Menü
A Fehér Barátok nyomában
Budapest bank

A Fehér Barátok nyomában

Nehézségi fok
7.000 Ft
3.700 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Román Attila
Román Attila
Két évtizede vallom meggyőződéssel, hogy a tudatosan választott és művelt egészséges életmód szükségszerűségét szinte minden ember felismeri és megérti egyszer valamikor az élete során, ám nem mindegy, hogy mikor és milyen körülmények között történik az meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való megjelenés, mint prevenció „szentháromsága” az, ami nélkül nem kaphatjuk meg hosszú távon az egészség „áldását.” Az Egészségcsapat Túra Barátok Körének tagjaként ebben való hitem szeretném hitelesen képviselni, a fizikai aktivitás vonalának erősítésén keresztül. Credo bővebben: http://www.gyaloglunk.hu/az-ultrafutas-es-a-gyaloglas-szerelmeskedes-a-kozmovitalis-energiaval-interju-roman-attilaval/
Túravezető adatlapja

Egy korábban sokak érdeklődését felkeltő túra, újragondolt kiadásban és bővített tartalommal. Szőnyi József kutató, valamint Radványi Béla történész narrációjával. Gyere, nézd meg velünk újra, vagy először, a pilisi kő-küklopszokat, a Pilisszántói-kőfülkét, a Csillagösvényt, és a misztikus Pálos Keresztes Követ, az új helyén, érinthető közelségből!    

1. Mert sokan jelentkeztek rá, de a viharos idő többeket távol tartott.

2. Mert pár hete, a Piliscsabai Természetjáró Egyesületnek köszönhető friss turistajelzés segít immáron eljutni a Pilisszántói-kőfülkéhez.

3.  Mert ezúttal Szőnyi József, Pilisszántó örökös polgármestere, a Pilisszántóért Egyesület elnöke, ki sok-sok éve kutatja faluja múltjának titkait, valamint Radványi Béla, piliscsabai történész - könyvszerző, a Piliscsabai "Klotildliget" Községszépítő és Természetvédő Egyesület alelnöke fog számtalan érdekességet megosztani velünk.

Ez lenne az a három ok, amit fel tudnánk sorolni válaszként arra a kérdésre, hogy miért ismételjük meg a 2017. őszén bejárt, Barangolás a Pilisben névvel keresztelt, kétrészes túrasorozat első felvonását. Illetve dehogy lesz ez ismétlés, hozzáadott értékek tekintetében ezúttal mindent kihozunk a túrából, amit csak lehetséges!

Első kilométereink során a Dera-patakot fogjuk végigkísérni Pilisszentkereszt alatt húzódó rövid, de annál impozánsabb szurdokvölgyben. Majd Klastrom-kerten átkelve, a franciaországi Acey-ben épült monostor épületével tökéletesen azonos, XIII. század eleji, Pilisi Ciszterci Apátság romjait, továbbá korának legnagyobb kútépítményének számító, nyolcszögű kútház maradványait csodálhatjuk meg. Jelzetlen úton jutunk el a pilisi kő-küklopszok, azaz a Vaskapu szikla érintésével, a Pilis-tetőn lévő Boldog Özséb kilátóhoz. (Vajon ezúttal is látszódnak majd a Magas-Tátra gerincének kontúrjai?)  Felkeressük a fokozottan védett természeti értékek közé sorolt Pilisszántói-kőfülkét, mely régészeti, őslénytani jelentőséggel egyaránt bír. A csúcsról való ereszkedés lesz a fizikai szimbóluma annak a merülésnek, melyet nemzeti történelmünk helyi vetületében fogunk tenni, Szőnyi József előadásában, Pilisszántón. Boldog Asszony Kápolna, Áldást osztó Jézus szobra, Csillagösvény, Pilis Keresztje, Pilisi Lélekharang, Sziklaszínház, és természetesen a misztikus Pálos Keresztes Kő, egyaránt része lesz a megtekintendő nevezetességeknek. Utóbbit ezúttal nem egy üveglapon keresztül, tisztes távolságból nézzük majd, hanem közvetlen közelről érezhetjük erejét!  Végül a Cseresznyés-erdőn átkelve megérkezünk Klotildligetre, hol a Fényesliget Kávézóban, egy igazán hangulatos és igényes környezetben kerítünk sort a már-már hagyománnyá váló, túrazáró, TúraBaráti beszélgetésre, amit aztán a buszon, a visszaúton is folytathatunk.

A kirándulásunk során végig társaságunkban lesz Radványi Béla történész, hogy egy érdekes, amolyan igazi terepgyakorlatos történelmi ismeretterjesztést tartson a résztvevők számára.

Figyelem! Az túra utolsó órájában már szükség lehet kézi lámpák használatára!

Táv: 21 km.

Szintemelkedés: 730 méter.

Indulás: 2019. január 12. (szombat), 7 óra 45 perckor, 1138 Budapest, Váci út 193. címről.

Érkezés: indulás napján és címére, 18-20 óra között.

% kedvezményes ár: kollégák, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával.

A TúraBarátok várnak szeretettel!

Román Attila