honlap_túraleírás_felső_kép (10)

A Fehér Barátok nyomában 

Nehézségi fok:  level3

6.900 Ft

Gyalogtúra

Maximum létszám: 18

2023. szeptember 16.

gal_16475485790

gal_16475485791

gal_16475485802

gal_16475485803

Miért érdemes Velünk jönni?

Egy korábban sokak érdeklődését felkeltő túra, újragondolt kiadásban és bővített tartalommal. Szőnyi József kutató, valamint Radványi Béla történész narrációjával. Gyere, nézd meg velünk újra, vagy először, a pilisi kő-küklopszokat, a Pilisszántói-kőfülkét, a Csillagösvényt, és a misztikus Pálos Keresztes Követ, az új helyén, érinthető közelségből!

Jelentkezési és fizetési információk

Programleírás

Első kilométereink során a Dera-patakot fogjuk végigkísérni Pilisszentkereszt alatt húzódó rövid, de annál impozánsabb szurdokvölgyben. Majd Klastrom-kerten átkelve, a franciaországi Acey-ben épült monostor épületével tökéletesen azonos, XIII. század eleji, Pilisi Ciszterci Apátság romjait, továbbá korának legnagyobb kútépítményének számító, nyolcszögű kútház maradványait csodálhatjuk meg. Jelzetlen úton jutunk el a pilisi kő-küklopszok, azaz a Vaskapu szikla érintésével, a Pilis-tetőn lévő Boldog Özséb kilátóhoz.  (Vajon ezúttal is látszódnak majd a Magas-Tátra gerincének kontúrjai?)  Felkeressük a fokozottan védett természeti értékek közé sorolt Pilisszántói-kőfülkét, mely régészeti, őslénytani jelentőséggel egyaránt bír. A csúcsról való ereszkedés lesz a fizikai szimbóluma annak a merülésnek, melyet nemzeti történelmünk helyi vetületében fogunk tenni, Szőnyi József előadásában, Pilisszántón. Boldog Asszony Kápolna, Áldást osztó Jézus szobra, Csillagösvény, Pilis Keresztje, Pilisi Lélekharang, Sziklaszínház, és természetesen a misztikus Pálos Keresztes Kő, egyaránt része lesz a megtekintendő nevezetességeknek. Utóbbit ezúttal nem egy üveglapon keresztül, tisztes távolságból nézzük majd, hanem közvetlen közelről érezhetjük erejét!  Végül a Cseresznyés-erdőn átkelve megérkezünk Klotildligetre, hol a Fényesliget Kávézóban, egy igazán hangulatos és igényes környezetben kerítünk sort a már-már hagyománnyá váló, túrazáró, TúraBaráti beszélgetésre, amit aztán a buszon, a visszaúton is folytathatunk.

Túratáv: 21 km
Szintemelkedés: 730 m

Egyéb, fontos információk

Találkozó helye, időpontja: 2023. szeptember 16., szombat, 9 órakor Pilisszentkereszten.
Közösségi közlekedéssel Pomázról lehet könnyen eljutni Piliszsentkeresztre, a busz 8:15-kor indul (csatlakozó HÉV a Batthyány térről 7:38-kor indul) és 8:40-re érkezik a faluba. 

Érkezés helye és időpontja: Klotildliget, innen vonattal lehet könnyen Budapestre vagy Esztergom irányába továbbutazni. Sajnos Klotildligetről igen nehéz Piliszentkerezstre visszajutni, amennyiben autóval érkezik az ember, így javasoljuk a közösségi közlekedést!

Utazás: Az utazás közösségi közlekedéssel, saját autóval vagy telekocsival történik. Ezzel a rendszerrel szeretnénk a költségeket alacsonyan tartani és biztosítani azt, hogy a kislétszámú, igazi élményt adó túráinkat az igényeknek megfelelően szervezhessük! 

A jelentkezéskor, kérjük, hogy jelöld meg, hogy milyen módon szeretnél a túra helyszínére érkezni. Amennyiben nem jelentkezik elég kocsival rendelkező sofőr, kisbusszal oldjuk meg az utazást! Ha vállalod, hogy mást is elviszel, akkor a benzin költségbe nem kell beszállnod.

Az utazása költsége telekocsival 2000 - 2 500 Ft/fő között várható.

Étkezés: önellátó

Szállás: -

Részvételi díj

Túra ára tartalmazza: túraszervezés, szervezés

Túra ára nem tartalmazza: étkezések, oda és visszaút.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Várunk sok szeretettel:

A Túrabarátok Csapata

TÚRAVEZETŐ


user_small_1583102224

Román Attila

Már több, mint kettő évtizede vallom meggyőződéssel, hogy a tudatosan választott és művelt egészséges életmód szükségszerűségét, szinte minden ember felismeri és megérti egyszer valamikor az élete során, ám nem mindegy, hogy mikor és milyen körülmények között történik az meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatokon való megjelenés, mint a prevenció „szentháromsága” az, ami nélkül nem kaphatjuk meg hosszú távon az egészség „áldását.” Az Egészségcsapat Túrabarátok Körének tagjaként, ebben való hitem szeretném hitelesen képviselni, a fizikai aktivitás vonalának erősítésén keresztül. Credo bővebben: http://www.gyaloglunk.hu/az-ultrafutas-es-a-gyaloglas-szerelmeskedes-a-kozmovitalis-energiaval-interju-roman-attilaval/

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!