Menü
A csodálatos Kelet-Bakony
Túrabarátok Kft

A csodálatos Kelet-Bakony

Nehézségi fok
9.900 Ft
6.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Kiss Tamás Benedek
Kiss Tamás Benedek
Benedek igazi „mindenevő”. Szívesen tölti szabad- és munkaidejét a természetben magashegyi trekkingel, via ferrátázással, kajakozással, kerékpározással, motorozással és jógával. Túrázási tapasztalatait már 1991-ben kezdte gyűjteni.Hosszú évekig csak itthon túrázott és végigjárta az Országos Kék Túrát is. Nyughatatlansága nem tartotta a felszínen, ezért hosszú évekig a barlangok mélyét járta Magyarországon és külföldön. A barlangaszással párhuzamosan hegymászás kezdte el érdekelni.A 90-es évek végén, a csúcsmászások során ismerkedett meg a via ferrátázással, amibe első pillanattól kezdve otthon érezte magát. Erdők, barlangok és hegyek után, a vizek világát járta, ezért először Magyarország vizein majd külföldi vadvizeken gyűjtötte tapasztalatait és szívesen hódol a vitorlázás örömeinek is. Járt a nagyvilágban – Marokkó, Szíria, Irán, Európa országai, Anglia, Írország, India, Dél-Amerika, USA, Dél és Közép-Afrika. A világjárás, túrázás, hegymászás és különböző kultúrák megismerése szorosan összekapcsolódik nála, bárhol is jár a világba. Azért, hogy ismereteit, tapasztalatait átadja, utakat vezet USA-ba, Iránba, Izlandra. Kedvencei a magashegyi via ferráta túrák és könnyebb magashegyi csúcstúrák.Jelenleg intenzíven foglalkozik az önismeret és a jóga mélyebb szintjeivel és jóga oktatóként és önismereti programok keretében igyekszik tapasztalatait tovább adni.
Túravezető adatlapja

A Buroki-árok nevű szurdok völgyet járjuk végig, 12 km-en át, Királyszállástól Bakonykútiig. A völgy vetődéssel keletkezett, és a Mellári-fennsík csapadék vize ásta, mélyítette tovább az évmilliók során. Ez az eróziós folyamat a mai napig tart, nagyon sok látványos sziklaképződményt hozva létre (barlangok, sziklatűk, néhol hidak, vetődéses sziklafalak). A csapadék állandóan dolgozik, ezért a völgy álladóan változik, így nehezen járható, főleg az alámosott, bedőlt fáktól. A szurdok járművekkel megközelíthetetlen, ezért nem alakult ki fakitermeléses erdőgazdálkodás az elmúlt évszázadokban. Ennek köszönhető, hogy a hely gyakorlatilag őserdőnek tekinthető, annak megfelelő flórával és faunával. 


Burok-völgy viszonylagos ismeretlensége, s így érintetlensége nagyon nagy részben annak is köszönhető hogy a bakonyi lőteret határolja keletről, 1867 óta. Mivel azóta katonai terület volt, főleg a szovjet időkben, nem szerették az erre „csavargókat". Nagyon sokáig turista térképet sem adtak ki a területről. Ma természetesen szabadon látogatható, de a nehezen járhatóságának köszönhetően, viszonylag kevesen róják az itt-ott eltűnedező, felbukkanó ösvényeket.
Nem könnyű terep, de megéri a fáradságot.

 

Találkozó helye, időpontja: 2022. április 2.-a, szombat 07:00 Budapest Bank központi épülete előtt (Budapest, Váci út 193.)

Túratáv: 12 km

Szintemelkedés: 210 m

Érkezés helye és időpontja: a túra napján az esti órákban a kiindulási pontra

Étkezés: a túra ára étkezéseket nem tartalmaz.

 

Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége.

Túra ára nem tartalmazza: ellátás, személyes kiadások

% kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

 

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk sok szeretettel:

a Túrabarátok Csapata