Menü

Történelmi várak és borok Erdélyben: Világostól a Ménesi borvidékig

2019. nov. 28
0
828
Történelmi várak és borok Erdélyben: Világostól a Ménesi borvidékig

November 16-án, szombaton Orosházáról és Békéscsabáról indult a Túrabarátok csoportja megismerni a Zarándi-hegység természeti és épített látnivalóit. 

A gyulai határátkelést követően Világos településen állt meg buszunk. A Bohus-kastély elől indult gyalogos túránk, közvetlen közelében forrásvízzel töltöttük meg palackjainkat, és itt néztük meg Bohusné Szőgyény Antónia szobrát. Antónia, Görgei Artúr unokatestvére volt, segítette a szegényeket, sokat jótékonykodott, támogatta a művészeket, költőket, írókat. Világoson óvodát és német-magyar vegyes tannyelvű iskolát alapított az 1840-es években. 

A kék kereszt jelzést követve magasabbra jutottunk, egész a település fölé. Az erősödő szél a párás levegőt szétkergette, így az őszi napsütésben szép kilátásban volt részünk. A világosi vár romja alatti egyre meredekebb emelkedőtől szinte mindenkinek melege lett! Feljutva a vár omladozó falaihoz, remek fényképeket készítettünk, majd visszahúzódtunk a viharos szél miatt a vár épen maradt falai mögé. 

A tízóraik elfogyasztása után lassan ereszkedő, kanyargós úton tértünk vissza Világosra. A Bohus-kastélyt kívülről tekintettük meg, jól elfáradva indultunk tovább Solymos várához. Útvonalunk a szép és látványos Arad-hegyaljai borvidék mentén vezetett, Ménes, Ópálos, Lippa, Radna településeken keresztül érkeztünk a solymosi vár közlébe. A rövid, de meredek kaptató után az impozáns vár romja és a Maros menti kilátás megérte a túra fáradalmait. Busszal utaztunk a híres Balla Pincészetbe, ahol kiváló borokat lehetett kóstolni, és vásárolni. 

Sok látnivalót, élményt adott programunk a szép számú Túrabarát csapatnak. Köszönöm, hogy részt vettetek ezen a remek őszi programon!

Komlósi Zoltán
túravezető

 

címkék:
Címkék