Menü
Bakonyi medvehagyma szüret
Túrabarátok Kft

Bakonyi medvehagyma szüret

Nehézségi fok
9.900 Ft
6.900 Ft-tól
Gyalogtúra
9
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Csepi Attila
Csepi Attila
Mindazoknak, aki kacérkodnak a gondolattal, hogy ebben az esztendőben vízre szállnak, hogy bepillantást nyerjenek hazánk legszebb vizeinek a Duna holt, és mellékágainak titkaiba, szeretnék bemutatkozni: Csepi Attila vagyok, én vezetem a 2019. évi nyári és őszi vízitúrákat. A kétezres évek eleje óta járom a vizeket. Akkor szerettem bele véglegesen és kigyógyíthatatlanul a Dunába, és avízitúrákba. Túravezetői szakvizsgát 2013-ban, életmentőit 2014-en szereztem. Leginkább a Szigetközben túrázok-túráztatok, de átjárok a Csallóközbe is, és természetesen kipróbáltam más folyókat, tavakat is. Így voltam már a Rábán, Bodrogon, az Öregtúron a, Tiszán, a Velencei tavon is. A „bakancslistámon” még nagyon sok minden szerepel: a Dráva, a Mura, a Kis-Duna, és mert szeretnék atávolabbi helyekre is eljutni, így régi vágyam a Vltava, Neretva, …….. és minden, ami érdekesnek ígérkezik. Szeretek egyedül is kalandozni, de mégjobb megosztani másokkal a csodákat, amikkel a vizeken találkozom.Remélem ti is velem tartotok! Szeretettel várlak benneteket, hogy együtt lehessünk részesei egy jó kalandnak.
Túravezető adatlapja

A Burok-völgy feltehetően az egyik legöregebb bakonyi szurdok. Királyszállástól Bakonykúti községig mintegy 12 km hosszú, 50-90 m mély vízfolyás nélküli szurdok. Évszázadokon át királyi vadászterület volt. 1995 óta természetvédelmi terület 1260 ha területtel. A védett területen belül erdőrezervátum, 63 védett növényfaj, 140 védett, 15 fokozottan védett állatfaj található.

A Buroki-árok nevű szurdok völgyet járjuk végig Királyszállástól Bakonykútiig. A völgy vetődéssel keletkezett, és a Mellári-fennsík csapadék vize ásta, mélyítette tovább az évmilliók során. Ez az eróziós folyamat a mai napig tart, nagyon sok látványos sziklaképződményt hozva létre (barlangok, sziklatűk, néhol hidak, vetődéses sziklafalak). A csapadék állandóan dolgozik, ezért a völgy álladóan változik, így nehezen járható, főleg az alámosott, bedőlt fáktól. A szurdok járművekkel megközelíthetetlen, ezért nem alakult ki fakitermeléses erdőgazdálkodás az elmúlt évszázadokban. Ennek köszönhető, hogy a hely gyakorlatilag őserdőnek tekinthető, annak megfelelő flórával és faunával.

Túránk során, a Burok-völgybe leérve medvehagyma mező fogad majd bennünket, ahol mindenki igénye és kedve szerint szedhetett magának és barátainak, ismerőseinek medvehagymát.

Nem könnyű terep, de megéri a fáradságot.

 

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. március 27-e, szombat 07:00 Budapest Bank központi épülete előtt (Budapest, Váci út 193.)

2) Túra táv: 12 km

3) Szintemelkedés: 210 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra napján az esti órákban a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára étkezéseket nem tartalmaz.

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége.

7) Túra ára nem tartalmazza: ellátás, személyes kiadások

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk sok szeretettel:

Csepi Attila és a Túrabarátok Csapata