Menü
Csillagok, rétek, erdők -könnyű kalandozások Somogyországban
Túrabarátok Kft

Csillagok, rétek, erdők -könnyű kalandozások Somogyországban

Nehézségi fok
37.900 Ft
27.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Kiss Tamás Benedek
Kiss Tamás Benedek
Benedek igazi „mindenevő”. Szívesen tölti szabad- és munkaidejét a természetben magashegyi trekkingel, via ferrátázással, kajakozással, kerékpározással, motorozással és jógával. Túrázási tapasztalatait már 1991-ben kezdte gyűjteni.Hosszú évekig csak itthon túrázott és végigjárta az Országos Kék Túrát is. Nyughatatlansága nem tartotta a felszínen, ezért hosszú évekig a barlangok mélyét járta Magyarországon és külföldön. A barlangaszással párhuzamosan hegymászás kezdte el érdekelni.A 90-es évek végén, a csúcsmászások során ismerkedett meg a via ferrátázással, amibe első pillanattól kezdve otthon érezte magát. Erdők, barlangok és hegyek után, a vizek világát járta, ezért először Magyarország vizein majd külföldi vadvizeken gyűjtötte tapasztalatait és szívesen hódol a vitorlázás örömeinek is. Járt a nagyvilágban – Marokkó, Szíria, Irán, Európa országai, Anglia, Írország, India, Dél-Amerika, USA, Dél és Közép-Afrika. A világjárás, túrázás, hegymászás és különböző kultúrák megismerése szorosan összekapcsolódik nála, bárhol is jár a világba. Azért, hogy ismereteit, tapasztalatait átadja, utakat vezet USA-ba, Iránba, Izlandra. Kedvencei a magashegyi via ferráta túrák és könnyebb magashegyi csúcstúrák.Jelenleg intenzíven foglalkozik az önismeret és a jóga mélyebb szintjeivel és jóga oktatóként és önismereti programok keretében igyekszik tapasztalatait tovább adni.
Túravezető adatlapja

Miért érdemes Velünk jönni?

- hazánk legkevésbé fényszennyezett vidékén barangolhatsz
- a végérejárhatsz az Ibafai fapipa mondóka történetének 

A Zselicről már sokat hallhattunk: az ország legkevésbé fényszennyezett vidéke; a harmónia földje; és persze ne felejtkezzünk meg az ibafai fapipamúzeumról sem. A zselici táj jellegzetességet a széles, lapos dombhátakat borító, összefüggő erdőségek adják. A két „nagyváros” Kaposvár és Szigetvár között a majd’ 50 kilométer hosszú dombhátakon haladó, történelmi idők óta használatos földúton járva a távolság felét még ma is szinte összefüggő erdőségben tehetjük meg. A zselici települések többsége a patakok völgyeiben létesült, ahol a lakosság a környező nedves réteket kaszálta, a szántóföldek és legelők pedig a lankásabb dombok lejtőin helyezkedtek el.
A fenti adottságok azok, amelyek olyan tökéletessé teszik a vidéket egy tavaszi élményszerző kiránduláshoz, ahol az erdőségek és a kultúrtáj mellett kalandozunk a csillagok között és az élővilág is karnyújtásnyira lesz tőlünk.

 

  


Budapesti indulásunk után előbb a Balaton felé, majd délnek vesszük az irányt. A Zselicbe érkezve bakancsot húzunk, hátunkra kanyarítjuk a hátizsákot és nekikezdünk első túránknak a dombság kényelmes lankáin. Kaposgyarmatról fogunk Bőszénfára túrázni erdőket és réteket átszelve. A napi etap kicsit haladja csak meg a 13 kilométert és szintben sem fogunk drámai magasságokba emelkedni (178 méter) így lesz időnk a tavaszi erdőségeket, változatos vidéket felfedezni. Találkozhatunk éppen nyíló mezei virágokkal, medvehagyma telepekkel és a réten vadászó gólyákkal is. Szombat este a Csillagparkba látogatunk, hogy távcsövek segítségével a megannyi csillagról tanuljunk és csodáljuk a távoli szépségüket!

Túratáv: 13 km
Szintemelkedés: 178 mReggeli után megismételjük az előző napi rutint (bakancs, hátizsák) és felkerekedünk második túránkra. Buszunkkal Ibafára hajtunk, hogy a híres Fapipa múzeumot és annak érdekes történeteit megismerjük. A kultúrtörténeti izgalmak után zselici homokkő szurdokhoz megyünk, hogy egy rövid túra keretében megismerjük ezt az izgalmas természeti formatárat. A rövid séta (6,5 km) kisméretű sziklafülkékhez vezet, amelyek különlegessége, hogy nem karsztosodó kőzetben alakultak ki, hanem a könnyebben málló kőzetrészek elaprózódása révén a csapadék- és szivárgó forrásvíz hatására.
Sétánk után buszunkkal Budapest felé vesszük az irányt, ahová a délutáni órákban érkezünk.

Túratáv: 6,5 km
Szintemelkedés: 106 m


Találkozó helye, időpontja: 2022. május 14., szombat, 7:00 órakor, Budapest, Váci út 193. (a Budapest Bank központi épülete előtt)

Érkezés helye és időpontja: 2022. május 15., vasárnap, délutáni órákban, Budapest, Váci út 193. (a Budapest Bank központi épülete előtt)

Étkezés: egy reggeli

Szállás: Hotel Kardosfa 2-3 ágyas szobái


Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, szállás 1 éjszakára reggelivel, túraszervezés, túravezetés díja.

Túra ára nem tartalmazza: további étkezések, esetleges belépők, személyes kiadások

Belépők: Csillagpark 2500 Ft/fő, Ibafai fapipa múzeum 500 Ft/fő

% kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.