Menü
A Fehér Barátok nyomában
Túrabarátok Kft

A Fehér Barátok nyomában

Nehézségi fok
8.900 Ft
5.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Lasetzky Frigyes
Lasetzky Frigyes
Egy biológusként végzett ember a bankszakmában. Mi is lehetne a legkedvesebb időtöltésem az irodán kívül, mint a természet járás. A Túrabarátokkal az a célunk, hogy kellemes társasággal és ezernyi élménnyel csábítsuk ki a kollégáinkat a négy fal közül. Erdők-mezők, hegyek és sík vidékek, történelmi emlékek karnyújtásnyira vannak Tőlünk. Kapcsoljunk ki együtt egy napra!
Túravezető adatlapja

Egy korábban sokak érdeklődését felkeltő túra, újragondolt kiadásban és bővített tartalommal. Szőnyi József kutató, valamint Radványi Béla történész narrációjával. Gyere, nézd meg velünk újra, vagy először, a pilisi kő-küklopszokat, a Pilisszántói-kőfülkét, a Csillagösvényt, és a misztikus Pálos Keresztes Követ, az új helyén, érinthető közelségből!    

1. Mert sokan jelentkeztek rá, de a viharos idő többeket távol tartott.

2. Mert pár hete, a Piliscsabai Természetjáró Egyesületnek köszönhető friss turistajelzés segít immáron eljutni a Pilisszántói-kőfülkéhez.

3.  Mert ezúttal Szőnyi József, Pilisszántó örökös polgármestere, a Pilisszántóért Egyesület elnöke, ki sok-sok éve kutatja faluja múltjának titkait, valamint Radványi Béla, piliscsabai történész - könyvszerző, a Piliscsabai "Klotildliget" Községszépítő és Természetvédő Egyesület alelnöke fog számtalan érdekességet megosztani velünk.

Ez lenne az a három ok, amit fel tudnánk sorolni válaszként arra a kérdésre, hogy miért ismételjük meg a 2017. őszén bejárt, Barangolás a Pilisben névvel keresztelt, kétrészes túrasorozat első felvonását. Illetve dehogy lesz ez ismétlés, hozzáadott értékek tekintetében ezúttal mindent kihozunk a túrából, amit csak lehetséges!

Első kilométereink során a Dera-patakot fogjuk végigkísérni Pilisszentkereszt alatt húzódó rövid, de annál impozánsabb szurdokvölgyben. Majd Klastrom-kerten átkelve, a franciaországi Acey-ben épült monostor épületével tökéletesen azonos, XIII. század eleji, Pilisi Ciszterci Apátság romjait, továbbá korának legnagyobb kútépítményének számító, nyolcszögű kútház maradványait csodálhatjuk meg. Jelzetlen úton jutunk el a pilisi kő-küklopszok, azaz a Vaskapu szikla érintésével, a Pilis-tetőn lévő Boldog Özséb kilátóhoz. (Vajon ezúttal is látszódnak majd a Magas-Tátra gerincének kontúrjai?)  Felkeressük a fokozottan védett természeti értékek közé sorolt Pilisszántói-kőfülkét, mely régészeti, őslénytani jelentőséggel egyaránt bír. A csúcsról való ereszkedés lesz a fizikai szimbóluma annak a merülésnek, melyet nemzeti történelmünk helyi vetületében fogunk tenni, Szőnyi József előadásában, Pilisszántón. Boldog Asszony Kápolna, Áldást osztó Jézus szobra, Csillagösvény, Pilis Keresztje, Pilisi Lélekharang, Sziklaszínház, és természetesen a misztikus Pálos Keresztes Kő, egyaránt része lesz a megtekintendő nevezetességeknek. Utóbbit ezúttal nem egy üveglapon keresztül, tisztes távolságból nézzük majd, hanem közvetlen közelről érezhetjük erejét!  Végül a Cseresznyés-erdőn átkelve megérkezünk Klotildligetre, hol a Fényesliget Kávézóban, egy igazán hangulatos és igényes környezetben kerítünk sort a már-már hagyománnyá váló, túrazáró, TúraBaráti beszélgetésre, amit aztán a buszon, a visszaúton is folytathatunk.

A kirándulásunk során végig társaságunkban lesz Radványi Béla történész, hogy egy érdekes, amolyan igazi terepgyakorlatos történelmi ismeretterjesztést tartson a résztvevők számára.

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. április 24., szombat reggel 7:45 Budapest Bank A épülete előtt (1138 Budapest, Váci út 193.)

2) Túra táv: kb: 21 km

3) Szintemelkedés: 730 m

4) Érkezés helye és időpontja: az esti órákban a kiindulási pontokra

5) Étkezés: Napközben szendvics és müzli szelet. A túra ára az étkezés költségét nem tartalmazza.

6) Túra ára tartalmazza: utazás kisbusszal, szervezési költségek

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk mindenkit sok szeretettel:

Lasetzky Frigyes és a Túrabarátok Csapata