Menü

Északi portya a Salgói Vár környékén

2018. márc. 14
0
1771
Északi portya a Salgói Vár környékén

A túravezető tervez, a bátor túrázók jelentkeznek, az időjárás pedig táncol az idegszálakon...Azon a héten végig havazott. Volt -15 fok. Aggódtunk is, hogy mi vár ránk a Salgótarján környéki hegyekben, végül azonban úgy alakult, hogy a túranapra csodaszép idő lett! 

Plusz fokok, napsütés, szélcsend, minden ideálisnak tűnt. 10 óra körül szálltunk ki a buszból a Karancs lábánál, rögtön kellemes emelkedővel kezdtünk a roppanó friss hóban. Jó hangulatban melegítettünk az első kilométeren, majd beérve a hegyek közé az erdőbe, ráébredtünk, hogy az egész heti havazás óta teremtett lélek sem járt az ösvényeken, itt bizony a szűz hóval kell megküzdenünk! 

Ahogy egyre mélyebbre értünk az erdőbe, egyre meredekebbek lettek a domboldalak is, a havat pedig itt-ott összefújta a szél. A kellemes 25-30 centis hóvastagság így néhol már térdig magasodott. Aztán a kilátó felé kapaszkodva bedurvultak az emelkedők, jelentős szintet kellett leküzdenünk meglehetősen rövid táv alatt, és a csúszós, meredek oldalakon már a hó is combközépig ért az alacsonyabb termetű túrázóknak. Roppant nehezen lehetett haladni, egyre nagyobb szünetekkel tudtuk csak bevárni egymást, és ahogy egyre magasabbra értünk, a szél is megélénkült. Emiatt a célegyenesben, a kilátó alatt nem sokkal úgy döntöttünk, hogy ketté válik a csapat: az eltökéltebbek a kilátó felé, a bölcsebbek a közeli falu felé vették az irányt. 

Délután kettő körül találkoztunk újra a somoskőújfalui Határ büfében egy frissítő üdítőre, innen együtt buszoztunk át a Somoskői várba. A vár szép állapotban van, nagyszerű kilátás nyílik innen a környező erdőkre és a Medves-fennsíkra, megnéztük a közeli bazaltorgonákat is. A téli megpróbáltatásokból ezúttal ennyi elég volt a kellemes fáradtsághoz, azonban többen megfogadtuk, hogy ide ősszel még visszatérünk!

 

Tóth Gábor túravezető