Menü
Bringatúra az etyeki borvidéken
Túrabarátok Kft

Bringatúra az etyeki borvidéken

Nehézségi fok
15.900 Ft
12.900 Ft-tól
Kerékpár
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Gyuri
Gyuri
Már gyerekként rajongtam a kirándulásért, majd elég korán hátamra vettem – hátizsákommal együtt – a sátramat is és többnapos túrákkal fedeztem föl a hazai hegyvidékeket, s később Közép-Európa tájait. Közben sokmindent kipróbáltam: barlangásztam, vízitúráztam, hegyet másztam, klettersteigeztem és – természetesen – kerékpároztam. Most is. A kerékpározást inkább eszköznek tekintem egy bekerekezett táj felfedezése érdekében. Mivel a sátrat is elbírja, több napra is praktikus utitárs! Ha túrázom, a teljesítmény másodrangú - látni megyek, ha útra kelek, és akkor mindent akarok látni – ez viszont nagy kihívás pl. az ausztriai Duna-völgyben...Imádok fotózni – ezen keresztül megosztani másokkal a túrázás motivációit: a tájakat, a hangulatot, a műemlékeket. Emellett rossz állapotukra is felhívhatom a figyelmet, s talán azzal is segíthetek fennmaradásukban...Húsz éve írok turisztikai ismeretterjesztő-kedvcsináló cikkeket, az önkifejezés nagyon fontos nekem.
Túravezető adatlapja

Túránk a Budai-hegységgel szomszédos Etyeki-dombságban kanyarog, miközben sok apró látnivalót fedezhetünk fel. Először Biatorbágyon láthatjuk hazánk egyetlen, kétes hírű, kettős vasúti völgyhídját és Bia kastélyait majd túránk közepén legfiatalabb borvidékünknek, az etyekinek pincesorán veszünk részt borkóstolón. A hangulatos település után egy hosszabb változatos, dimbes-dombos szakasz tesz bennünket próbára, hogy a Váli-víz völgyébe érkezve lazábbra vegyük a tempót. Alcsúton és Felcsúton is szétnézünk - a százéves múlt emlékei és a jelen épültei között. Bicske belvárosában zárjuk a kört.Túránk a Budai-hegység melletti alacsony dombvidéken és az Etyeki-dombságban kanyarog. Helyzete révén tehetős és agilis grófi családok birtokai voltak erre, a törökök kiűzése után nagyrészt svábokat telepítettek ide. A második világháború idején sajnos komoly harcok dúltak erre, sok települést egészen leromboltak...ű

Kalandunk a Batthyány család klasszicista kastélyának közeléből indul, majd a magyar történelem legsúlyosabb vonatszerencsétlenségének helyszíne mellett fogunk tekerni Herceghalmon keresztül. Az áldozatoknak gesztenyafa-ligetet ültetek itt, a legtöbb halottat pedig Bián temették, amely iker települése, Torbágy, egy másik vonatbalesetről lett országosan híres: 1931. szeptemberében Matuska Szilveszter felrobbantotta a kettős vasúti völgyhíd egyik sínszálát, amely miatt a viaduktnál a Budapest-Bécs gyorsvonat épp lefutott a sínről és lezuhant.

Persze nem csak tragédiákról fogunk a pedálok taposása közben értesülni, hallunk az etyeki bor és a Törley család történetéről, és a filmstúdió pletykáival is foglalkozni fogunk egy csipetnyit.

Drótszamarunk az alcsútdobozi arborétum felé és elvisz bennünket, ahol újabb nemesek jól ismert nevei, de kevésbé ismert történetei fognak megelevenedni. Túránkat Felcsút zárja, ahol a vasút, a repülés és néhány híresség is szóba fog jönni!

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. október 3., vasárnap 8:00 órakor  1138 Budapest, Váci út 193. (Budapest Bank központi épülete előtt)

2) Túra táv: 48-50 km

3) Szintemelkedés: 0 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra napján Bicskére a kora esti órákban

5) Étkezés: a túra ára nem tartalmaz

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, bicikli szállítás a kiinduló pontról és oda vissza, túraszervezés, túravezetés költsége. 

7) Biciklibérlés: Bicikli bérlésre van lehetőség 5000Ft/nap áron. Erről kérlek érdeklődj, az info@turabaratok.hu e-mail címen

8) Túra ára nem tartalmazza:étkezés, személyes kiadások

9) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk mindenkit sok szeretettel:

Harsáczki György és a Túrabarátok Csapata