Menü
Békésből a Budai-hegységbe
Budapest bank

Békésből a Budai-hegységbe

Nehézségi fok
5.000 Ft
2.500 Ft-tól
Gyalogtúra
27
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Komlósi Zoltán
Komlósi Zoltán
Gyermekkorom óta gyalogtúrázok hazai és Erdélyi területeken. 2016-tól a Túrázz Velem Turista Egyesület (Békéscsaba) elnöke vagyok. Főleg a bakancsos, hátizsákos, egy illetve több napos gyalogtúrákat részesítem előnyben. Kedvenc túraterepem a Déli Kárpátok 2000 métert meghaladó gerincei és csúcsai. bővebb infó: www.turazzvelem.com
Túravezető adatlapja

Szeptember utolsó szombatján a Budai-hegységben fogunk gyalogtúrázni a Túrabarátokkal. A hegység legmagasabb pontja, a Nagy-Kopasz tetején álló, óriási vitorlára emlékeztető, modern Csergezán Pál-kilátóból tiszta időben szép panoráma nyílik a környező tájra. A hegy déli oldalában, a Tarnai pihenőnél pedig elragadó dolomitgyepes környéken csodálhatjuk a meseszép kilátást. 

Indulásunkat követően, rövid pihenőt tartva délelőtt fogunk érkezni a Telkit Budakeszivel összekötő út mellett található pihenőhelyre, ahonnan túránk indulni fog. Széles, kényelmes, jól jelzett turistautakon fogunk haladni, a Tarnai pihenőhöz rövid, közepes emelkedő vezet. Vízvételi lehetőség útközben nincs, mindenki hozzon magával kellő mennyiségű folyadékot. A varázslatos, vadvirágos Tarnai pihenőtől fantasztikus kilátást élvezhetünk a minden irányban megnyíló tájra. 

Tovább emelkedve, elérjük a Budai-hegység legmagasabb pontját, a Nagy-Kopasz 559 m széles kiterjedésű, lapos fennsíkján hamarosan kibukkan előttünk a modern, 2006-ban átadott, jellegzetes formájú Csergezán Pál-kilátó. A Páty, Telki és Nagykovácsi hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas, a pontosan 100 lépcsőfokon elérhető magasságból térképszerűén rajzolódik ki a környező táj. A körpanoráma tiszta időben magában foglalja az egész Budai-hegységet, jól látható a Pilis, a Gerecse, de még a Mátra és a Börzsöny hegyvonulata is mutathatja magát. 

A csúcsról ereszkedve egy óra múlva érjük el a szép környezetben lévő Anna-vadászlakot, mellette a Csergezán Pál-síremléket. Pihenő után széles, kényelmes erdészeti úton fogunk megérkezni kiindulási helyünkre a Hidegvölgyi pihenőhöz. Az itt lévő büfében frissítőket vásárolhatunk és fogyaszthatunk, majd késő délután indulunk haza. Kellemesen elfáradva este fogunk Békéscsabára érkezni.

Javasolt felszerelés: érvényes személyazonosító igazolvány, túrabakancs, kamásli, túrabotok, réteges túraöltözet, esőkabát, kis hátizsák, napszemüveg, napkrém,  élelem és innivaló egész napra, igény szerint költőpénz. A programon, túrán mindenki saját felelősségre vehet részt. A túravezető fenntartja a jogot a programváltoztatásra.

1) Találkozó helye, időpontja: 2020. szeptember 26. szombat: 6:00-kor Békéscsaba, Jókai u. Csaba Center melletti buszmegállóban

2) Túra táv: 13 km

3) Szintemelkedés: 350 m

4) Érkezés helye és időpontja:  indulás napján, késő este Békéscsabára

5) Étkezés: nincs szervezett étkezés

6) Túra ára tartalmazza: közös utazás busszal, szervezési költség

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezést, egyéni költések

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.


Várunk szeretettel!

Komlósi Zoltán és a Túrabarátok csapata