyszínen biztosított (beleértve a bukósisakot is, persze, aki ragaszkodik saját bukóhoz, nyugodtan hozza magával) Bukósisak használata kötelező!

Túra hossza: ~34km; ~140m szintemelkedés

Utunk részben kiépített kerékpárúton, részben kisforgalmú közúton halad. Nagyobb emelkedőre csupán Pákozd-Sukoró, illetve Sukoró-Nadap között kell számítani. (itt van rövidítési lehetőség Sukoróról közvetlenül Velencére)
A túrára erősen javasolt fejenként legalább 1-1,5 liter folyadék kulacsban, vagy hátizsákban, illetve nassolnivaló. A velencei bringaátvétel helyén van lehetőség ezek megvásárlására is.

Étkezés: Szúnyog szigeti Halász csárda, bogrács, önköltséges, a helyszínen fizetendő készpénzben

Visszaérkezés: 19 óráig a Budapest Bank épülete elé.

Költségek: Étkezés kötségét a túra ára nem tartalmazza, kb 2000 forint, helyszínen fizetendő

Évadnyitó túránkon minden résztvevő meglepetés ajándékot kap!