Menü
Békésből az egri borvidékre
Budapest bank

Békésből az egri borvidékre

Nehézségi fok
5.000 Ft
2.500 Ft-tól
Gyalogtúra
47
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Komlósi Zoltán
Komlósi Zoltán
Gyermekkorom óta gyalogtúrázok hazai és Erdélyi területeken. 2016-tól a Túrázz Velem Turista Egyesület (Békéscsaba) elnöke vagyok. Főleg a bakancsos, hátizsákos, egy illetve több napos gyalogtúrákat részesítem előnyben. Kedvenc túraterepem a Déli Kárpátok 2000 métert meghaladó gerincei és csúcsai. bővebb infó: www.turazzvelem.com
Túravezető adatlapja

A híres, történelmi Egri borvidék mintegy 6000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. Ezt a híres területet gyalogtúrákkal kevésbé ismert útvonalon fogjuk megismerni. 

Délelőtt busszal fogunk érkezni Demjén településre, innen indul gyalogtúránk. A demjéni kaptárköveket és egy kőhodályt tanösvényen haladva fogjuk megismerni. A „Dél Hevesi Piros" jelzésen folytatjuk túránkat az Egerszalók déli határában lévő híres Sódombhoz. Fotószünet után aszfaltozott közúton, később járdán érkezünk Egerszalókra, ahol kitérőt teszünk a Betyárbújó kaptárkőhöz. A kaptárkövek a Bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt. 

Visszatérve a községbe, lehetőség lesz egyénileg bort kóstolni vagy megpihenni. Közösen indulunk tovább gyalog a Mária-zarándok úton. Elhagyjuk a községet és szőlőültetvények mellett gyalogolva a délután második felében érkezünk a Szépasszonyvölgybe. Egyénileg kereshetünk fel kisebb-nagyobb pincéket és kóstolhatunk vagy vásárolhatunk minősített borokat. Kellemesen elfáradva, a gyalogtúrától és a finom boroktól feltöltődve buszunkra itt fogunk felszállni késő délután. Közösen megbeszélt időpontban, délután indulunk haza.

Szükséges felszerelés: érvényes személyazonosító igazolvány, túracipő vagy túrabakancs, nyári túraöltözet, esőkabát, fejfedő, napszemüveg, kis hátizsák, napkrém, szúnyog-kullancsriasztó szer, élelem és innivaló egész napra. Költőpénz egyéni fogyasztásra, vásárlásra.

Tudnivalók: ezen programunkon a borok kóstolása egy lehetőség, nem kötelező program. Az aktuális járványügyi szabályokról a kormány központi honlapján lehet tájékozódni:https://koronavirus.gov.hu/

Az aktuális szabályok betartása minden résztvevőnek kötelező! A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A programon minden résztvevő saját felelősségre vesz részt.

1) Találkozó helye, időpontja: 2020. július 11.  6:00 Békéscsaba, Jókai u. a Csaba Center melletti buszmegálló

2) Túra táv: 15 km

3) Szintemelkedés: 350 m

4) Érkezés helye és időpontja: aznap este a kiinduló pontra

5) Étkezés: egyéni 

6) Túra ára tartalmazza: utazás busszal, túravezetés 

7) Túra ára nem tartalmazza: borkóstoló és egyéb személyi kiadásokat

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

Szeretettel várunk túránkon!

Komlósi Zoltán