Menü
A Börzsöny koronája
Túrabarátok Kft

A Börzsöny koronája

Nehézségi fok
8.900 Ft
5.900 Ft-tól
Gyalogtúra
18
Még nem választott dátumot!
Túravezető
Illesy Csaba
Illesy Csaba
Hogy bemutassam magam ,magunkat ,visszamegyek az időben ,mikor 10 éves voltam ,ott kezdődött minden az általános iskolában a fizika tanárom ösztönzésére ,akit mindenképp nevén szeretnék említeni az iránta való tiszteletem jeléül. Ő Németh István tanár úr ,akivel a mai napig tartom a kapcsolatot és álmom ,hogy még egyszer túrázhassak vele. Szinte egész Magyarországot bejartuk ,havonta két-három alkalommal volt lehetőségem ,túrán részt venni vele és ha ez nem lett volna elég a fiatal korom legszebb nyarait, az általa szervezett ,kéthetes gyalogos és kerékpáros vándortáborokban töltöttem, egészen 8.osztály befejeztéig. Azóta jó pár év eltelt ,van egy gyönyörű lányom ,akivel pár túrán már voltunk kettesben es remélem hagyományt teremtünk a közös túrázásokkal. Szeretném minden túrámra magammal vinni ,hogy jó példát mutassak neki és nem titkolt szándékom az sem, hogy vele szeretném ösztönözni a gyerekes szülőket ,hogy minél több időt töltsenek a természetben együtt a családdal.Mindenkit várunk szeretettel a túráinkon korosztálytól függetlenül.Lilian es Csabi
Túravezető adatlapja

Túránkat Diósjenő vasútállomástól kezdjük, áthaladva a község hangulatos főutcáján, érintve a főteret, ahol még van időnk egyet igazítani a bakancsunkon. Gyümölcsfákkal szegélyezett úton közelítjük meg az erdőt, ahol az igazi kalandunk kezdődik. Az első szakaszon lassan, de határozottan emelkedik az út a lábunk alatt, edzettségünket próbára téve. Szinte alig tettünk meg valamit utunkból, rögtön elérünk egy kis kitérési lehetőséghez, ahol a Csehvár, az egykori Árpád-kori kis várunk állt.

Túránkat folytatjuk felfelé, elérve a Verebes-kaszálót, ahol van időnk kicsit szusszanni és némi folyadékot pótolni a megtett meredek út után. Innen kellemesebb sétával közelítjük meg a következő célunkat, ami egyben az első pihenőhelyünk is, a Fultán-keresztet. Ez szolgál emlékül Fultán János erdőőrnek, akit orvvadászok gyilkoltak meg ezen a helyen. Jelenleg 700 méteren vagyunk, és lassan a táv feléhez érünk, de előtte még megcsodálhatjuk a Három-hárs gerincről elénk táruló látványt, ez a Csóványos előtti utolsó kilátópont, amit tarvágással hoztak létre.

Már tényleg csak egy kőhajításnyira van tőlünk a 22 méter magas Csóványosi-kilátó, ami 938 méterről fantasztikus körpanorámát nyújt. Ezt mindenkinek érdemes látnia egyszer!

Miután minden oldalról alaposan körbenéztünk, közelítünk a Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközponthoz, ami 847 méter magasan helyezkedik el. Utunk nagy részét már magunk mögött tudhatjuk, és ereszkedünk végcélunk, a Királyrét felé. Közben érdemes nyitva tartanunk szemünket, mert az állatvilág számtalan képviselőjével is találkozhatunk (őz, vaddisznó) és figyeljünk a lábunk elé hisz könnyen találkozhatunk az út közepén pihenő, foltos szalamandrákkal.

 

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. július 4-e vasárnap 7:30 Budapest Bank központi épülete előtt, (Budapest, Váci út 193.)

2) Túra táv: 19,7 km

3) Szintemelkedés: 700 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra napján legkésőbb 19 órára, a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára az étkezést nem tartalmazza

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.


Várunk sok szeretettel,
Illésy Csaba és a Túrabarátok Csapata