Menü

5+1 tanács a közös jó élményekért

2021. feb. 02
0
1483
5+1 tanács a közös jó élményekért

Minden túrán az a cél, hogy jól érezd magad és élvezd a természetben töltött órákat. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mivel tudod még kellemesebb élménnyé tenni ezeket az eseményeket!

1. Válassz az erőnlétednek megfelelő túrát!

A túrakiírásokat böngészve biztosan sok olyan túra van, amelyik megtetszik. Lehet, hogy még nem voltál a megcélzott környéken, és remek alkalom kínálkozik most a bejárására. Vagy éppen ellenkezőleg, egy túra a kedvenc helyeidet érinti, és ezért nem akarod kihagyni.
Ha megtetszett a helyszín, rögtön nézd meg a túra nehézségi fokát!
A nehézséget általában a túra hossza és szintemelkedése határozza meg. Magyarországon nagyon kevés olyan speciális helyszín van, ahol ezen kívül van még olyan tényező, ami nehezítheti a részvételt: esetleg kitett, keskeny ösvények, meredek oldalakkal vagy egy létra egy szurdokban. Érdemes ezekről előre tájékozódni, a túra részletes leírását elolvasva. Mindenképpen ellenőrizd a jelentkezés előtt, hogy a túra nehézsége megfelelő-e neked!
Ha eddig csak sétáltál, akkor ne kezdj 20 km-es távval. Inkább először menj el egy rövidebb kirándulásra, és fokozatosan keress egyre hosszabbakat.
Ugyanilyen fontos, hogy ha erősebb túrára vágysz, akkor ne jelentkezz be sétára vagy 10-12 km-es távokra. Ha túl lassúnak ítéled a túra sebességét, és állandóan előre szaladsz a csoporthoz képest, akkor egyrészt eltévedhetsz, másrészt megnehezíted a túravezető dolgát, mert meg kell osztania a figyelmét a csapat többfelé szakadt részei között.
Akkor lesz igazán jó élmény a túra, ha a csoport tagjai együtt tudnak haladni: ha senkinek nem kell sem túlerőltetnie magát, sem hiányérzete nem marad a célba éréskor.


2. Figyelj a túravezetőre és tartsd tiszteletben a kéréseit!

Először is, ha korábban még nem találkoztál a túravezetővel, ismerkedj meg vele. A legjobb, ha elkéred a telefonszámát, ha még nincs nálad felírva.
A túravezetőnek egy túrán nagyon sok feladata van. Természetesen nagyon fontos, hogy a csapatot egyben tartsa, esetleg meséljen a környékről, a felkeresett helyszínekről. Viszont rá hárul a tájékozódás is, ami nagy figyelmet igényel részéről.
Szervezett túrák esetén ezen kívül a túravezető nagyon sok olyan dologért felelős, ami elsőre nem nyilvánvaló. Figyelj oda rá, mit mond, mit kér, mert mindennek oka van.
Segíteni tudsz neki azzal, hogy értesíted, ha valamiért eltávolodsz a csoporttól. Ha esetleg lemaradsz vagy olyan esemény történik, ami befolyásolja a csoport haladását, akkor próbáld meg telefonon elérni. Ha megelőzöd, akkor a lehetséges elágazásokban vagy egy előre megbeszélt helyen mindenképpen várd be, hogy senki ne vesszen el.
Nagyon hasznos tud lenni, ha tudod, hányan vagytok a csoportban, és megálláskor te is ellenőrzöd a létszámot. Ha valaki még nem érte be a csoportot vagy kicsit eltávolodott, akkor szólj a túravezetőnek, hogy ő is tudjon róla.
Ne hozd őt kellemetlen helyzetbe olyan viselkedéssel, amiért őt vonhatják felelősségre. Ne hagyj semmit az erdőben, még a magaddal hozott gyümölcsök és zöldségek maradékát sem. Ezeket ugyanúgy kezeld szemétként, mint például a szendvicseid csomagolását, és vidd őket haza vagy dobd egy településen szemetesbe. Ugyanilyen fontos, hogy ne vigyél haza semmit a természetből, ne gyűjts például növényeket és ne zavard az állatokat.
Ne hagyd el a kijelölt turistautakat. Nagyon sok olyan terület van az országban, ami védettséget élvez. A túravezető felelőssége, hogy ezt betartassa a csoport tagjaival is.


3. Figyelj a csoport többi tagjára!

A csoportos túra nagyon motiváló tud lenni, ha a csoport tagjai odafigyelnek egymásra. Maradj a csoporttal és légy a csoport minden tagjával kedves, udvarias és segítőkész.
Próbálj igazodni a megbeszélt menetrendhez, hogy mindenki ugyanolyan jól érezhesse magát, ne kelljen senkinek feleslegesen várnia.
A résztvevők többsége azért megy az erdőbe, hogy kiszakadjon a város zajából és egy nyugodt napot töltsön el. Légy figyelmes, ne hangoskodj, ne hallgass zenét. Ha valakivel beszélgetsz, figyelj a hangerőre. Érdemes a mobilodat is úgy beállítani, hogy te észrevedd a hívást, de a többieket ne zavarja a hangos csörgés vagy zene.
Ezek a túrák nem versenyek, nem érdemes túlságosan sietni. A túra nem egy olyan feladat, amin „túl kell lenni". Élvezd ki az időt, amit a természetben tölthetsz, nézz szét magad körül és töltekezz! Figyeld meg a növényeket, állatokat, a gyönyörű kilátást. Élvezd a túrát, lassíts le, ne szaladj el az élmény mellett!
A túra idejére rakd el a mobilodat! Legyen ez egy szabadnap, amikor nem beszélsz rajta és nem nyomogatod hosszú időn keresztül.
Ha a csapatban látsz valakit, aki segítségre szorul, vagy egyedül van, kérdezd meg, csatlakozhatsz-e. Az egész csapatnak jót tesz, ha mindenki oda tud figyelni, ne essen szét kisebb társaságokra, ne legyen olyan ember, aki elszigetelődik a többiektől.
Ha hozol magaddal kutyát, erről mindig előre tájékoztasd a túravezetőt. Jó, ha bemutatod az egész csoportnak a túra elején, és mondasz róla pár szót, mert sokan tartanak a kutyáktól (megsimogathatják vagy nem, kell-e hirtelen reakcióra számítaniuk, megetethetik-e stb.). Mindenképpen hozz magaddal pórázt, és tartsd folyamatosan pórázon, erdőben ez kötelező. Ráadásul nagyon kellemetlen, ha a kutyádat kell keresnie egy egész csoportnak.
Más kutyájához pedig csak a gazdája engedélyével nyúlj, és ne etesd!


4. Megfelelő felszereléssel indulj útnak!

A túrakiírásban mindig ki van emelve a fontos információk között, hogy milyen speciális túrafelszereléssel érdemes készülni a legfontosabb dolgok mellett, amiknek minden túrán a hátizsákban a helye. Indulás előtt lehet, hogy érdemes még egyszer ellenőrizni ezt a kis listát, hogy minden megvan-e, mert kellemetlen helyzetekhez vezethet egy-egy dolog hiánya.
A túrázáshoz nem kell sok felszerelés, de van néhány olyan dolog, amiből jó, ha minőségit veszel. Legyen jó túracipőd vagy túrabakancsod, ami ellenáll az időjárás okozta kihívásoknak. Ha esős, nedves az idő, vigyél magaddal váltózoknit.
Télen vagy esős időben jó, ha nem farmerben indulsz el, hanem egy túranadrágot szerzel: ebben sokkal könnyebb mozogni, ráadásul nem szívja magába a vizet, esőt, így komfortosabb maradhat a túra rossz időben is.
Az eső elleni védelem sokszor a komfort alapja: ha nem lesz vizes a lábad, a nadrágod könnyen megszárad, van egy esődzsekid és a hátizsákodra is használsz esőhuzatot, akkor nem fog zavarni egy kisebb zápor sem.


5. Legyen nálad elég enni- és innivaló!

Vigyél magaddal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Évszaktól függetlenül nagyon hirtelen rosszul lehetsz, ha nem eszel vagy iszol eleget.
Ha viszel annyi finomságot, hogy egy-két embert meg is tudsz kínálni, könnyen megkedvelnek a túratársak. A legjobb aszalt gyümölcsökkel, vágott zöldségekkel, magokkal készülni. A sós rágcsálnivalók a sópótlásban segíthetnek.


PLUSZ 1: Légy kedves és udvarias az erdőben a többi túrázóval is!

A túraútvonalakat sokan használjuk, és nagyon lelkesítő tud lenni a sok természetjáró közé tartozni! A szembejövőkre mindig mosolyogj rá, köszönj nekik és kívánj nekik jó utat!

szerző: Kuzmann Eszter, Túrára kattanva

 

címkék:
Címkék