Menü

Délvidéki Vino-Tour a TúraBORátokkal

2019. dec. 03
0
2234
Délvidéki Vino-Tour a TúraBORátokkal

"Minden bor egyéni. Minden borban (fajta, évjárat, táj, föld, kor) megismételhetetlen és utánozhatatlan sajátos géniusz él. A géniusz az olaj materializált alakja. Maszkja. A női test minden részének különös illata van, s ezt mással összetéveszteni nem lehet. Miért? Mert más-más kis daimón lakja. A bor spirituális olajtartalmú ital. Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül. Amikor az ember iszik az érkező kis géniuszt a már bent lévők énekszóval és virágesővel fogadják. A tündérke el van bűvölve és az örömtől majd meggyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja. Ez ellen nem lehet védekezni. Ezért mondom, hogy egy pohár bor az ateizmus halálugrása." (Hamvas Béla - A bor filozófiája)

Vajdasági nemzettestvéreinknél jártunk, a Maurer pincészet borkóstolóján. Palicsi-tó adta háttér, kellemes házbelső, kiváló séf, kedves házigazda, "fine dining" minőségű - "nagymama főztje" mennyiségű ételek, nemzetközi térben is ismert, elismert terroir borok, remek társaság. Igen, ilyen az, amikor jó helyen vagy, jó időben, TúraBaráti közösségben!

A kóstolónak helyet adó hangulatos épület előtt álló fa koronájára épített bárka formájú, nyári időszakban használatos kis házikó, akár szimbóluma is lehetne a Maurer boroknak , hisz mindkettő igazán különleges. Odabent, a szőlők egy részének termőhelyéről származó forrávízzel frissültünk fel, a nem is annyira hosszú út után. Néhány percnyi ismerkedő beszélgetést követően már érkezett is az első pohár, és az első falatok. A házigazda mindvégig kellő szakmai alapossággal mutatta be az aktuálisan kínált "mintákat", a szükségszerű szünetekben pedig sok-sok érdekességet, vagy nevetésre okot adó sztorit osztott meg velünk. Szolidaritást vállaltam az autóbuszvezetőnkkel, így én inkább csak az ételekről tudok nyilatkozni (meg is tettem ezt pár sorral fentebb), de a többiek elmondása alapján az italok is emlékezetesen ízletesek voltak. Előbbit, az Adriai-tenger egyik szigetén üzemelő hotel konyhájáról átcsábított fiatal, de annál tehetségesebb szakácsnak, utóbbit a Maurer pincészet lelkes munkatársainak, s Maurer Oszkár, terroir stílus felé való hiteles elköteleződésének köszönhettük.

A szívélyes vendéglátás végeztével többen is úgy gondolták, hogy élnek a kiváló ár-érték arányban kínált vásárlás lehetőségével, majd mikor elbúcsúztunk, már közel járt a Nap sárga korongja ahhoz, hogy a horizont, a mi perspektívánkból a Palicsi-tó enyhén hullámzó vizének túlpartja alá szálljon. Ettől függetlenül egy kis levezető sétára a hűvös, de tiszta levegőn, szinte mindenki igényt tartott. Hazafelé egy kissé megszenvedtük a Schengeni övezetbe való visszajutást, de ettől függetlenül kellemes utunk volt.

Mit ettünk és ittunk? Íme felsorolás jelleggel, hogy az utókornak is megmaradjon e kiváló nap kulináris tartalomjegyzéke: 1. Sajtkülönlegességek érlelt sonkával. 2. Kajmakkal és aszalt paradicsommal töltött ravioli. 3. Kadarkában konfitált marhalábszár, kéksajt mártásos házi nudlival (1 fő esetében vegetáriánus étellel lett kiválta - külön köszönet a figyelmességért!). 4. Mézes pite vajkaramella mártással. ; 1. Crazy Lud fehér 2019. 2. Szerémi Szerelem 2017. 3. Mézes fehér 2017. 4. Crazy Lud vörös 2019. 5. Maurer Cuvée 2017. 6. Pinot Noir 2017. 7. Corvina 2017. 8. Szerémi Ürmösbor 2015.

A TúraBarátok nevében ezúton szeretném kifejezni köszönetemet Maurer Oszkárnak a fogadókészségéért, Kakuszi Szilviának a vendéglátásunk megszervezéséért és az információk megosztásáért, Lukács Ernőnek a házigazda szerepéért, Kovács Oszkárnak a finom ételek elkészítéséért! (Noéminek és Áronnak pedig azt, hogy az érdeklődőknek bridzs oktatást tartottak oda-, s visszafelé is. :-) )

És persze minden jelenlévőnek köszönjük a részvételt!

Román Attila

TúraBarátok

 

 

 

Címkék