Menü
Dolomitok, a naplemente vörösében izzó hegycsúcsok
Túrabarátok Kft

Dolomitok, a naplemente vörösében izzó hegycsúcsok

Nehézségi fok
109.900 Ft
106.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Muhari Géza
Muhari Géza
Mióta az eszemet tudom, a természet szeretete meghatározó szerepet tölt be az életemben. Gyerekkorom óta lenyűgöz a szépsége, nyugalma és ereje. A hegyek világában mindezeket nagy dózisban kapja az ember, én pedig hálás vagyok, hogy a részese lehetek. Európa szerte, a Kárpátoktól az Alpokon át a Pireneusokig járom a magashegyeket. Túravezetőként azon vagyok, hogy te is a részese lehess ennek a csodának. Találkozzunk a hegyek világában!
Túravezető adatlapja

Október 20-án indulunk Budapestről, a Budapest Bank épülete elől. A napunk nagy része utazással fog telni, miközben átutazunk Szlovénián és Észak-Olaszország nagy részén. Késő délután érkezünk meg a Nyugati-Dolomitok szívébe, Possa di Fassa kis városába. A szállásunk ezen a gyönyörű településen lesz. Megérkezésünk után kipakolunk, megmozgatjuk kicsit magunkat a hosszú út után, és egy vendéglőben megbeszéljük a következő napi túrákat.

Október 21-én reggel indulunk első túránkra a Vajolet tornyokhoz. Felvonókkal megyünk a kiindulási pontig. Megcsodáljuk a környező hegyek látványát, majd nekivágunk a kb. 11 km hosszú gyalogtúrának.Kezdetben erdei ösvényeken haladunk, majd ahogy emelkedik utunk, és közelítünk a hegyekhez, egyre sziklásabb úton haladunk a Vajolet tornyokhoz. Néha meredek, sziklás területeken járunk, de a látvány megéri az erőfeszítést. A Vajolet menedékháznál megpihenünk, és megcsodáljuk az elénk táruló fantasztikus sziklacsoportot. Akik gyakorlottak a hegyi túrákban, azok elmehetnek a hegy lábához is. Nem hosszú, de technikás szakasz. Ha lesznek erre vállalkozók, akkor őket bevárjuk a menedékháznál, és együtt indulunk vissza a szálláshelyünkre. Szinte folyamatosan ereszkedünk hegyvidéki és erdei ösvényeken. A végén felvonókkal érünk le a városba, de akiben van még erő, akár gyalogolhat is a szállásig.

A túra hossza 11 km, szintemelkedés kb. 650 m, de arra készülni kell, hogy lesznek rövid, meredek emelkedők.

Október 22-án célba vesszük a Marmolada gleccsert. Járművekkel megyünk a Fedaia-tóig. Innen vágunk neki a gleccser melletti ösvénynek. Kezdetben itt is erdei ösvényeken haladunk, majd meredek emelkedőn egyre feljebb a gleccser morénája mentén. Nem mindennapi élmény ilyen közelről szemlélni egy gleccserfolyamot. Felmegyünk a Ghiacciaio menedékházig, ahol megpihenünk, és gyönyörködünk az elénk táruló látványban. Akinek van felszerelése gleccsermászáshoz, az felmehet a csúcsig ami még kb. 1 km, de ez is technikás szakasz. Mindenkit összevárunk. Kipihenjük magunkat a menedékháznál, majd elindulunk vissza a járművekhez. Fedaia-tónál egy kis szusszanás, és indulunk a szálláshelyre.

A túra hossza kb. 8 km és a szintemelkedés kb. 650 m. Itt is lesznek meredekebb szakaszok.

Október 23-én Sas de Adam túra következik. A gyaloglás során az emelkedés kb. 500 m és az előző napi túrákon már megtapasztalt meredekebb szakaszokkal is találkozunk. Felvonókkal megyünk fel Val de Fassa-ig. Innen kezdjük meg gyalogtúránkat. A hegy gerincén fogunk haladni Sas de Adam-ig. A fárasztó emelkedőket, a bokát próbáló sziklás szakaszokat kárpótolja a elénk táruló látvány, a Sella hegyvonulatai és a Rosengarten csúcsai. A Sas de Adamot elérve megpihenünk. Csodáljuk az elénk táruló látványt, szívjuk magunkba a fantasztikus hegyi levegőt. Pihenés után egy másik útvonalon ereszkedünk le hegyi és erdei ösvényeken egészen Pozza di Fassa-ig.

A túra hossza 11 km, szintemelkedés kb. 500 m, meredek szakaszokkal.

Október 24-én délelőtt (igény szerint)könnyű túra a környéken, majd déltájt összepakolunk, és indulunk hazafelé. Útközben megállunk a Karer-tónál, melynek hátterét a Latemar-hegység adja majd.

 

A túrák nehézségi foka: közepes, megközelítjük a 3000 méteres magasságot, de itt még nem kell hegyi betegségtől tartani.

A túrák nem lesznek hosszúak, viszont lesznek komolyabb emelkedők benne, de egész napos túrák révén van időnk pihenni, fotózni, és csodálni a táj szépségét. Nyugodtan, mindenkit bevárva fogunk haladni. Akik rendszeresen túráznak, azoknak teljesíthető valamennyi túra.

Felszerelés: a réteges öltözködés nagyon fontos, menet közben melegünk lesz, állásban a hegyen viszont már hideg várható!

- aláöltözet (mindenki igénye szerint, javasolt a technikai, gyorsan száradó aláöltözet)

- középréteg (mindenki igénye szerint, javasolt a technikai, gyorsan száradó ingek, pólók használata9

- mellény (pl. polár újjatlan)

- pulóver

- szélálló dzseki (jó, ha vízálló is, mert ha nem, akkor egy esővédő felső is szükséges)

- strapabíró nadrág, mely nem gátol a mozgásban (ez is jó, ha vízálló)

- túrabakancs megfelelő zoknikkal (a bakancs ne legyen új, mert az nagyon fog fájni)

- sapka vagy kendő

- UV-s napszemüveg

- legalább 30 faktoros naptej (nagyon fontos)

- 20-30 literes hátizsák a túrákhoz

- túrabot (opcionális, de nagyon ajánlott)

- fejlámpa (opcionális)

- biztosítás, mely tartalmazza a hegyi túrázást. Javasolt: EUB Klasszikus utasbiztostás Sport Plusz kiegészítő biztosítással.

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. október 20.-án a reggeli órákban (A pontos indulás/érkezés időpontjáról később tájékoztatjuk a jelentkezőket.) 

1138 Budapest, Váci út 193. (Budapest bank központi épülete előtt)

2) Túra táv: 30 km

3) Szintemelkedés: 3000 m

4) Érkezés helye és időpontja:  2021. október 24.-én a késő délutáni órákban a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára étkezést nem tartalmaz

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, szállás 4 éjszakára, túravezetés, túraszervezés költsége

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások, biztosítás

8) % kedvezményes ár: kollégák, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke dolgozói kulcsonként eltérő lehet.

 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.


Várunk sok szeretettel,
Muhari Géza és a Túrabarátok Csapata